Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Εμείς δεν θα παίξουμε παιχνίδια παρενθέσεων

Η αντιπολίτευση παίζει «παιχνίδια με την συνταγματική αναθεώρηση», υποστήριξε. Η ΝΔ δεν θέλει να στηρίξει τον Προκόπη Παυλόπουλο «γιατί έχει τάξει αλλού τη θέση». «Εμείς δεν θα παίξουμε παιχνίδια υπονόμευσης και παρενθέσεων».

Τσίπρας: Εμείς δεν θα παίξουμε παιχνίδια παρενθέσεων

Επιχειρήσαμε να μην αφήσουμε την Συνταγματική Αναθεώρηση μόνο στην αρμοδιότητα των «ειδικών» αλλά να συζητήσουμε με την κοινωνία και να μην περιορίσουμε τη συζήτηση σε μια διαδικασία που θα αφορά αποκλειστικά το πολιτικό προσωπικό, δήλωσε ο πρωθυπουργός στη συζήτηση στη Βουλή.

«Η πρόταση μας αντανακλά τη βούληση για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που εκφράζουν πλειοψηφικά αιτήματα», τόνισε. «Παράλληλα λαμβάνει υπόψη τα μαθήματα της κρίσης, το διεθνές περιβάλλον και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κοινοβουλευτισμός».

Οι τεχνολογίες παράκαμψης της δημοκρατικής βούλησης εξελίσσονται διαρκώς στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, εκτίμησε ο πρωθυπουργός και περιέγραψε τους πέντε άξονες των προτάσεων ΣΥΡΙΖΑ.

1) Σταθερός εκλογικός κύκλος

Ο πρωθυπουργός μίλησε για συνδυασμό αλλαγών που δημιουργούν προϋποθέσεις για τετραετείς εκλογικούς κύκλους. Στάθηκε:

* Στην κατοχύρωση της εποικοδομητικής ψήφου δυσπιστίας που επιβάλει την ταυτόχρονη υπερψήφιση νέου πρωθυπουργού για να γίνει δεκτή μια πρόταση δυσπιστίας.

* Στην αποσύνδεση της εκλογής ΠτΔ από τις εκλογές.

* Την άμεση εκλογή ΠτΔ μόνο εφόσον η εξαντλητική διαδικασία για συναίνεση στο κοινοβούλιο αποτύχει. Ο πρωθυπουργός συνέκρινε την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ με αυτή της Νέας Δημοκρατίας σε ότι αφορά την εκλογή ΠτΔ και εκτίμησε ότι με αυτή της τελευταίας η εκλογή μετατρέπεται σε «διορισμό» από την πλειοψηφία.

* Υποχρέωση να είναι εκλεγμένος βουλευτής ο πρωθυπουργός, ώστε να μην παραδίδονται τα κλειδιά σε ένα τεχνοκράτη, «όσο άριστος και αν είναι».

* Καθιέρωση αναλογικού εκλογικού συστήματος που θα ενισχύει τον ελεγκτικό ρόλο του κοινοβουλίου.

2) Αποκατάσταση αξιοπιστίας της πολιτικής ζωής

Σε αυτόν τον δεύτερο άξονα των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε:

* Τροποποίηση του άρθρου 86 του Συντάγματος που θεωρούσε ότι θα πρέπει οι υπουργοί να έχουν άλλη αντιμετώπιση από τον νόμο. Είναι η αντίληψη περί της «νόμιμης αντιπροσώπευσης της εξουσίας», δήλωσε συμπληρώνοντας ότι «μια κάστα πίστευε ότι δικαιούται ευνοϊκότερης ποινικής μεταχείρισης».

* Περιορισμό βουλευτικής ασυλίας μόνο σε αδικήματα που αφορούν την άσκηση των καθηκόντων του βουλευτή.

* Κατοχύρωση περιορισμού θητειών για κάθε βουλευτή, για να σταματήσει η πεποίθηση πως η πολιτική είναι «επάγγελμα».

3) Εμβάθυνση της Δημοκρατίας

Κατά τον Αλέξη Τσίπρα οι αλλαγές έρχονται ως δικαίωση του αιτήματος για βαθύτερη δημοκρατία και συμμετοχή των πολιτών.

