Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απορρίπτει τα σενάρια περί συναλλαγής η Μέρκελ

Με αιφνιδιάζει που πρέπει να αναφερθώ σε κάτι τέτοιο, σχολίασε η καγκελάριος προαναγγέλοντας τι θα πει στον Κ. Μητσοτάκη. Δήλωσε «ευγνώμων» απέναντι στον Τσίπρα για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Εξαιρετικά επικοδομητική η συνάντηση, είπε ο Ελληνας πρωθυπουργός.

Απορρίπτει τα σενάρια περί συναλλαγής η Μέρκελ

Δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ των δραστηριοτήτων για το Ονοματολογικό και το ζήτημα των οικονομικών μεταρρυθμίσεων, ξεκαθάρισε η καγκελάριος απαντώντας σε ερώτηση για την στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη και τα περί συναλλαγής.

Είναι απαγορευτικό και πραγματικά με αιφνιδιάζει που πρέπει να αναφερθώ σε κάτι τέτοιο.

Φυσικά θα υπάρξουν διαφορετικές απόψεις και εγώ δεν θα εμπλακώ σε διαφορετικά σχέδια των πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα. Εγώ θα μιλήσω με τον κ. Μητσοτάκη, χωρίς να θέλω να δώσω μεγαλύτερη αξία στον ρόλο μου, αλλά πιστεύω ότι αυτό που συμβαίνει, η λύση, θα είναι προς όφελος της πΓΔΜ, της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης. Είμαι βαθιά πεπεισμένη γι’ αυτό. Υπάρχουν κάποιοι κανόνες. Οι αντιπολιτεύσεις οφείλουν να ασκούν κριτική στην κυβέρνηση αλλά εδώ υπάρχει ένα εθνικό θέμα. Θα θέσω το επιχείρημα, όπως το παρουσιάζω αλλά δεν νομίζω ότι θα μπορέσω να επηρεάσω τα πράγματα.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση η καγκελάριος είπε ότι στόχος της ήταν η Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της και να μειωθεί η ανεργία. Αμοιβαία είναι η ελπίδα μας να έχει η Ελλάδα τον καλύτερο δρόμο. Όπως είπε, υπήρχαν αμφιλεγόμενες μεταρρυθμίσεις και στην Γερμανία που στο παρελθόν αντιμετώπισε υψηλή ανεργία.

Όλοι μας πρέπει να αλλάζουμε. Πρέπει να γνωρίζουμε τα αδύνατα σημεία και να βελτιωνόμαστε.

Παράλληλα τόνισε ότι σήμερα κλείνει ένας κύκλος. Όταν ο Αλ. Τσίπρας ήρθε στο Βερολίνο την πρώτη φορά η κατάσταση ήταν εντελώς διαφορετική. Είχαμε διαφορετικά σημεία αναφοράς και έπρεπε να μάθουμε πως θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε ακόμα και αν είχαμε διαφορετικές θέσεις. «Το πετύχαμε γιατί είχαμε εμπιστοσύνη ανάμεσά μας και γιατί είπαμε τα πράγματα με ειλικρίνεια ο ένας στον άλλο, έχοντας κατά νου την εξεύρεση λύσης».

Παραδέχτηκε ότι η Ελλάδα πέρασε δύσκολα μέσα από τα προγράμματα. Η Γερμανία προσέφερε στήριξη, αλλά κυρίως οι Ελληνες έπρεπε να υποστούν επώδυνες μεταρρυθμίσεις. Προέρχομαι από εκλογική περιφέρεια που είχαμε μετά την επανένωση πολύ υψηλό ποσοστό ανεργίας και ξέρω τι λέω, συμπλήρωσε.

«Χαίρομαι που έχει αλλάξει τόσο η κατάσταση και η Ελλάδα ολοκλήρωσε τα προγράμματα. Δεν είναι το τέλος μιας μεταρρυθμιστικής περιόδου, αλλά είναι το τέλος μιας κατάστασης. Αυτό είναι μια πολύ καλή είδηση».

Σημείωσε ότι έχουν εντατικοποιηθεί οι διμερείς σχέσεις και ότι η ίδια θα έχει αύριο συναντήσεις με εκπροσώπους των επιχειρήσεων και της κοινωνίας των πολιτών. Ευχαρίστησε δε για το ότι η Γερμανία θα είναι τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ.

Κατά την καγκελάριο τις δυο χώρες συνδέει ιδιαίτερα και το προσφυγικό. Η Ελλάδα επλήγη σε μια περίοδο που είχε ήδη τεράστια προβλήματα. Προσέφερε εξαιρετικά αποτελέσματα και προσπαθήσαμε με την Συμφωνία που έγινε με την Τουρκία να βοηθήσουμε στο να βρεθεί μια ευρωπαϊκή λύση, σημείωσε. Εχουμε δρόμο αλλά θα τα καταφέρουμε.

