Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βουλή: Οι Επιτροπές δεν μπορούν να μπλοκάρουν τις Πρέσπες

Η άποψη των διαρκών Επιτροπών προς την Ολομέλεια είναι γνωμοδοτική και άρα η μη επίτευξη πλειοψηφίας έχει περισσότερο «συμβολική» σημασία.

Βουλή: Οι Επιτροπές δεν μπορούν να μπλοκάρουν τις Πρέσπες

Κανονικά μπορεί να εισαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής η Συμφωνία των Πρεσπών, ακόμα και αν η πρόταση της αρμόδιας Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών είναι απορριπτική. Αυτό προκύπτει από συγκεκριμένα άρθρα του Κανονισμού της Βουλής.

«Αυτονόητο είναι ότι νομοθετεί η Ολομέλεια της Βουλής και ο νοών νοείτω» ήταν η χαρακτηριστική φράση του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, κατά το κλείσιμο της συζήτησης για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Ήταν ουσιαστικά μία «απάντηση» στα πυρά της ΝΔ περί «κυοφορούμενου κοινοβουλευτικού πραξικοπήματος».

Ειδικότερα στην παράγραφο 6 του άρθρου 91 του Κανονισμού της Βουλής, καταδεικνύεται ότι η απόφαση μιας Επιτροπής δεν μπλοκάρει την εισαγωγή του νομοσχεδίου ή μιας διάταξης στην Ολομέλεια. Η άποψη των διαρκών Επιτροπών προς την Ολομέλεια είναι γνωμοδοτική και άρα η μη επίτευξη πλειοψηφίας έχει περισσότερο «συμβολική» σημασία.

Πέραν της αρχής που απορρέει από το άρθρο 70 του Συντάγματος, ότι το κυρίαρχο όργανο για το νομοθετικό έργο είναι η Ολομέλεια, και ο Κανονισμός της Βουλής ορίζει ότι η Επιτροπή απλώς υποβάλλει έκθεση πρότασης στην Ολομέλεια.

Κοινοβουλευτικές πηγές υπογράμμιζαν ότι σε καμία περίπτωση πιθανή απόρριψη της Συμφωνίας των Πρεσπών από την Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών -μετά την έξοδο των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση- δεν μπορεί να μπλοκάρει την εισαγωγή της στην Ολομέλεια. Και θύμιζαν τη ρύθμιση για το επαγγελματικό ασυμβίβαστο σε νόμο του 2003, η οποία δεν εγκρίθηκε από την πλειοψηφία της αρμόδιας Επιτροπής αλλά εισήχθη κανονικά προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια.

Πιο συγκεκριμένα, το άρθρο 91 παρ. 6 του Κανονισμού αναφέρει ότι: «Mετά την επεξεργασία και την εξέταση τoυ νομοσχεδίου ή της πρότασης νόμoυ, η αρμόδια διαρκής επιτρoπή συντάσσει και υπoβάλλει πρoς τη Boυλή έκθεση, πoυ υπoγράφεται από τoν Πρόεδρo και τoν Γραμματέα της επιτρoπής και περιέχει: α) τoν αριθμό και τη διάρκεια των συνεδριάσεων μέσα στις oπoίες έγινε η επεξεργασία και η εξέταση τoυ νομοσχεδίoυ ή της πρότασης νόμoυ, καθώς και τα oνόματα των βoυλευτών πoυ έλαβαν μέρoς σ’ αυτές· β) την πρόταση της επιτρoπής για την απoδoχή ή την απόρριψη τoυ νομοσχεδίoυ ή της πρότασης νόμoυ ή την απόφασή της στις περιπτώσεις εφαρμογής του άρθρου 70 παρ. 2 του Συντάγματος και γ) τις τρoπoπoιήσεις πoυ έγιναν δεκτές και σε περίπτωση εκτεταμένων μεταβoλών τo κείμενo τoυ νομοσχεδίoυ ή της πρότασης νόμoυ όπως διαμoρφώθηκε από την επιτρoπή και έγινε δεκτό από τoν αρμόδιo υπoυργό ή όπως ψηφίστηκε από την Επιτροπή στις περιπτώσεις εφαρμογής του άρθρου 70 παρ. 2 του Συντάγματος».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v