* Προτείνουμε λαϊκό δημοψήφισμα και υποχρέωση να κυρώνεται με δημοψήφισμα κάθε διεθνή συνθήκη που παραχωρεί κυριαρχικά δικαιώματα. Η άρνηση της αντιπολίτευσης αναδεικνύει μια διαφορετική θεώρηση της αντίληψης που έχουμε για την πολιτική.

4) Εξορθολογισμός σχέσεων εκκλησίας-κράτους

Σημαντική χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός την κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους και της κοσμικότητας του. Υπάρχει μια ιδεολογική διαφορά με την αξιωματική αντιπολίτευση, αν και «μου κάνει εντύπωση που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προσχωρήσει σε μια θέση που δεν ταυτίζεται με αυτή όσων θέλουν να λέγονται φιλελεύθεροι», σχολίασε ο πρωθυπουργός.

5) Ενίσχυση της προστασίας κοινωνικών δικαιωμάτων και αγαθών

Καθώς όπως είπε απειλούνται στη σύγχρονη εποχή.

Θεσμικά επικίνδυνη η στάση της ΝΔ

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι έπαιξε «παιχνίδια με τη συνταγματική αναθεώρηση», υποστήριξε. Στην αρχή έλεγε ότι αν δεν δεχτούμε τις προτάσεις της θα απέχει από την διαδικασία. Μετά την κατακραυγή υποχώρησε από αυτή τη στάση γιατί θα γίνονταν σαφές ότι δεν θέλει αλλαγή του άρθρου 86 (σ.σ. ευθύνη υπουργών) και αυτό θα προκαλούσε αντιδράσεις.

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα η ΝΔ τελικά συμμετείχε στη διαδικασία αλλά συνεχίστηκε ένα αποκρουστικό θεσμικά παιχνίδι σε ότι αφορά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. «Η στάση είναι αλλοπρόσαλη, μια συμφωνούσε, μια διαφωνούσε και μετά άλλαζε πάλι γνώμη. Όταν ρώτησα ποια είναι τελικά η θέση η απάντηση ήταν «θα το σκεφτούμε».

Η ΝΔ τώρα λέει ότι παρότι διαφωνεί με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά θα την ψηφίσει. Και συνεχίζει υποστηρίζοντας ότι «θα την ψηφίσει, αλλά δεν την δεσμεύσει και θα κάνει ότι θέλει αυτή, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων θεσμούς, συναινέσεις και αποφάσεις δικαστηρίων».

«Αν η ΝΔ είναι σίγουρη ότι θα κερδίσει τις εκλογές και θα έχει 151 βουλευτές γιατί δεν ψήφισε όλα τα άρθρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για να έχει τα χέρια λυμένα;», αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός. Θύμισε ότι το 1985 οπότε έγινε Συνταγματική Αναθεώρηση για τον ΠτΔ ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ουδέποτε είπε ότι θα αλλάξει την ρύθμιση που είχε αποφασίσει η προηγούμενη Βουλή.

Κατά τον Αλέξη Τσίπρα πίσω από τα παραπάνω κρύβεται μια πολιτική σκοπιμότητα. «Εγώ έχω δεσμευτεί για στήριξη του Προκόπη Παυλόπουλου, ενώ η ΝΔ επιμελώς δεν τοποθετείται. Αυτό σημαίνει ότι ΝΔ δεν θα τον προτείνει για ΠτΔ. Ισως δεν θεωρεί ότι είναι καλός πρόεδρος ή κάπου αλλού έχει τάξει την θέση. Γι’ αυτό μετατρέπει την διαδικασία σε παρωδία».

Εμείς θα το πούμε καθαρά: με τους θεσμούς δεν θα παίξουμε. Ο λαός να γνωρίζει ότι αυτοί που σχεδίασαν παρενθέσεις οδήγησαν τον λαό στην βαθιά λιτότητα και όταν είδαν ότι χάνουν τις εκλογές έφτιαξαν στο μυαλό τους παιχνίδια παρενθέσεων. Εμείς δεν θα παίξουμε τέτοια παιχνίδια, ξεκαθάρισε.

Όπως είπε ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε χρήση της δυνατότητας ανατροπής κυβέρνησης μέσω της εκλογής ΠτΔ, αλλά τότε υπήρχε συνταγματική δυνατότητα. «Επειδή όμως έχουμε ευθύνη για τις επόμενες γενιές ερχόμαστε να αλλάξουμε το Σύνταγμα», ξεκαθάρισε.

