Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δραγασάκης: Η «επόμενη ημέρα» σε πολιτική και οικονομία

Στο νέο πολιτικό σκηνικό και στο ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ στην Κεντροαριστερά αναφέρθηκε από το βήμα της Βουλής ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης. Με ένα «πακέτο» ευνοϊκών ρυθμίσεων θέλει η κυβέρνηση να σηματοδοτήσει το νέο τοπίο στην οικονομία μετά την έξοδο από τα μνημόνια.

Δραγασάκης: Η «επόμενη ημέρα» σε πολιτική και οικονομία

Ένα “μπαράζ” νομοσχεδίων, που θα έχουν θετικό πρόσημο, θα φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση όταν ολοκληρωθεί η συζήτηση για τις Πρέσπες. Την επόμενη “ημέρα” σκιαγράφησε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης, κάνοντας ταυτόχρονα εκτενή αναφορά σε ένα νέο πολιτικό σκηνικό όπου ο ΣΥΡΙΖΑ “αναδεικνύεται στο βασικό πόλο της κεντροαριστεράς”.

Μιλώντας από το βήμα της Βουλής ο Γιάννης Δραγασάκης επεσήμανε πως θα ακολουθήσει “μία φάση έντονου κοινοβουλευτικού και θεσμικού ενδιαφέροντος”. Από τη μία πλευρά είναι η Συνταγματική Αναθεώρηση και οι σχέσεις κράτους- Εκκλησίας. Από την άλλη είναι μία σειρά ρυθμίσεων, που σηματοδοτούν ένα νέο “μεταμνημονιακό τοπίο”, όπως είναι η αύξηση του κατώτερου μισθού, η επιδότηση του ενοικίου και το νέο πλαίσιο κατοικίας.

Όσον αφορά στις παρεμβάσεις του υπουργείου Οικονομίας ο Γιάννης Δραγασάκης σημείωσε πως “έρχεται” μεταξύ άλλων μία σειρά ρυθμίσεων, όπως:

*Το σχέδιο νόμου για τις μικροπιστώσεις.

*Το νομοσχέδιο για τις στρατηγικές επενδύσεις.

*Η αναπτυξιακή τράπεζα

*Ο πολυετής σχεδιασμός των επενδύσεων

*Ο σχεδιασμός του νέου ΕΣΠΑ

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Γιάννης Δραγασάκης στο νέο πολιτικό σκηνικό, μιλώντας για “μία δεύτερη φάση ανασύνθεσης, με την πρώτη φάση να έχει συντελεστεί το διάστημα 2011- 2013”.

“Είχαμε μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού για να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια και ο στόχος αυτός ολοκληρώθηκε με επιτυχία” σημείωσε από το βήμα της Βουλής. Επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν πολιτικές συμμαχίες. Οι συμμαχίες θα αποτυπωθούν στις επόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές αλλά θα συνεχιστούν και μετά.

“Κάποια κόμματα που δεν έχουν ισχυρούς δεσμούς με την κοινωνία και δεν έχουν ταυτότητα ίσως αποσυντεθούν και διαλυθούν και κάποια άλλα ίσως δημιουργηθούν” επεσήμανε. Συνέχισε λέγοντας πως “η ψήφος εμπιστοσύνης δεν αφορά μια συγκυριακή πλειοψηφία με μόνο στόχο την παράταση της κυβέρνησης για λίγους μήνες. Είναι η απαρχή μιας γενικότερης αναδιάταξης του πολιτικού σκηνικού με στόχο μια νέα προοδευτική συμμαχία”.

Όσον αφορά στο “καυτό θέμα” των ημερών, που είναι οι Πρέσπες, επεσήμανε πως όσοι συμφωνούν δεν κάνουν χάρη στην κυβέρνηση, αλλά υπερασπίζονται μια δική τους επιλογή. “Όποιος συμφωνεί αλλά δεν ψηφίζει από πείσμα είναι αυτοκτονικό για τον ίδιο και είναι κρίση ταυτότητας για πολλά κόμματα” είπε, προσθέτοντας πως “πιστεύω ότι θα επικυρωθούν οι Πρέσπες γιατί υπάρχει πλειοψηφία και αυτή θα επιβεβαιωθεί”.

Παράλληλα εξαπέλυσε πυρά στην αντιπολίτευση, επισημαίνοντας πως με τα όσα λέει το τελευταίο διάστημα για “γυρολόγους” και “κυβέρνηση- κουρελού” ανταγωνίζεται τη Χρυσή Αυγή, απευθύνεται στο πιο απολιτικο τμήμα της κοινωνίας και προσπαθεί να καλλιεργήσει το μίσος. Συνέχισε λέγοντας πως τα τελευταία χρόνια 16 βουλευτές άλλαξαν Κοινοβουλευτική Ομάδα και όσοι δεν έμειναν ανεξάρτητοι πήγαν στη Νέα Δημοκρατία και στο ΚΙΝΑΛ.

“Άρα αυτός ο εκχυδαισμος της πολιτικής, που ακούσαμε από τον κ. Μητσοτάκη στρέφεται και κατά του δικού του κόμματος” είπε. Μάλιστα χαρακτήρισε τεράστια υποκρισία το ότι όποιος φεύγει από το κόμμα του για τη Νέα Δημοκρατία αυτό ονομάζεται από κάποιους συνεργασία και διεύρυνση, ενώ οι ίδιοι μιλάνε για συναλλαγή σε όσες περιπτώσεις κάποιοι συνεργάζονται με το ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v