Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το κάλεσμα Τσίπρα, το εκλογικό δίλημμα και… ο Μάρτιος

Στα σκαριά πανελλαδική διακήρυξη με πρωτοβουλία πρώην στελεχών… «ΠΑΣΟΚ και άλλων δυνάμεων». Επόμενος σταθμός, η συνεργασία (και) μέσα από τα ψηφοδέλτια. Γιατί ο Μάρτιος θα «δώσει» τον χρόνο των εκλογών.

Το κάλεσμα Τσίπρα, το εκλογικό δίλημμα και… ο Μάρτιος

«Η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ έχει επιλέξει τη σύμπραξη με τη ΝΔ παλεύοντας, από κοινού, να πετύχουν τη στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. Μπροστά στο σταυροδρόμι που διαμορφώνεται εκ των πραγμάτων, ο προοδευτικός κόσμος καλείται να επιλέξει κατεύθυνση».

Αυτή είναι η κεντρική ιδέα του «αφηγήματος» που ξεδιπλώνει το Μαξίμου, με αφορμή την υπουργοποίηση των Θάνου Μωραϊτη και Άγγελου Τόλκα, οι οποίοι (σ.σ. κυρίως ο πρώτος) συνέδεσαν την μέχρι τώρα διαδρομή τους με το ΠΑΣΟΚ και το ΚΙΝΑΛ.

«Δεν είναι τα πράγματα στεγανοποιημένα στην πολιτική ζωή γιατί αλλιώς δεν θα άλλαζαν και οι συσχετισμοί. Θα κάναμε άπαξ εκλογές και τέλος, ωστόσο τα πράγματα κινούνται. Δεν είναι στατικά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, απαντώντας και σε κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ που… εξεπλάγησαν (τουλάχιστον) με το μήνυμα του ανασχηματισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η μετακίνηση των Μωραϊτη-Τόλκα «είναι μόνο η αρχή». Στο επόμενο διάστημα η διαδικασία θα γίνει... αντίστροφα, δηλαδή θα υπάρξει πανελλαδική πρωτοβουλία για συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων στο πλευρό του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα, την οποία θα λάβουν «πασίγνωστοι παράγοντες» από τον χώρο (και) του πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚ.

Μία τέτοια εξέλιξη θα σηματοδοτήσει το «ρεύμα» υπέρ του κυβερνώντος κόμματος, με τρία βασικά επιχειρήματα:

* Την ανάγκη από κοινού αντιμετώπισης της ακροδεξιάς και του νεοφιλελευθερισμού με βασικό αντίπαλο την ΝΔ.

* Το ξεκαθάρισμα που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ για την πολιτική του (σε σχέση με το περίφημο πρώτο εξάμηνο του 2015) και για τις, έστω υποχρεωτικές, συνεργασίες του, μετά το διαζύγιο με τον Πάνο Καμμένο.

* Την επιλογή που οφείλει να κάνει ο κάθε προοδευτικός πολίτης μπροστά στο «σταυροδρόμι».

Η εκτίμηση είναι ότι οι δύο πόλοι συντήρησης-προόδου διαμορφώνονται για την μεγάλη αναμέτρηση των εθνικών εκλογών.  Σ' αυτό το πλαίσιο εντάσσουν την επιλογή του κ. Τσίπρα να μιλήσει ευθέως στη Βουλή (στη συζήτηση για την Συνταγματική Αναθεώρηση) για συμφωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ προκειμένου να προωθήσουν συγκεκριμένο πρόσωπο για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας τον Φεβρουάριο του 2020, «φωτογραφίζοντας» τον Ευάγγελο Βενιζέλο ή τον Κώστα Σημίτη.