Σε ότι αφορά την συμφωνία των Πρεσπών δήλωσε «ευγνώμων» στον Αλέξη Τσίπρα γιατί ανέλαβε να διευθετήσει ένα θέμα που εκκρεμούσε επί χρόνια προσπαθώντας να βρει λύση μαζί με τον Ζ. Ζάεφ. Για όλους εμάς δημιουργείται σαφήνεια και δίνεται δυνατότητα στην πΓΔΜ να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Αυτό είναι καλό και για την Ελλάδα γιατί μπορούμε να ολοκληρώσουμε την στρατηγική μας ενότητα.

Συνεχάρη τον Αλέξη Τσίπρα για το αποφασιστικό βήμα από το οποίο θα επωφεληθεί και η Ευρώπη. Για τις ευρωπαϊκές εκλογές σημείωσε ότι δεν ανήκουμε στις ίδιες πολιτικές οικογένειες με τον πρωθυπουργό, αλλά μας ενώνουν κοινές βάσεις. 

Τσίπρας: Τι άλλαξε από το 2014

Απαντώντας για το ότι ο ίδιος στην προηγούμενη επίσκεψη Μέρκελ στήριζε τις διαδηλώσεις ο πρωθυπουργός απάντησε ότι στήριζε τις διαδηλώσεις και το πρώτο διάστημα που ήταν πρωθυπουργός καθώς διεκδικούσε λύσεις που θα έδιναν προοπτική.

«Εχει αλλάξει και το γεγονός ότι όταν είσαι στη θέση του πρωθυπουργού είσαι υποχρεωμένος να εκπροσωπείς όλους τους πολίτες της χώρας προκειμένου να βρεις την καλύτερη δυνατή λύση προς όλους. Εκπροσωπείς αυτούς που διαδηλώνουν και όσους φοβούνται τις διαδηλώσεις. Αυτούς που δεν έχουν δουλειά και αυτούς που έχουν και φοβούνται να την χάσουν. Είσαι υποχρεωμένος όταν έχεις αυτή τη θέση εκτός από το να διεκδικείς το δίκιο σου να βρίσκεις και τον δρόμο το ρεαλιστικό ώστε η συνισταμένη να είναι επωφελής για όλους όσους εκπροσωπείς. Αυτή είναι μια δύσκολη συνθήκη που βρίσκεται κάθε άνθρωπος που αναλαμβάνει μεγάλες ευθύνες».

Οι αφετηρίες μας ήταν διαφορετικές αλλά μπορέσαμε να βρούμε τις λύσεις, επανέλαβε. Μπορούμε να λέμε τώρα να λέμε ότι η κρίση είναι πίσω μας και η Ελλάδα διαφορετική χώρα.

Το προσφυγικό

Μιλώντας για προσφυγικό η Αγκελα Μέρκελ σημείωσε ότι προχωρά η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας αλλά υπάρχουν και θέματα, όπως οι επιστροφές, που χρειάζονται πιο εντατική δουλειά.

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι στην αρχή της κρίσης να νησιά σήκωσαν το βάρος όλης της Ευρώπης. Η χώρας μας ακόμα είναι η πρώτη σε αιτήσεις ασύλου ως ποσοστό του πληθυσμού. Αυτό που θέτουμε στην ΕΕ είναι αν τα προβλήματα που προκύπτουν θα τα αντιμετωπίζει κάθε κράτος μέλος μόνο ή αν η ΕΕ θα λειτουργεί στην βάση της αρχής της αλληλεγγύης και του επιμερισμού της ευθύνης.

Σημείωσε δε ότι παρά τις διαφορές σε θέματα οικονομικής πολιτικής με την καγκελάριο στο προσφυγικό βρέθηκαν μαζί σε «μετερίζι μάχης» για τις αρχές του ανθρωπισμού.

Εξερχόμαστε οριστικά από την κρίση

Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμη πως η καγκελάριος ήρθε σε μια Ελλάδα διαφορετική από αυτή της προηγούμενης επίσκεψής της (2014). Τότε η χώρα βρίσκονταν στο χείλος της χρεοκοπίας, με ένα εκατομμύριο άνεργους και διαλυμένες δομές προστασίας των αδύναμων.

Ο ελληνικός λαός δοκιμάστηκε σκληρά απέναντι σε μέτρα πολλές φορές ακατανόητα από τους πολίτες και συχνά άδικα, συμπλήρωσε.

Σήμερα είμαστε σε τελείως διαφορετική φάση. Εξερχόμαστε οριστικά από την κρίση, με σοβαρές πληγές που επουλώνουμε σταδιακά και την έννοια στους ευάλωτους.

Σημείωσε ότι η χώρα είναι πρωταθλητής σε μείωση ανεργίας αλλά και σε μεταρρυθμίσεις που έχουν πλέον την συναίνεση της κοινωνίας γιατί οι πολίτες καταλαβαίνουν ότι δίνουν προοπτική.

