Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με κόντρες ξεκίνησε η συζήτηση στη Βουλή

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση για τη διαδικασία. Οι διαμαρτυρίες αφορούν στο ότι η συζήτηση ολοκληρώνεται σε δύο ημέρες.

Με κόντρες ξεκίνησε η συζήτηση στη Βουλή

Με «πυρά» από την αντιπολίτευση ξεκίνησε η συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Η κριτική αφορούσε στο χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, καθώς η συζήτηση θα είναι διήμερη και θα ολοκληρωθεί αύριο το βράδυ.

«Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει σε σύντμηση του χρόνου και δεν εφαρμόζει το τριήμερο», σημείωσε από τη Νέα Δημοκρατία ο Νίκος Δένδιας. Επισημαίνοντας πως δεν υπάρχει τα τελευταία χρόνια περίπτωση συζήτησης τέτοιας πρότασης, που να έχει ολοκληρωθεί σε δύο ημέρες.

Μάλιστα μίλησε για «καρότο» που υπάρχει, επισημαίνοντας πως υπάρχουν τέσσερις κενές θέσεις στην κυβέρνηση. Και έθεσε το ερώτημα πότε θα γίνει η κάλυψη αυτών των θέσεων, δηλαδή αν θα προηγηθεί η χορήγηση ψήφου εμπιστοσύνης.

«Διαφωνούμε με τη διαδικασία και με το ότι ορίζεται η συζήτηση σε δύο ημέρες», είπε από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ο Ανδρέας Λοβέρδος, λέγοντας πως ούτε μία φορά δεν έγινε στο παρελθόν η συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης σε δύο ημέρες.

«Τα τελευταία χρόνια, έχει εφαρμοστεί η διαδικασία του fast track σε όλα», επεσήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης. Και απευθυνόμενος στην κυβέρνηση σημείωσε «γιατί αρνείστε να γίνει η συζήτηση σε τρεις ημέρες;».

Μιλώντας στην Ολομέλεια, ο Γιώργος Αμυράς από το Ποτάμι είπε πως πρέπει να εφαρμοστεί το ανώτερο όριο που προβλέπεται για τη συζήτηση, το οποίο είναι τρεις ημέρες. «Όταν η σωτηρία της κυβέρνησης εξαρτάται από μεταγραφές, πρέπει να δοθεί χρόνος να μιλήσουμε», σημείωσε και πρόσθεσε «διαδικασίες ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσαμε δεν μπορεί να εφαρμόζονται».

Από την πλευρά του, ο Νίκος Βούτσης επεσήμανε πως υπάρχει απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων για το θέμα, ενώ ακολούθησε ψηφοφορία και κατά πλειοψηφία πέρασε η πρόταση.

Όσον αφορά στα όσα είπε ο Νίκος Δένδιας για τις κενές θέσεις, επεσήμανε πως αν ο πρωθυπουργός προχωρήσει σε ανασχηματισμό ή όχι τις επόμενες ημέρες είναι, με βάση το Σύνταγμα, δικό του δικαίωμα.

Παράλληλα σημείωσε πως δεν ακολουθείται η διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης κάθε φορά που η κυβέρνηση κάνει ανασχηματισμό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v