Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς θα προσέλθει ο Π. Καμμένος στο ραντεβού με Τσίπρα

Ποιες είναι οι βασικές θέσεις και τα αιτήματα από τον μικρότερο κυβερνητικό εταίρο. Πού σχεδιάζει να επιβάλει κομματική πειθαρχία και πού ψήφο κατά συνείδηση. Το «casus belli» για τους υπουργούς και οι λεπτές ισορροπίες στο κόμμα.

Πώς θα προσέλθει ο Π. Καμμένος στο ραντεβού με Τσίπρα

Τις τελευταίες λεπτομέρειες συζητούν ο Πάνος Καμμένος και οι στενοί του συνεργάτες για τη στάση που θα κρατήσει κατά τη συνάντηση της Παρασκευής με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, ζυγίζοντας την εύθραυστη κατάσταση που βρίσκεται το κόμμα, καθώς εντός του διατυπώνονται εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ θα ανακοινώσει και επισήμως στον πρωθυπουργό την αποχώρηση των στελεχών του κόμματός του από την κυβέρνηση, όπως άλλωστε έχει ήδη προαναγγείλει, δεδομένου ότι η συμφωνία των Πρεσπών βρίσκεται προ των πυλών της ελληνικής Βουλής.

Παράλληλα, όμως, θα ζητήσει από τον κ. Τσίπρα να μην κρατήσει στη θέση του κανέναν από τους υπουργούς των ΑΝΕΛ, ακόμα και αν αυτοί το θελήσουν, επιλέγοντας να αποστασιοποιηθούν από το κόμμα τους.

«Είναι casus belli για εμάς», υποστηρίζει στενός συνεργάτης του κ. Καμμένου στο ερώτημα τι θα πράξουν οι ΑΝΕΛ εάν ο πρωθυπουργός δεν αποδεχθεί το συγκεκριμένο αίτημα, προσθέτοντας παράλληλα ότι θα ζητηθεί στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ να μη συμπεριληφθεί κανένα πρώην στέλεχος των ΑΝΕΛ.

Ο επικεφαλής του ελάσσονος κυβερνητικού εταίρου φέρεται να έχει καταλήξει στις βασικές γραμμές τις οποίες θα θέσει τόσο στον πρωθυπουργό όσο και στα μέλη της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, που θα συνεδριάσει επίσης αύριο:

1. Θα επιβάλει κομματική πειθαρχία στους βουλευτές του όσον αφορά την καταψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή.

2. Κομματική πειθαρχία θα υπάρξει επίσης προς τους βουλευτές των ΑΝΕΛ προκειμένου να μη στηρίξουν πρόταση μομφής που ενδεχομένως να καταθέσει η ΝΔ κατά της κυβέρνησης.

3. Θα καλέσει τους βουλευτές του να ψηφίσουν κατά συνείδηση, εφόσον ο Αλέξης Τσίπρας ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

Ένα από τα σενάρια που επεξεργάζονται στους ΑΝΕΛ είναι ο κ. Καμμένος να μην ανακοινώσει την άρση ή μη της εμπιστοσύνης του στην κυβέρνηση Τσίπρα, ωστόσο την απόσυρση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση θα ακολουθήσει ο αναγκαστικός ανασχηματισμός, για να αντικατασταθούν -μεταξύ άλλων- και οι υπουργοί που θα αποχωρήσουν. Εν συνεχεία να ζητήσει ο πρωθυπουργός ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, υπό τα νέα δεδομένα. Σε αυτό το σενάριο, προ της ψήφου εμπιστοσύνης θα είναι ξεκάθαρο αν έχουν αποσυρθεί όλα τα στελέχη των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση.

Κατσίκης: Δεν δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης

Από τον βουλευτή των ΑΝ.ΕΛ Κώστα Κατσίκη, πάντως, ήρθε η πρώτη απάντηση του κυβερνητικού εταίρου στη χθεσινοβραδινή συνέντευξη του πρωθυπουργού, δείχνοντας τον δρόμο της άρσης εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. 

«Ο Πάνος Καμμένος το έχει πει, φεύγουμε. Αυτό τι σημαίνει; Παύουμε να είμαστε ο κυβερνητικός εταίρος, δεν υπάρχει πλειοψηφία, δεν δίνουμε εμπιστοσύνη», είπε ο κ. Κατσίκης μιλώντας στο Κανάλι της Βουλής, εμμένοντας στη σκληρή στάση που έχει κρατήσει εξαρχής.

Ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ που βρίσκεται πολύ κοντά στον Πάνο Καμμένο έστειλε επί της ουσίας μήνυμα και στους αντιφρονούντες βουλευτές των ΑΝ.ΕΛ, οι οποίοι μετέχουν στην κυβέρνηση, πως ο κ. Καμμένος τους έκανε υπουργούς και επομένως θα πρέπει να αφήσουν την υπουργική καρέκλα, αν λάβουν τέτοια εντολή. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι υπάρχουν υπουργοί με τους οποίους δεν έχει επικοινωνήσει, για να γνωρίζει τι θα πράξουν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v