«Εμείς δεν θα παίξουμε παιχνίδια υπονόμευσης και παρενθέσεων», τόνισε.

Η δευτερολογία

Απαντώντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η πρόταση Μητσοτάκη να ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις προτάσεις ΝΔ και η ΝΔ αυτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι πρωτοφανής και καινοφανής καθώς έρχεται σε σύγκρουση με την λογική του νομοθέτη. Αναρωτήθηκε πως μπορεί να ψηφίσει ένα κόμμα προτάσεις με τις οποίες διαφωνεί.

«Προτείνετε μια Συντακτική Διαδικασία ενώ γνωρίζετε ότι οι διαφορές των κομμάτων σε κρίσιμα ζητήματα δεν είναι τωρινές», συμπλήρωσε. Αναρωτήθηκε γιατί στην προηγούμενη αναθεώρηση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεν προχώρησε η διαδικασία και γιατί δεν προτάθηκε τότε αυτό που ζητά σήμερα η ΝΔ.

Επανέλαβε ότι είναι παράλογο η μια Βουλή να έχει μια κατεύθυνση και η επόμενη μια άλλη. «Ερχεστε με προτάσεις ρουλέτα να διασύρετε την διαδικασία», τόνισε απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

"Είναι προφανές ότι μέσα από τις διαφορές μας και για το Σύνταγμα αναδεικνύεται μια δομική ιδεολογική αντιπαράθεση", είπε ο Αλ. Τσίπρας.

"Υπήρξε ομολογία για το πολιτικό σχέδιο του κ. Μητσοτάκη", είπε, προσθέτοντας: "Μας είπε ότι σε ό,τι αφορά το ζήτημα της εκλογής του ΠτΔ συμφωνούν ως προς την κατεύθυνση αλλά διαφωνούν ως προς το περιεχόμενο. Η πραγματικότητα είναι ότι εσείς θέση για το ζήτημα αυτό διαμορφώσατε με βάση την πολιτική σας ιδιοτέλεια βλέποντας τις επόμενες πολιτικές εξελίξεις".

"Εγώ σήμερα έκανα ένα τολμηρό βήμα, αποκάλυψα το πολιτικό παιχνίδι που παίζεται. Σας προκάλεσα να πάρετε θέση συγκεκριμένη λέγοντας ξεκάθαρα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να παίξει κανέναν παιχνίδι με τον ΠτΔ και θα προτείνει και στη νέα Βουλή την συνταγματικά προβλεπόμενη ανανέωση της θητείας του σημερινού ΠτΔ, του Προκόπη Παυλόπουλου". "Εσείς όχι μόνο δεν το σηκώσατε το γάντι, αλλά αποφύγατε επί 56 λεπτά που μιλήσατε, να απαντήσετε αλλά και να αναφερθείτε ακόμα και στο όνομά του".

"Κύριε Μητσοτάκη", σχολίασε, "μέχρι σήμερα είχα την αίσθηση ότι ο κ. Σαμαράς και ο κ. Γεωργιάδης δεν σας επιτρέπουν να ονομάζετε τη γείτονα χώρα Βόρεια Μακεδονία, δηλαδή με τη συνταγματική της ονομασία. Σήμερα διαπιστώνω ότι δεν σας επιτρέπουν καν να αναφέρετε το όνομα του ΠτΔ. Διότι έχουν άποψη και θέλουν, η ακραία πτέρυγα του κόμματος σας, να παίξετε πολιτικά παιχνίδια".

Ολοκληρώνοντας τη δευτερολογία του, ο κ. Τσίπρας είπε στον κ. Μητσοτάκη: "Στο τέλος ξυρίζουν τον γαμπρό. Μην μοιράζετε θέσεις γιατί και μετά τις επόμενες εκλογές θα βρεθείτε ξανά στα έδρανα της αντιπολίτευσης. Δεν θα σας φτάνουν οι βουλευτές για να προτείνετε και να εκλέξετε ΠτΔ". Υπογράμμισε ότι "ο ΠτΔ θα εκλεγεί με την πρόταση της νέας πλειοψηφίας που θα είναι και πάλι με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και θα είναι ο νυν ΠτΔ, όσο κι αν εσείς δεν το θέλετε, γιατί πράγματι είναι ένας εξαιρετικός Πρόεδρος της Δημοκρατίας".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v