«Οι σχέσεις των δυο χωρών δοκιμάστηκαν σκληρά, υπήρξαν δύσκολες στιγμές που με πολύ προσπάθεια και αποφασιστικότητα αφήσαμε πίσω μας», δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας. «Το πιο σημαντικό ήταν να καταπολεμήσουμε στερεότυπα, στην Ελλάδα του αυταρχικού Γερμανού και στην Γερμανία του τεμπέλη Ελληνα».

Διανύσαμε περίοδο σκληρής διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς και δύσκολους συμβιβασμούς. Αυτή είναι και η πορεία της Ευρώπης. Μας χώριζαν διαφορές σε ιδεολογικό επίπεδα αλλά βρήκαμε λύσεις γιατί προείχε η διάσωση της Ελλάδας αλλά κατά μια έννοια και της Ευρώπης γιατί ήταν μια ευρωπαϊκή κρίση.

«Η Ελλάδα έγινε μέρος της λύσης στην Ευρώπη. Εχουμε τη θέληση και τη δύναμη να προχωρήσουμε μπροστά γιατί λέμε όχι στις φυγόκεντρες δυνάμεις που προτάσσουν το ρατσισμό και τον εθνικισμό ως απάντηση στις πολιτικές προκλήσεις της εποχής».

Αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στις Ευρωπαϊκές Εκλογές. «Κοινή διαπίστωση είναι ότι μεγάλος κίνδυνος για την ΕΕ δεν είναι οι διαφορετικές απόψεις όσων πιστεύουν σε αυτή αλλά η ανάδειξη των αντιευρωπαϊκών δυνάμεων». Όπως είπε επεσήμανε στην καγκελάριο το ρόλο που παίζουν οι κυρίαρχες ευρωπαϊκές πολιτικές σε αυτό τον κίνδυνο και την σημασία της ανάδειξης της κοινωνικής Ευρώπης.

Σε ότι αφορά την ατζέντα των συζητήσεων ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι περιελάμβανε τον πρώτο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό μετά την κρίση και το μεταναστευτικό και την ανάγκη καθιέρωσης ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής πολιτικής για το άσυλο που θα έχει ισχυρό μηχανισμό στήριξης των χωρών της πρώτης γραμμής. Δήλωσε ότι ήταν κρίσιμη η συνεργασία τις δύσκολες πρώτες ημέρες της προσφυγικής κρίσης στα νησιά, όπου η καγκελάριος βοήθησε να βρεθεί λύση που δεν θα υπερβαίνει το αξιακό πρότυπο της Ευρώπης.

Σε ότι αφορά τα Βαλκάνια συζητήθηκε η Συμφωνία των Πρεσπών που είναι σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για την περιοχή. «Εγώ πιστεύω ότι είναι ένα μοντέλο για πιθανές συμφωνίες και αποδεκτές λύσεις στο μέλλον, χωρίς επιβολή».

Όπως είπε τόνισε την ανάγκη να υπάρξει συνέχεια της Ατζέντας της Θεσσαλονίκης για την διεύρυνση της ΕΕ στα Βαλκάνια πάντα στη βάση της τήρησης του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου. Στηρίζουμε την ένταξη της Αλβανίας αλλά υπάρχουν θέματα κρίσιμα όπως τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας που είναι προϋπόθεση για την ενταξιακή πορεία της χώρας.

Οι συζητήσεις κάλυψαν επίσης το κυπριακό καθώς και την Τουρκία. Τονίστηκε η σημασία της συνεργασίας με την Τουρκία. «Τόνισα την σημασία της ενταξιακής πορείας της γειτονικής  χώρας προς όφελος του λαού της αλλά και της ευρύτερης περιοχής».

«Στο πνεύμα των συμπερασμάτων του Μαρτίου της ΕΕ τόνισα τη σημασία στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας δεν μπορούν να αναπτυχθούν σε περιβάλλον έντασης και παραβίασης δικαιωμάτων κρατών της ΕΕ», συνέχισε σημειώνοντας ότι είναι περίοδος με έντονη κινητικότητα και ένα νέο ενεργειακό χάρτη.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «εξαιρετικά επικοδομητική» τη συνάντηση καθώς και το ότι ανοίγει ένας νέος κύκλος, με την χώρα μας να διεκδικεί ρόλο κόμβου στην ευρύτερη περιοχή.

«Ασφαλώς και δεν ξεχνάμε τις δυσκολίες, ούτε όσες περάσαμε πρόσφατα, αλλά ούτε τις δύσκολες αλλά απαράγραπτες εκκρεμότητες που μας άφησε η ιστορία, όπως είναι οι επανορθώσεις και το κατοχικό δάνειο. Είμαστε όμως αποφασισμένοι να δουλέψουμε και στο νέο πλαίσιο που έχουμε οικοδομήσει, με την Γερμανία να αποτελεί ένα σημαντικό επενδυτή στην Ελλάδα και τον πρώτο εμπορικό μας εταίρο», κατέληξε.

Να σημειωθεί ότι η Γερμανία θα είναι η τιμώμενη χώρα στην ΔΕΘ το 2020. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v