Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η στρατηγική της ΝΔ για το Σκοπιανό και οι… παρακαταθήκες

«Ελευθέρας» από Κυρ. Μητσοτάκη στους βουλευτές της ΝΔ να παραστούν στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα. Γιατί η Πειραιώς θεωρεί «εθνικά επιζήμια» τη συμφωνία των Πρεσπών. Το επιπλέον… πρόβλημα στη ρηματική διακοίνωση και ποια είναι η θέση για την κύρωση της διαδικασίας ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Η στρατηγική της ΝΔ για το Σκοπιανό και οι… παρακαταθήκες

Έτοιμοι για τη νέα «μείζονα», όπως την χαρακτηρίζουν, κοινοβουλευτική μάχη, με αφορμή αυτή τη φορά τη συμφωνία των Πρεσπών, δηλώνουν στη ΝΔ.

Με φόντο και το σημερινό συλλαλητήριο από το οποίο η αξιωματική αντιπολίτευση ευελπιστεί να βρει έναν ισχυρό σύμμαχο, τους πολίτες με την έντονη παρουσία τους, μολονότι -όπως δείχνουν τα πράγματα- οι θετικές ψήφοι και σε αυτή την ψηφοφορία που θα γίνει μέχρι την Παρασκευή, έχουν πολλές πιθανότητες να επικρατήσουν.

Πεποίθηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ότι η αρνητική στάση του κόμματός του στη συμφωνία θα αποτελέσει παρακαταθήκη για τις προσεχείς κάλπες, δεδομένης και της αντίστοιχης στάσης της πλειοψηφίας της κοινωνίας, όπως τουλάχιστον αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, σε ό,τι αφορά τη σημερινή συγκέντρωση, «κλείνει το μάτι» στους συμμετέχοντες (με τον ίδιο, πάντως, να έχει συμβιβαστεί με το αναπότρεπτο της σύνθετης ονομασίας) και επιτρέπει στους βουλευτές της ΝΔ να πράξουν ελεύθερα σχετικά με την παρουσία τους στο Σύνταγμα.

Όπως αναφέρουν κομματικές πηγές, «προφανώς και η ΝΔ είναι αντίθετη σε ακρότητες, από όποιους κι αν προέρχονται. Κανένας όμως δεν μπορεί να μιλά -όπως έκανε στο παρελθόν ο κ. Τσίπρας- για ‘ετερόκλητο όχλο’ και ούτε να χαρακτηρίζει ακραίους τους πολίτες που συμμετέχουν σε εκδηλώσεις οι οποίες -σε τελική ανάλυση- εκφράζουν την ψυχή του Έθνους».

Ο κ. Μητσοτάκης, κατά την περιοδεία του στην Κρήτη, επανέλαβε χθες ότι το κόμμα του θα βρεθεί απέναντι στη συμφωνία των Πρεσπών διότι «είναι μια κακή συμφωνία η οποία για πρώτη φορά εκχωρεί στους γείτονες μας “μακεδονική” γλώσσα, “μακεδονική” ταυτότητα, “μακεδονική” εθνότητα». Και πάνω σε αυτό θα στηριχθεί η γαλάζια επιχειρηματολογία τόσο στη Βουλή, κατά τη συζήτηση που ξεκινά αύριο, όσο και στις τοπικές κοινωνίες και την προσωπική επαφή των στελεχών του κόμματος με τους πολίτες.

