Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υπερψηφίστηκαν στην Επιτροπή της Βουλής οι Πρέσπες

Το επόμενο στάδιο είναι η εισαγωγή της Συμφωνίας στην Ολομέλεια προκειμένου, αύριο να ξεκινήσει η συζήτηση και να ολοκληρωθεί μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης. H κόντρα για το Σύνταγμα της πΓΔΜ και οι δηλώσεις των Γ. Κατρούγκαλου και Γ. Κουμουτσάκου.

Υπερψηφίστηκαν στην Επιτροπή της Βουλής οι Πρέσπες

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας η Συμφωνία των Πρεσπών και εισάγεται αύριο στην Ολομέλεια με στόχο η ψηφοφορία να γίνει την Πέμπτη το βράδυ. Η δεύτερη ημέρα της συνεδρίασης ολοκληρώθηκε χωρίς απρόοπτα, παρά τους υψηλούς τόνους που επικράτησαν στην “πρεμιέρα” της Επιτροπής.

Υπουργοί και κυβερνητικοί βουλευτές υπογράμμισαν πως πρόκειται για μία θετική συμφωνία, που λύνει μια εκκρεμότητα ετών. Την ίδια στιγμή η Νέα Δημοκρατία αλλά και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούσαν την κατάθεση του τροποποιημένου Συντάγματος της γείτονας χώρας, προκειμένου να διαπιστωθεί αν οι αλλαγές συνάδουν με το κείμενο της Συμφωνίας των Πρεσπών.

“Κάναμε το καθήκον μας εισπράττοντας το πολιτικό κόστος" σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και επεσήμανε "περιμένουμε ανάλογη υπευθυνότητα και από τις άλλες πολιτικές δυνάμεις". Προσθέτοντας "εκπλήσσομαι όταν ακούω χαρακτηρισμούς περί κατασκευασμένων τάχα αντιθέσεων", ενώ αναφέρθηκε σε μια σειρά αλλαγών στη γείτονα χώρα λέγοντας πως "αυτά δεν έχουν γίνει ούτε σε καιρό πολέμου".

Απαντώντας στη Νέα Δημοκρατία κατέθεσε το κείμενο Συντάγματος, το οποίο είναι αναρτημένο στην επίσημη ιστοσελίδα της ΠΓΔΜ, διευκρινίζοντας πως "ο συνταγματικός τύπος που ακολουθούν στη γειτονική χώρα είναι να μην ενσωματώνουν τις τροπολογίες στο Σύνταγμα αλλά να την βάζουν στο τέλος".  Και εξαπέλυσε “βέλη” στην αξιωματική αντιπολίτευση, λέγοντας πως συνυπάρχουν πρώην υπουργοί που διαμόρφωσαν την εθνική θέση με αυτούς που μιλάνε για “κωλοτούμπες, που ξεπούλησαν τη Μακεδονία”.

Από την αξιωματική αντιπολίτευση ο Γιώργος Κουμουτσάκος υπογράμμισε  πως πρέπει να κατατεθεί το ενιαίο κείμενο του Συντάγματος των Σκοπίων, τονίζοντας πως "δεν μπορεί να συζητάμε σε πολιτικό κενό".

Παράλληλα σημείωσε πως πρέπει να δοθεί και η επιστολή παραίτησης του Ν. Κοτζιά.  "Η συμφωνία αυτή αγνοεί τη βούληση της πλειοψηφίας του λαού λίγο πριν τη λήξη της θητείας της κυβέρνησης" σημείωσε ο Βασίλης Κικίλιας  προσθέτοντας "γι’ αυτό ζητάμε να προσφύγουμε σε εκλογές".

Παράλληλα καταλόγισε υστεροβουλία στον Αλ. Τσίπρα, λέγοντας πως η αρχική στόχευση του ήταν να διχάσει τη Νέα Δημοκρατία αλλά δεν το κατάφερε και μετά άλλαξε στόχευση και προσπάθησε να διαλύσει άλλα πολιτικά κόμματα.

“Η συμφωνία δίνει πολλά περισσότερα. Η σημερινή εθνική γραμμή είναι η γραμμή του Βουκουρεστίου το 2008. Όλα τα άλλα έχουν ψηφοθηρικές σκοπιμότητες” σημείωσε ο Σπύρος Δανέλλης, που θα ψηφίσει υπέρ. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v