Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πού θα κριθεί το μπρα ντε φερ Τσίπρα-Μητσοτάκη για τις Πρέσπες

Η κυβέρνηση μιλάει για «αυτοπαγίδευση Μητσοτάκη» και δεν αποκλείει… τρίτες σκέψεις. Η ΝΔ διαψεύδει τα περί «έξωθεν πιέσεων» και εξηγεί γιατί δεν καταθέτει πρόταση δυσπιστίας. Με 152+ αναμένεται να περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών.

Πού θα κριθεί το μπρα ντε φερ Τσίπρα-Μητσοτάκη για τις Πρέσπες

Η υπαναχώρηση της ΝΔ στην κατάθεση πρότασης δυσπιστίας ανοίγει τον δρόμο στην Ολομέλεια της Βουλής να ψηφίσει απόψε, αργά τη νύχτα, επί της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Κυβερνητικά στελέχη υποδέχθηκαν την ατολμία του Κυριάκου Μητσοτάκη ως αποτέλεσμα «της αυτοπαγίδευσής του», καθώς από τη μια οι έμπιστοι σύμβουλοί του επέμεναν στην κίνηση της πρότασης δυσπιστίας και, από την άλλη, ο Αλέξης Τσίπρας τον πρόλαβε την προηγούμενη εβδομάδα ζητώντας (και παίρνοντας) ψήφο εμπιστοσύνης.

«Η υπόθεση εξελίχθηκε σε lose lose για τον κ. Μητσοτάκη», σημειώνει χαρακτηριστικά συνεργάτης του πρωθυπουργού, επικαλούμενος και πληροφορίες για δυσαρέσκεια σημαντικού τμήματος του «γαλάζιου» στελεχικού δυναμικού στην πρόταση δυσπιστίας «αυτή τη χρονική στιγμή».

Παρά ταύτα, στο Μαξίμου ουδόλως αποκλείουν κάποια άλλη «θεαματική» κίνηση από πλευράς Πειραιώς σήμερα, προκειμένου να ισορροπήσουν τις εντυπώσεις. Γι' αυτό και διαμηνύουν: «Είμαστε έτοιμοι για οτιδήποτε».

Το Σύνταγμα και ο Νίμιτς

Για την ουσία της αντιπαράθεσης, αρμόδια κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι η ΝΔ έχει βρεθεί χωρίς όπλα στην «τελική μάχη των Πρεσπών», διότι: 

* Απέμεινε να εστιάζει στο γεγονός ότι οι συνταγματικές αλλαγές στη γείτονα δεν προστέθηκαν ακόμα στο κείμενο του Συντάγματός τους, καθώς η κυβέρνηση Ζάεφ είχε θέσει ως ασφαλιστική δικλείδα την υπερψήφιση της Συμφωνίας (και) από το ελληνικό Κοινοβούλιο.

«Όπως είχαμε θέσει εμείς διάφορες προϋποθέσεις ως δική μας ασφαλιστική δικλείδα, έτσι είχαν κάνει και τα Σκόπια. Αυτό το γνωρίζουν καλά στη ΝΔ, αλλά επιμένουν να ζητούν το κείμενο του Συντάγματος ελλείψει άλλων επιχειρημάτων», λένε. Με την επισήμανση ότι οι εν λόγω συνταγματικές αλλαγές περιέχονται στο πλέον επίσημο έγγραφο, δηλαδή στη ρηματική διακοίνωση που εστάλη προ ημερών από τα Σκόπια στην Αθήνα.

* Ο Μάθιου Νίμιτς, με τη χθεσινή παρέμβασή του, αφενός, επιβεβαίωσε ότι τα Ηνωμένα Έθνη έχουν αναγνωρίσει τη μακεδονική γλώσσα (σ.σ. πριν ακόμα υπάρξει... ΣΥΡΙΖΑ) και, αφετέρου, εξήγησε ότι εάν ακυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών, μία τυχόν επαναδιαπραγμάτευση θα διαρκέσει χρόνια.

152 «ναι», ερωτηματικό για Κ. Παπακώστα

Πλην άλλου απροόπτου, το αποτέλεσμα της αποψινής ψηφοφορίας θα είναι θετικό, καθώς οι 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και οι Σπύρος Δανέλλης, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Έλενα Κουντουρά, Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Μαυρωτάς, Σπύρος Λυκούδης και Θανάσης Θεοχαρόπουλος εξασφαλίζουν άνετη πλειοψηφία 152 «ναι».