Η συμφωνία, υποστηρίζει η Πειραιώς, ζημιώνει τη χώρα σε πολλά επίπεδα, αφού εκτός των παραπάνω, ανακύπτει και σειρά άλλων, όπως για παράδειγμα το πρόβλημα που δημιουργείται με τις εμπορικές ονομασίες. Εν προκειμένω, κατά το συγκεκριμένο σκεπτικό, τροφοδοτεί τον αλυτρωτισμό των Σκοπίων καθώς σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σε άλλες χώρες, το όνομα δεν ταυτίζεται με τη γλώσσα και την εθνότητα ή και την ιθαγένεια αν υποτεθεί ότι γίνεται δεκτή η ερμηνεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Όταν, σημειώνουν κομματικές πηγές, «από τη μία αναγνωρίζεται Βόρεια Μακεδονία και οι κάτοικοι αυτής της χώρας ονομάζονται σκέτο ‘Μακεδόνες’ και όχι ‘Βορειομακεδόνες’, αφήνεται να εννοηθεί πως υπάρχουν ακόμη ανοιχτά ζητήματα αναφορικά με την επικράτεια, αλλά και τους πολίτες αυτού του κράτους που ενδεχομένως να κατοικούν σε άλλες χώρες. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο οι πολίτες της Νότιας Κορέας είναι γνωστοί ως Νοτιοκορεάτες και όχι σκέτο Κορεάτες», λένε οι ίδιες πηγές.

«Χρυσώνει το χάπι»

Όσον αφορά τη ρηματική διακοίνωση που έφερε η κυβέρνηση στη Βουλή, η ΝΔ κάνει λόγο για μια «απέλπιδα προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να χρυσώσει το χάπι που έρχεται, όμως όχι μόνον δεν μεταβάλλει στο παραμικρό την επιζήμια Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά φαίνεται να την επιδεινώνει ακόμα περισσότερο».

Όπως εξηγεί στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, «έως τώρα γνωρίζαμε ότι βάσει της συμφωνίας των Πρεσπών η Ελλάδα είχε δυστυχώς για πρώτη φορά στην Ιστορία της αναγνωρίσει μακεδονική γλώσσα και μακεδονική υπηκοότητα/εθνικότητα. Με το νέο κείμενο επιβεβαιώνεται πλέον ότι στο Σύνταγμα των Σκοπίων γίνεται αναφορά και σε μακεδονικό λαό. Εφόσον η ελληνική πλευρά δεν αντιδράσει άμεσα, θα έχουμε χαρίσει ακόμη μία αποκλειστικότητα χρήσης του όρου μακεδονικός στην άλλη πλευρά».

Για τη γλώσσα -υποστηρίζει η ΝΔ- το πρόβλημα δεν είναι εάν αυτή που μιλούν στα Σκόπια ανήκει στην ομάδα των νοτίων σλαβικών γλωσσών, αλλά ότι για πρώτη φορά «την αναγνωρίσαμε ως ‘μακεδονική’ γλώσσα». Φέρει ως παράδειγμα τη βουλγαρική γλώσσα που ανήκει στις νοτιοσλαβικές, όμως «δεν την αποκαλεί κανένας στον κόσμο ‘νοτιοσλαβική’. Την ονομάζουν βουλγαρική και τη μιλούν οι Βούλγαροι που μένουν στη Βουλγαρία».

Τα ίδια ισχύουν, σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, και για τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι η συμφωνία αναφέρεται σε «μακεδονική» ιθαγένεια και όχι εθνότητα. Αν όντως είναι έτσι, λένε στο γαλάζιο επιτελείο, «γιατί η ιθαγένεια δεν ακολουθεί την ονομασία του κράτους, να ορισθεί δηλ. ως ‘βορειομακεδονική’; Αντί αυτού επιτρέπεται η χρήση του όρου μακεδονική, χωρίς γεωγραφικό προσδιορισμό».

Η ΝΔ λέει «όχι» και στο πρωτόκολλο ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Όπως εξηγεί υψηλόβαθμο στέλεχος, «αν ψηφιστεί η Συμφωνία των Πρεσπών, το πρωτόκολλο ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ γίνεται πλέον μια τυπική και ανεπίστροφη υποχρέωση της Ελλάδας. Και αυτό γιατί το άρθρο 2 της Συμφωνίας δεσμεύει ρητά την Ελλάδα να μην παρεμποδίσει την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και ως εκ τούτου να κυρώσει μαζί και το πρωτόκολλο».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v