Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εφτασε η ώρα του «μίνι ανασχηματισμού»

Τις ανακοινώσεις θα κάνει ο Δ. Τζανακόπουλος στη 1:30 το μεσημέρι. Ποιες θέσεις καλείται να αναπληρώσει ο πρωθυπουργός στο κυβερνητικό σχήμα, με ορίζοντα τις επερχόμενες εκλογές.

Εφτασε η ώρα του «μίνι ανασχηματισμού»

Θέμα λεπτών της ώρας είναι οι ανακοινώσεις για τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος θα ανακοινώσει στη 1:30 μ.μ. τον «μίνι ανασχηματισμό», ο οποίος απορρέει από την εξής ανάγκη:

* Να αντικατασταθούν η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Κατερίνα Νοτοπούλου και ο υφυπουργός Εργασίας Νάσος Ηλιόπουλος, καθώς, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, θα διεκδικήσουν τους δήμους Θεσσαλονίκης και Αθήνας, αντίστοιχα.

* Να αντικατασταθεί... ο Αλέξης Τσίπρας από υπουργός Εξωτερικών. Ως γνωστόν, ο πρωθυπουργός ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο μετά την επεισοδιακή παραίτηση του Νίκου Κοτζιά, έχοντας επισημάνει ότι θα παρέμενε επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία ψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών. Όπερ και εγένετο.

Επί του τελευταίου, όλες οι πληροφορίες έφεραν μέχρι χθες το βράδυ επικρατέστερο για υπουργό Εξωτερικών τον σημερινό αναπληρωτή Γιώργο Κατρούγκαλο. Πολύς λόγος έχει γίνει και για ένταξη στο ΥΠΕΞ (στον τομέα των Ευρωπαϊκών Υποθέσεων) του γνωστού παράγοντα από τον χώρο της ανανεωτικής Αριστεράς Σωτήρη Βαλντέν, ο οποίος προσέγγισε τον ΣΥΡΙΖΑ τους τελευταίους μήνες, με καταλυτική αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών, παίρνοντας μέρος ως ομιλητής και σε κοινές εκδηλώσεις, με ακροατήριο από τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες για τη θέση αυτή ακούγεται το όνομα της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Σίας Αναγνωστοπούλου, πρώην υφυπουργός Παιδείας.

Μένει να φανεί εάν ο κ. Τσίπρας θα αξιοποιήσει τον μίνι ανασχηματισμό και για άλλες αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο. Συνεργάτες του δεν επιβεβαιώνουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, τουλάχιστον όσον αφορά «ευρείας έκτασης» αλλαγές. Δεν αποκλείουν, ωστόσο, οι αλλαγές που θα γίνουν να σηματοδοτούν το περίφημο άνοιγμα στον προοδευτικό χώρο, ώστε να εκφραστεί και μέσα από τη σύνθεση η πορεία πλεύσης της κυβέρνησης. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v