Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα άκρα η πολιτική σύγκρουση για την εκλογή ΠτΔ

Η πρώτη ψηφοφορία για τη Συνταγματική Αναθεώρηση πυροδότησε νέα κόντρα κυβέρνησης και Νέας Δημοκρατίας. Τα άρθρα που περνάνε στον επόμενο γύρο και ποια «κόπηκαν». Σε ένα μήνα, η δεύτερη και τελική ψηφοφορία.

Στα άκρα η πολιτική σύγκρουση για την εκλογή ΠτΔ

Σε κυρίαρχο θέμα της συζήτησης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση εξελίσσεται η αλλαγή της διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Το «διάσημο» πλέον άρθρο 32 για την αποσύνδεση της εκλογής από τη διάλυση της Βουλής πέρασε με μεγάλη πλειοψηφία, καθώς ψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία.

Ωστόσο αυτό δεν ήταν αρκετό για να κοπάσει η πολιτική ένταση. Τέσσερα άλλα άρθρα -που σχετίζονται με το θέμα- πήραν κάτω από 151 βουλευτές και δεν πρόκειται να αναθεωρηθούν. Σύμφωνα με την αντιπολίτευση, το ότι δεν υπερψηφίστηκε το άρθρο 30 (παράγραφος 1) κλείνει τον δρόμο στην εκλογή Προέδρου από τον λαό, κάτι που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ αν δεν βγει «λευκός καπνός» στις ψηφοφορίες εκλογής ΠτΔ στη Βουλή (για ένα εξάμηνο). 

Αντίθετα, η κυβερνητική πλευρά δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο ότι υπερψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία η αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής. Και η εκτίμηση είναι πως η τροποποίηση ενός άρθρου επιφέρει εμμέσως τροποποιήσεις και σε άλλα, επομένως το σημαντικό είναι ότι πέρασε το άρθρο 32. Παράλληλα γίνεται λόγος για «παλινωδίες» της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσον αφορά στο άρθρο 32, καθώς ψηφίζει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ με την οποία διαφωνεί. Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος έκανε λόγο για «ομολογημένο στόχο της Ν.Δ. να δημιουργήσει όρους για διορισμό του Προέδρου της Δημοκρατίας από μια απλή κοινοβουλευτική πλειοψηφία».

Την ίδια στιγμή, η Νέα Δημοκρατία μιλά «για άτακτη πολιτική υποχώρηση, με εμφανή, όμως, υστεροβουλία της κυβέρνησης». Η «γαλάζια» εκτίμηση είναι πως το ό,τι έγινε ήταν μια συντονισμένη προσπάθεια -μέσα και από τη μη υπερψήφιση του άρθρου 30- να μην αποσυνδεθεί η Προεδρική Εκλογή από την πρόκληση εκλογών. Μάλιστα καλεί τον πρωθυπουργό να δεσμευθεί πως όλοι οι βουλευτές του κόμματος θα ψηφίσουν σε ένα μήνα το άρθρο 32. Πυροδοτεί δηλαδή εκ νέου τα σενάρια πως μπορεί κάποιοι κυβερνητικοί βουλευτές να μην πουν «ναι» στη δεύτερη ψηφοφορία, ώστε να μη συγκεντρωθούν 180 ψήφοι (και επομένως να μη γίνει η αναθεώρηση από 151 βουλευτές μετά τις εκλογές). 

Οι φήμες περί αποχώρησης βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από την ψηφοφορία κυκλοφορούσαν τις προηγούμενες ημέρες, με κυβερνητικά στελέχη να μιλάνε για “fake news”.

Από την αρχή της τριήμερης συζήτησης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, τα φώτα έπεσαν πάνω στα άρθρα που σχετίζονται με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Και ενώ τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η Νέα Δημοκρατία μιλούσαν για αποσύνδεση της διαδικασίας από τη διάλυση της Βουλής, κατέθεσαν διαφορετικές προτάσεις.

Οι τόνοι ανέβηκαν ακόμη περισσότερο, όταν η αξιωματική αντιπολίτευση αποφάσισε να ψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ (που προβλέπει ψηφοφορίες για ένα εξάμηνο και μετά προσφυγή στον λαό). Στόχος, να περάσει η αλλαγή του άρθρου 32 με πάνω από 180 ψήφους, για να μπορεί να αναθεωρηθεί στην επόμενη Βουλή με 151 ψήφους.

Το γεγονός αυτό έχει πυροδοτήσει μία μετωπική αντιπαράθεση για το αν η Βουλή αποφασίζει μόνο για τα άρθρα που θα αναθεωρηθούν (όπως λέει η Νέα Δημοκρατία) ή και την κατεύθυνση (όπως επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ). Η διάσταση αυτή φάνηκε και στο πώς διατύπωσαν τις προτάσεις τους τα κόμματα στο δεκασέλιδο ψηφοδέλτιο που δόθηκε στους βουλευτές.

Σε ένα μήνα, στη δεύτερη και καθοριστική ψηφοφορία, όσα άρθρα πάρουν πάνω από 180 ψήφους, στην επόμενη Βουλή μπορούν να αναθεωρηθούν με 151. Τα άρθρα που θα πάρουν από 151 έως 179 ψήφους, στην επόμενη Βουλή θα πρέπει να συγκεντρώσουν 180 ψήφους για να αναθεωρηθούν. Σε περίπτωση που κάποιο άρθρο έχει πάρει στον πρώτο γύρο 151 αλλά στη δεύτερη ψηφοφορία δεν συγκεντρώσει αυτόν τον αριθμό, δεν θα αναθεωρηθεί.

Σημειώνεται πως περισσότερες από 180 ψήφους πήραν μεταξύ άλλων το άρθρο 62 για τον περιορισμό της βουλευτικής ασυλίας, το άρθρο 86 για τον περιορισμό των προνομιακών ρυθμίσεων περί ευθύνης υπουργών και το άρθρο 101Α για τις ανεξάρτητες αρχές

Όσον αφορά στην πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για την αναθεώρηση του άρθρου 16 για τα πανεπιστήμια δεν πέρασε, αλλά έχει ενδιαφέρον το ποιοι βουλευτές - πλην των γαλάζιων- υπερψήφισαν (για παράδειγμα είχε πει πως θα ψηφίσει ο Γ. Μιχελογιαννάκης του ΣΥΡΙΖΑ). Σήμερα θα υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα τι ψήφισε ο κάθε βουλευτής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v