«Η ΝΔ υποχρεώθηκε να αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο ωστόσο όλοι καταλαβαίνουν ότι καμία δέσμευση δεν θα ισχύσει εάν κερδίσουν τις εκλογές», σημειώνουν. Επικαλούνται δε, την «εκτός ορίων» πολεμική της Φώφης Γεννηματά στον κ. Τσίπρα, προσωπικά, παραπέμποντας στην πρόσφατη απρέπειά της να μιλήσει, από το βήμα της Βουλής» για... «τα στερνά» του πρωθυπουργού.

Χωρίς να υπονοούν υπόγεια συζήτηση με τον Γιώργο Παπανδρέου, αναδεικνύουν την προχθεσινή ομιλία του σε διεθνές φόρουμ στη Θεσσαλονίκη, καθώς, μεταξύ άλλων, ο πρώην πρωθυπουργός είπε: «Χρέος μας είναι να εξηγήσουμε στους λαούς των δύο χωρών ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να γίνει πραγματικότητα το όραμα για το κοινό μέλλον των Βαλκανίων». Κι αυτό παρότι το ΚΙΝΑΛ καταψήφισε τη Συμφωνία πριν από δύο μόλις εβδομάδες.

Ενταξη στα ψηφοδέλτια

Όσον αφορά στην προοδευτική συνεργασία, θεωρείται βέβαιο ότι πέραν των κοινών διακηρύξεων και λοιπών πρωτοβουλιών, αυτή θα εκφραστεί και με ένταξη στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ (τόσο για τις ευρωεκλογές όσο, κυρίως, για τις εθνικές εκλογές), όπως ανέφερε ο Νίκος Παππάς στην πρόσφατη συνέντευξή του στο Euro2day.gr. Θα βρεθεί μάλιστα τρόπος ώστε και ο τίτλος του ψηφοδελτίου να παραπέμπει σ΄ αυτή τη συστράτευση, δεδομένου ότι ο ισχύον εκλογικός νόμος απαγορεύει τον εκλογικό συνασπισμό κομμάτων.

Όπως σημειώσαμε και την Παρασκευή, κρίθηκε απαραίτητο να μην ενταχθούν στο σημερινό υπουργικό σχήμα πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ (Γιάννης Ραγκούσης) ή του ΚΙΝΑΛ (Νίκος Μπίστης) ή του Ποταμιού (Σπύρος Δανέλλης) που έχουν ήδη προσεγγίσει το κυβερνών κόμμα, ακριβώς για να μην δοθεί το έναυσμα τους αντιπάλους να μιλήσουν για συναλλαγή ή προσωπικές στρατηγικές.

Η επόμενη ημέρα των εκλογών, εάν είναι νικηφόρες για το προοδευτικό μέτωπο, «θα είναι μία άλλη ημέρα και όλα θα εκφραστούν όπου και όπως πρέπει», αναφέρει χαρακτηριστικά πρωταγωνιστής των εξελίξεων.

Ο... τρομερός μήνας Μάρτιος

Εννοείται ότι τα παραπάνω πρέπει να τρέξουν παράλληλα με την ολοκλήρωση του δεύτερου πακέτου θετικών μέτρων, ώστε οι πολίτες «να κρίνουν, να συγκρίνουν και να επιλέξουν». Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα κλείσουν νομοθετικά οι μεγάλες εκκρεμότητες για τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια με το νέο καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας και οι 120 δόσεις για χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία.

Ταυτόχρονα, θα δρομολογηθεί το επίδομα ενοικίου, θα υπάρξει ο πρώτος έλεγχος για την εφαρμογή του αυξημένου κατώτατου μισθού και θα εντατικοποιηθούν οι διαδικασίες για τις συλλογικές συμβάσεις.

Με άλλα λόγια, το κυβερνητικό επιτελείο θεωρεί τον μήνα Μάρτιο «καθοριστικό» για τις επόμενες κινήσεις του, καθώς από την ανταπόκριση της κοινωνίας στα παραπάνω θα κριθεί τόσο ο χρόνος των εθνικών εκλογών, όσο και το κλίμα προς αυτές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v