Άγνωστο παραμένει εάν θα ψηφίσει θετικά η ανεξάρτητη βουλευτής (και υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη) Κατερίνα Παπακώστα. Θεωρητικά, οι διευκρινίσεις που είχε ζητήσει για να σταθμίσει θετικά την ψήφο της δόθηκαν μέσω της ρηματικής διακοίνωσης.

Το γεγονός όμως ότι προέρχεται από τη λεγόμενη «καραμανλική Δεξιά» παραμένει σημαντικός παράγοντας. Και δεν αποκλείεται να επιδράσει αρνητικά η παρέμβαση του Κώστα Καραμανλή, εάν είναι σκληρή για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Η ίδια πάντως μιλώντας στη Βουλή δεν ξεκαθάρισε ποια θα είναι η στάση της στην ψηφοφορία.

Γιατί οπισθοχώρησε ο Κ. Μητσοτάκης;

Τι απαντούν από τη ΝΔ για την… οπισθοχώρηση στο θέμα της δυσπιστίας, παρότι επί δύο ημέρες άφησαν το θέμα της πρότασης μομφής να σύρεται, με κάποια υψηλόβαθμα στελέχη μάλιστα να το διαρρέουν και ως βέβαιο;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως λένε συνεργάτες του, στάθμισε τα δεδομένα και κατέληξε στην απόφαση ότι ενδεχόμενη πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης μάλλον μεγαλύτερη ζημιά θα προκαλούσε στο κόμμα του παρά οφέλη.

Μεταξύ άλλων, κατά τη γαλάζια ρητορική, θα έκανε «τσάμπα μάγκες» τους Πάνο Καμμένο και Σταύρο Θεοδωράκη, οι οποίοι είχαν προαναγγείλει τη στήριξη της πρότασης της ΝΔ και ενώ η πορεία αυτής ήταν προδιαγεγραμμένη. Και αυτό, δεδομένης της διαφαινόμενης εξασφάλισης από την πλειοψηφία του απαιτούμενου αριθμού βουλευτών, λίγες μέρες μάλιστα μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε ο Αλέξης Τσίπρας από τη Βουλή.

Από την αξιωματική αντιπολίτευση διαψεύδουν φήμες σχετικές με έξωθεν πιέσεις για το «μπρος πίσω» στην πρόταση μομφής και απορρίπτουν το σενάριο ότι θα ζητηθεί η ψήφος 180 βουλευτών (αντί 151), σε αναμονή και της σημερινής παρέμβασης - γραπτής δήλωσης του Κώστα Καραμανλή για το Σκοπιανό.

Πλέον, το βάρος η Πειραιώς το ρίχνει στους έξι ή και περισσότερους «πρόθυμους» να στηρίξουν τη συμφωνία βουλευτές, στους οποίους ασκείται έντονη πίεση.

«Οι εθνικές γραμμές της χώρας έχουν παραβιαστεί. Αντί να πάρουμε erga omnes σύνθετη ονομασία, δίνουμε erga omnes μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα. Είναι ώρα οι βουλευτές να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να αποφασίσουν: θα πουν αυτοί ναι εκεί που 6 Πρωθυπουργοί είπαν όχι;», διερωτήθηκε, μέσω twitter, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δίνοντας το έναυσμα των ομαδικών πυρών από την αξιωματική αντιπολίτευση σε όσους στηρίξουν τη συμφωνία.

Η ΝΔ επιμένει στην κατάθεση του Συντάγματος της γείτονος χώρας, «όπως θα προκύψει με την ενσωμάτωση των τροπολογιών» και κατηγορεί το Μέγαρο Μαξίμου για πλήρη εξαπάτηση.

Η Βουλή, σύμφωνα με κομματικές πηγές, καλείται να ψηφίσει επί μη αναθεωρημένου Συντάγματος της γείτονος και να δώσει λευκή επιταγή, με τους βουλευτές να ψηφίζουν μια ιστορική Συμφωνία χωρίς να γνωρίζουν τι ακριβώς κυρώνουν. Σε ένα ζήτημα «μείζονος εθνικής ευαισθησίας», κατά τις ίδιες πηγές, «που δεσμεύει εσαεί την Ελλάδα, οι βουλευτές καλούνται να ψηφίσουν εν κενώ, καθώς δεν έχουν υπάρξει επαρκείς διευκρινίσεις από την πλευρά των Σκοπίων».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v