Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιοι βουλευτές βγήκαν «εκτός γραμμής» για το Σύνταγμα

Οι βουλευτές που βγήκαν εκτός κομματικής γραμμής στην κρίσιμη ψηφοφορία. Ποια ήταν τα επίμαχα άρθρα. Οι δυο υπουργοί της κυβέρνησης που είπαν «ναι» στα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Τα παρών στη «θρησκευτική ουδετερότητα».

Ποιοι βουλευτές βγήκαν «εκτός γραμμής» για το Σύνταγμα

Επιμέρους διαφοροποιήσεις σε “επίμαχα” άρθρα φέρνουν στο φως τα ψηφοδέλτια για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Οι προβολείς πέφτουν πάνω στα άρθρα που αφορούν στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας (το άρθρο 30 δεν πέρασε αλλά το 32 πήρε μεγάλη πλειοψηφία), στα ιδιωτικά πανεπιστήμια (άρθρο 16 που δεν πέρασε) αλλά και την θρησκευτική ουδετερότητα που “προκρίθηκε” με 151 ψήφους (άρθρο 3 παράγραφος 1).

Σημειώνεται πως πέντε μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ διαφοροποιήθηκαν στην πρόταση του κόμματος για τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας (είπαν όχι στα άρθρα 30 και 32). Επίσης εντύπωση προκαλεί το ότι η Νίνα Κασιμάτη διαφοροποιήθηκε σε αρκετές από τις προτάσεις που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Κατά τα άλλα ενδιαφέρον έχει και το ότι την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για τα πανεπιστήμια- που δεν πέρασε- ψήφισαν δύο υπουργοί της κυβέρνησης (Ελ. Κουντουρά και Κ.Παπακώστα) αλλά και βουλευτές από τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης και τη δεξαμενή των ανεξαρτήτων.

Ειδικότερα ενδιαφέρον έχουν τέσσερις διατάξεις:

Το άρθρο 32, που αφορά στην αποσύνδεση της διαδικασίας εκλογής Προέδρου από τη διάλυση της Βουλής. Πέρασε με μεγάλη πλειοψηφία, ωστόσο δεν ψηφίστηκε από το Νίκο Κοτζιά, τη Φωτεινή Βάκη, το Νίκο Φίλη, το Σταύρο Κοντωνή και τη Νίνα Κασιμάτη.

Το άρθρο 30, που επίσης αφορά στη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας δεν πέρασε. Δεν ψηφίστηκε από το Νίκο Κοτζιά, το Σταύρο Κοντωνή, τη Φωτεινή Βάκη, το Νίκο Φίλη και τη Νίνα Κασιμάτη.

Το άρθρο 3 παράγραφος 1 για τη θρησκευτική ουδετερότητα. Παρών είπε ο Βασίλης Κόκκαλης, η Έλενα Κουντουρά, ο Κωνσταντίνος Ζουράρις και η Νίνα Κασιμάτη. Καταψήφισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μιχελογιαννάκης. Ναι ψήφισε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Το άρθρο 16 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Πρόκειται για ένα άρθρο στο οποίο είχε εστιάσει ιδιαίτερα η Νέα Δημοκρατία. Να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο άρθρο ψήφισαν από την κυβέρνηση η Έλενα Κουντουρά και η Κατερίνα Παπακώστα, από το ΣΥΡΙΖΑ ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης, και οι βουλευτές Σταύρος Θεοδωράκης, Σπύρος Δανέλλης, Γιάννης Σαρίδης, Γιώργος Μαυρωτάς, Κώστας Κατσίκης, Γιώργος Λαζαρίδης, Γρηγόρης Ψαριανός, Γιώργος Αμυράς, Σπύρος Λυκούδης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Νίκος Νικολόπουλος, Μαρία Κόλλια Τσαρουχά. “Παρών” είπε ο Γιώργος Δημαράς.

Παράλληλα υπάρχουν και επιμέρους διαφοροποιήσεις. Η Έλενα Κουντουρά είπε “παρών” στα άρθρα 13, 33 και 59 (πολιτικός όρκος) και στο 22 (για την απαγόρευση της επίταξης). “Όχι” ψήφισε η Κατερίνα Παπακώστα στα άρθρα 13, 33 και 59 (πολιτικός όρκος), ενώ «παρών» στο 33 είπε ο Κωνσταντίνος Ζουράρις. Διαφοροποίησε σε αρκετά άρθρα είχε η Νίνα Κασιμάτη. Ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης καταψήφισε το 13 (πολιτικός όρκος) και το 21.

Σε ένα μήνα θα γίνει η δεύτερη και καθοριστική ψηφοφορία: όσα άρθρα πάρουν πάνω από 180 ψήφους, στην επόμενη Βουλή μπορούν να αναθεωρηθούν με 151. Τα άρθρα που θα πάρουν από 151 έως 179 ψήφους, στην επόμενη Βουλή θα πρέπει να συγκεντρώσουν 180 ψήφους για να αναθεωρηθούν. Σε περίπτωση που κάποιο άρθρο είχε πάρει στον πρώτο γύρο 151 αλλά στη δεύτερη ψηφοφορία δεν συγκεντρώσει αυτόν τον αριθμό, δεν θα αναθεωρηθεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v