Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Μην παρασύρεστε σε διαμάχες που επιλέγει ο αντίπαλος

«Γύρω μας συσπειρώνονται δυνάμεις από όλο το δημοκρατικό φάσμα», υποστήριξε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο. «Καρφιά» προς τον Γ. Στουρνάρα: «Να αφήσουμε υπερτιμημένους τεχνοκράτες, που όταν διαχειρίστηκαν την οικονομία την έριξαν στα βράχια, να ασχολούνται με ζητήματα μικροπολιτικής αντιπαράθεσης».

Τσίπρας: Μην παρασύρεστε σε διαμάχες που επιλέγει ο αντίπαλος

Τους νέους υπουργούς καλωσόρισε ο πρωθυπουργός στην τοποθέτησή του στο υπουργικό συμβούλιο. «Ενώνουν τις δυνάμεις τους μαζί μας, στη μεγάλη προσπάθεια που έχει ξεκινήσει εδώ και τέσσερα χρόνια για έξοδο από την κρίση και για τα πρώτα βήματα κοινωνικής ανασυγκρότησης».

Αυτή η εθνική προσπάθεια έχει σαφές κοινωνικό και πολιτικό πρόσημο, συνέχισε ο πρωθυπουργός. «Γύρω της συσπειρώνονται δυνάμεις από όλο το δημοκρατικό φάσμα. Δυνάμεις και πρόσωπα που δεν ανήκουν μόνο στον χώρο της αριστεράς, αλλά που προέρχονται και από τον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, της οικολογίας και της λαϊκής κεντροδεξιάς».

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε εθνικό στόχο το να αφήσουμε πίσω το καθεστώς της χρεοκοπίας και δήλωσε ότι είναι ευτυχές ότι «όλο και περισσότεροι αναγνωρίζουν τον εαυτό τους σε αυτό το εγχείρημα και αναγνωρίζουν ότι το δικό μας σχέδιο ήταν αυτό που επανέφερε τη χώρα στο ξέφωτο».

Όπως είπε, τα θετικά νέα προέρχονται από το μέτωπο της οικονομίας. Διαψεύδονται οι προβλέψεις καταστροφής, όπως ο δημοσιονομικός κόφτης, η αποτυχία ολοκλήρωσης των αξιολογήσεων, η περικοπή των συντάξεων. Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, η χώρα βαδίζει στον δρόμο της ανάκαμψης και αποτελεί «μόνιμη πηγή» καλών ειδήσεων στη διεθνή ειδησεογραφία.

«Σας καλώ να ασχοληθούμε με τα ουσιαστικά ζητήματα και όχι αυτά που κάποιοι θέλουν να ασχοληθούμε, ενδεχομένως για να κρύψουν την παταγώδη αποτυχία του πολιτικού τους αφηγήματος», ήταν το σχόλιο με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στη σκιά της κόντρας Πολάκη - Στουρνάρα.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η οικονομία ανακάμπτει, η ανεργία υποχωρεί στο χαμηλότερο σημείο από το 2011, οι βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων επανήλθαν, ενώ αυξήθηκε ο κατώτατος μισθός. «Η κυβέρνησή μας υλοποίησε την πρώτη αύξηση μισθού εδώ και μια δεκαετία, δίνοντας στίγμα κοινωνικών αναφορών».

Τα «καρφιά» προς Στουρνάρα

«Τη στιγμή που καταγράφουμε αυτές τις νίκες, έχουμε τη δυνατότητα να εμπεδώνουμε την αξιοπιστία της χώρας στα διεθνή φόρα». Δεν χρειαστήκαμε πιστωτική γραμμή όπως έλεγαν οι «Κασσάνδρες», τόνισε, δείχνοντας προς την πλευρά του Γ. Στουρνάρα. Στάθηκε στην έξοδο στις αγορές με το πενταετές ομόλογο και στο ότι το ελληνικό 10ετές είναι σε επίπεδα που είχε να δει από το 2000 (3,74%).

«Αυτές τις ειδήσεις δεν θα τις δούμε στα πρωτοσέλιδα αυτές τις ημέρες».

Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους υπουργούς να δουν τη «μεγάλη εικόνα» και να μην παρασύρονται σε διαμάχες που επιλέγει ο αντίπαλος για να θολώσει τα νερά. «Να αφήσουμε τις Κασσάνδρες της καταστροφής και τους υπερτιμημένους τεχνοκράτες, που όταν διαχειρίστηκαν την οικονομία την έριξαν στα βράχια και αργότερα δεν πέτυχαν σε ούτε μία από τις προβλέψεις τους για την οικονομία. Να τους αφήσουμε να ασχολούνται με ζητήματα μικροπολιτικής αντιπαράθεσης και πολιτικού κουτσομπολιού και εμείς να συνεχίσουμε τη δική μας δουλειά».

Συνεχίζοντας τα «καρφιά» για την υπόθεση Πολάκη, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι τα καλά νέα δεν τα διαβάζουμε σε πρωτοσέλιδα «κρατικοδίαιτων» κυριακάτικων εφημερίδων. Προσδιόρισε το «κρατικοδίαιτων» με το ότι ζουν από «θαλασσοδάνεια», τα οποία ποτέ δεν ελέγχθηκαν από τους ιθύνοντες του τραπεζικού μας συστήματος.

«Αυτό που δεν καταλαβαίνουν ορισμένοι, που επιμένουν να μην κατανοούν γιατί οι δημοσκοπήσεις των ίδιων μέσων συνήθως αστοχούν, είναι ότι όλα όσα θετικά ανέφερα αφορούν εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας. Αυτοί τα ζουν, δεν χρειάζεται να τα διαβάσουν σε πρωτοσέλιδα».

Η συνταγματική αναθεώρηση

Ολοκληρώνεται η πρώτη φάση και όλες οι προτάσεις που καταθέσαμε έγιναν αποδεκτές, σηματοδοτώντας μια θεσμική νίκη στον αγώνα για τη βελτίωση της Δημοκρατίας και την ενίσχυση της προστασίας των κοινωνικών δικαιωμάτων.

«Δεν μπορώ παρά να επισημάνω ότι σειρά μεταρρυθμίσεων που η πλειοψηφία του κόσμου θεωρεί ώριμες δεν υπερψηφίστηκαν από τη ΝΔ». Στάθηκε στο ότι δεν ψήφισε το ανώτατο όριο εκλογής βουλευτών, αποδεικνύοντας ότι είναι υπέρ της οικογενειοκρατίας και της «πολιτικής ως επάγγελμα».
Στις εθνικές εκλογές τον Οκτώβρη, ο λαός θα γνωρίζει ότι αν δώσει ισχυρή πλειοψηφία στις προοδευτικές δυνάμεις με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, τα παραπάνω θα γίνουν πράξη, ξεκαθάρισε. «Θα είναι και το Σύνταγμα ένα από τα διακυβεύματα της εκλογικής αναμέτρησης».

Η νέα δέσμη θεσμικών μέτρων

Ο Αλέξης Τσίπρας στάθηκε στα μέτρα που ψηφίστηκαν με τον προϋπολογισμό για μείωση των φορολογικών βαρών και στήριξης των εισοδημάτων. Θύμισε τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στους επαγγελματίες, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους συνεταιρισμένους αγρότες, την επιδότηση 50% των εισφορών για τους νέους εργαζόμενους.

Αναφέρθηκε στα επόμενα βήματα. Σε αυτά περιέλαβε το «επίδομα ενοικίου», που όπως είπε είναι «τομή» για τη χώρα. Ο προϋπολογισμός είναι 300 εκατ. ευρώ και θα αφορά 260.000 νοικοκυριά και 667.000 ανθρώπους. Η επιδότηση θα κλιμακώνεται ανάλογα με το εισόδημα και τα μέλη του νοικοκυριού, από 70 ευρώ έως 210 ευρώ τον μήνα. Στο επίδομα στέγασης, το ανήλικο παιδί προσμετράται ως ενήλικας, τόνισε.

Αναφορικά με τις αλλαγές του ν. Κατσέλη και την επιδότηση δανείου, σημείωσε ότι σκοπεύει στην εξασφάλιση της α' κατοικίας για τα χαμηλά εισοδήματα αλλά και τη στήριξη του τραπεζικού συστήματος. Εχει προϋπολογισμό 200 εκατ. ευρώ και όπως εκτίμησε ο Αλέξης Τσίπρας, μαζί με τα 300 εκατ. ευρώ της πρώτης κατοικίας, εξασφαλίζουν την πρώτη κατοικία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v