Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το πόκερ Τσίπρα και το ραντεβού με Καμμένο

Το πρωί της Κυριακής το ραντεβού Τσίπρα-Καμμένου και το μεσημέρι συνέντευξη τύπου του υπ. Αμυνας. Ανασχηματισμός προ των πυλών, «ελευθέρας» στον πρωθυπουργό να διατηρήσει υπουργούς των ΑΝΕΛ. Σε δύο εβδομάδες στη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών.

Το πόκερ Τσίπρα και το ραντεβού με Καμμένο
Ο Αλέξης Τσίπρας έπαιξε σκληρό πόκερ και κέρδισε την πιο κρίσιμη παρτίδα, ακριβώς τη στιγμή που ο Ζόραν Ζάεφ κέρδιζε την τελική ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο της γείτονος – της Βόρειας Μακεδονίας, πλέον.

Την τελική έκβαση θα την ξέρουμε σε λίγες ώρες, καθώς έγινε γνωστό ότι η συνάντηση Τσίπρα-Καμμένου θα γίνει αύριο το πρωί (10.30 πμ) στο Μαξίμου.

Μετά από ένα δεκαήμερο θρίλερ που συνοδεύτηκε από οργιώδες παρασκήνιο, ο Πάνος Καμμένος ανακοίνωσε χθες πως δεν θα άρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση παρότι οι ΑΝΕΛ θα καταψηφίσουν (όπως αναμενόταν) τη Συμφωνία των Πρεσπών. 

Και όχι μόνο: σύμφωνα με διευκρινίσεις του εκπροσώπου του κόμματος Θεόδωρου Τοσουνίδη, θα δοθεί κατεύθυνση στα πέντε κυβερνητικά στελέχη των ΑΝΕΛ να αποσυρθούν από το υπουργικό σχήμα, ωστόσο, εάν κριθεί αναγκαίο για την πορεία του κυβερνητικού έργου, ο πρωθυπουργός θα έχει το δικαίωμα να διατηρήσει κάποιους (ή όλους) στη θέση τους.

Τούτο σημαίνει ότι (πλην... νέου απροόπτου) ο κ. Τσίπρας:

* Δεν χρειάζεται να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. Αντιθέτως, θα εντείνει την πρόκληση προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προχωρήσει εκείνος σε πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση.

Επ' αυτού, η Πειραιώς διαρρέει μεν ότι «θα εκτιμήσει την κατάσταση και θα αποφασίσει τα επόμενα βήματα», ωστόσο γνωρίζει ότι δεν θα βρεθούν 151 βουλευτές της αντιπολίτευσης να υπερψηφίσουν την πρότασή της.

Άγνωστο παραμένει εάν μία τέτοια σκέψη εγκαταλείφθηκε οριστικά μετά το τετ α τετ που είχε χθες ο κ. Μητσοτάκης με την Άγκελα Μέρκελ, και την δημόσια στήριξη στη Συμφωνία των Πρεσπών από την ίδια.

Ο πρωθυπουργός, πάντως, δέχεται και εισηγήσεις να προχωρήσει σε ψήφο εμπιστοσύνης σε μια επίδειξη κοινοβουλευτικής δύναμης, καθώς οι πληροφορίες επιμένουν ότι στήριξη στην κυβέρνηση προτίθενται να δώσουν και βουλευτές που δεν ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ. Κίνηση που, βεβαίως, θα κάνει αυτομάτως αν ο Π. Καμμένος αλλάξει εκ νέου στάση στο αν στηρίζει ή όχι την κυβέρνηση.

* Έχει τις προϋποθέσεις να «περάσει» από τη Βουλή τη Συμφωνία. Δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει ήδη πως το «ναι» σ΄ αυτή την ψηφοφορία δεν θα ερμηνευθεί ως ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, «απελευθερώνονται» οι βουλευτές του Ποταμιού (πλην Αμυρά-Ψαριανού) να την υπερψηφίσουν.

Καλού κακού πάντως, έμπειρα κυβερνητικά στελέχη παραμένουν διστακτικά ως προς την τελική στάση του Σταύρου Θεοδωράκη (σ.σ. που θα επηρεάσει και τον Γιώργο Μαυρωτά) ενώ εμφανίζονται περισσότερο βέβαιοι για τη στάση του Σπύρου Δανέλη και του Σπύρου Λυκούδη.

Εάν το ΚΙΝΑΛ θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας, δύσκολα θα δώσουν θετική ψήφο ένα-δύο βουλευτές που είναι θετικοί στη Συμφωνία. Μένει να φανεί η τελική στάση του Θανάση Θεοχαρόπουλου ο οποίος δεν δεσμεύεται από την απαγόρευση (σ.σ. είναι στο ΚΙΝΑΛ ως συνεργαζόμενος από τη ΔΗΜΑΡ).

Που σημαίνει ότι η κομματική πειθαρχία αφορά τους βουλευτές...του ΠΑΣΟΚ.

Η ψηφοφορία στη Βουλή αναμένεται σε περίπου δύο εβδομάδες.

* Με τον κ.Καμμένο (και άλλους από τους ΑΝΕΛ) εκτός υπουργικού σχήματος, ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό με «κεντροαριστερό πρόσημο», ορίζοντας και την πολιτική ατζέντα στην πορεία προς τις εκλογές – όποτε κι αν γίνουν.

Μένει να αποσαφηνιστεί πόσοι από τους σημερινούς έξι ΑΝΕΛίτες που μετέχουν στο υπουργικό σχήμα πλην του κ. Καμμένου (Έλενα Κουντουρά, Τέρενς Κουίκ, Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, Βασίλης Κόκκαλης, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, Νίκος Μαυραγάνης) θα τον ακολουθήσουν στην έξοδο.

Όπως φάνηκε χθες, μόνο η κ.Κόλλια-Τσαρουχά πρέπει να θεωρείται σίγουρη.

«Δεν θα παίξει το παιχνίδι Μητσοτάκη»

Το Μαξίμου υποδέχθηκε με ικανοποίηση την χθεσινή μετατόπιση του κ. Καμμένου. Την αποδίδουν στο δίλημμα που (του) έθεσε ο κ. Τσίπρας δημοσίως: ή μένεις σταθερός στη θέση σου για τη Συμφωνία των Πρεσπών χωρίς να άρεις τη στήριξή σου στην κυβέρνηση ή θα αναμετρηθούμε στη Βουλή.

«Ο Καμμένος δεν θέλησε να παίξει το παιχνίδι του Μητσοτάκη», είναι ένα από τα σχόλια, δηλαδή «παρά τον θυμό του δεν προτίμησε να σηκώσει το βάρος να ρίξει την κυβέρνηση».

Ο κ.Τσίπρας άλλωστε έδωσε και δημοσίως δύο εναλλακτικές στον εταίρο του για την «επόμενη ημέρα»: να ακολουθήσει είτε το μοντέλο της Ισπανίας (σ.σ. οι Podemos στηρίζουν την κυβέρνηση Σάντσεθ χωρίς να μετέχουν στο υπουργικό σχήμα) ή της ΔΗΜΑΡ το 2012 (σ.σ. το κόμμα διέθετε δύο υπουργούς στο σχήμα με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ αλλά ο Φώτης Κουβέλης δεν ήταν υπουργός).

«Δεν υπάρχουν άλλες» διαβεβαιώνουν οι κυβερνητικοί επιτελείς και τελούν εν αναμονή των τελικών αποφάσεων.

Ο κ.Τσίπρας, πάντως, ετοιμάζει ήδη το νέο κυβερνητικό σχήμα...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v