Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βρούτσης: Κυριαρχούν οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης στις νέες προσλήψεις

Ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός της χώρας το 2015, μοιραία ανέτρεψε την ισχυρή τάση αποκλιμάκωσης της ανεργίας που οφειλόταν σε τολμηρές πολιτικές και μεταρρυθμίσεις της προηγούμενης κυβέρνησης, τονίζει ο Γ. Βρούτσης.

Βρούτσης: Κυριαρχούν οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης στις νέες προσλήψεις

Ο Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, κ. Γιάννης Βρούτσης, έκανε την ακόλουθη δήλωση: 

«Στη δεύτερη χειρότερη επίδοση μετά το 2013, με 22.333 χαμένες θέσεις απασχόλησης και τη μερική απασχόληση στο 53,24% στις νέες προσλήψεις οδηγήθηκε τον Ιανουάριο η αγορά εργασίας».

Πλήρης δήλωση

«Τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ μηνός Ιανουαρίου 2019 επιβεβαιώνουν την απόλυτη των ευέλικτων μορφών απασχόλησης στις νέες προσλήψεις, καθώς και την επιδείνωση του ήδη αρνητικού ισοζυγίου ροών μισθωτής απασχόλησης, συγκριτικά με το 2018.

Συγκεκριμένα, οι νέες προσλήψεις με ευέλικτες μορφές απασχόλησης -οι οποίες κυριαρχούν απόλυτα από το 2015 και μετά- αντιστοιχούν στο 53,24% του συνόλου, ενώ οι προσλήψεις πλήρους απασχόλησης συρρικνώθηκαν στο 46,76%. Επιβεβαιώνεται έτσι η πλήρης ανατροπή της κατάστασης, καθώς το μήνα Ιανουάριο του 2014 οι νέες προσλήψεις πλήρους απασχόλησης αντιστοιχούσαν στο 54,47%.

Την ίδια στιγμή το ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης δείχνει για το μήνα Ιανουάριο τη δεύτερη χειρότερη επίδοση από το 2013, με 22.333 χαμένες θέσεις απασχόλησης.

Επιπλέον, τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ εντείνουν τις ανησυχίες για νέα επιβράδυνση της τάσης αποκλιμάκωσης της ανεργίας. Συγκεκριμένα, τους τελευταίους 5 μήνες –με εξαίρεση το Νοέμβριο του 2018- οι επιδόσεις στην αγορά εργασίας είναι συγκριτικά χειρότερες σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του προηγούμενου έτους. 

Δυστυχώς, ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός της χώρας το 2015, μοιραία ανέτρεψε την ισχυρή τάση αποκλιμάκωσης της ανεργίας που οφειλόταν σε τολμηρές πολιτικές και μεταρρυθμίσεις της προηγούμενης κυβέρνησης. Σήμερα, οι κυβερνητικές αστοχίες, η οικονομική αβεβαιότητα, η υπερφορολόγηση και οι υψηλές εισφορές συντελούν ώστε η αποκλιμάκωση της ανεργίας να γίνεται με χαμηλούς ρυθμούς (αναμένεται να κλείσει το 2018 σε ποσοστό κοντά στο 19,5%, ενώ θα έπρεπε -σύμφωνα με το ΜΠΔΣ- να κλείσει στο 15%). Αλλά ακόμη και αυτή η αργή αποκλιμάκωση της ανεργίας συντελείται με ευέλικτες μορφές απασχόλησης, με χαμηλούς μισθούς (1 στους 3 αμείβεται με μισθό 319 ευρώ) και με διαρροή στο εξωτερικό εκατοντάδων χιλιάδων νέων, φαινόμενο που εντάθηκε τα 4 χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Για να υπάρχει πραγματική, βιώσιμη, διαρκής αύξηση των θέσεων απασχόλησης και του πραγματικού εισοδήματος των εργαζομένων, χρειάζεται άμεσα αλλαγή του μείγματος οικονομικής πολιτικής με μείωση φόρων και εισφορών, αλλά και επιτάχυνση μεταρρυθμίσεων, αποκρατικοποιήσεις, μικρότερο και αποτελεσματικότερο Κράτος».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v