Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκσυγχρονιστές και προοδευτικοί ρίχνουν «Γέφυρα» στον ΣΥΡΙΖΑ

Συνέντευξη Τύπου της πρωτοβουλίας «Γέφυρα» και Διακήρυξη με υπογραφές. Ζητούμενο: προοδευτικός πόλος απέναντι στη δεξιά-ακροδεξιά. Θ. Καρτερός: «Δεν είναι συριζαίοι αλλά δεν θέλουν να πάνε εκεί που τους πάει η Φώφη». Ενστάσεις από τον Π. Σκουρλέτη.

Εκσυγχρονιστές και προοδευτικοί ρίχνουν «Γέφυρα» στον ΣΥΡΙΖΑ

Η «κεντροαριστερά» θα κλίνεται σε όλες τις πτώσεις το επόμενο διάστημα, όπως και ο «προοδευτικός πόλος», καθώς οι διεργασίες των τελευταίων εβδομάδων αρχίζουν από σήμερα να μορφοποιούνται.

Την αφορμή δίνει η συνέντευξη Τύπου που παραχωρούν το μεσημέρι γνωστοί παράγοντες από τον χώρο της κεντροαριστεράς, οι οποίοι συγκρότησαν την κίνηση «Γέφυρα».

Όπως υποδηλώνει και ο τίτλος, πρόκειται για την προσπάθεια να «γεφυρωθούν» όλες οι δυνάμεις που βρίσκονται στον κεντροαριστερό-προοδευτικό χώρος, με τον ΣΥΡΙΖΑ στο επίκεντρο και με στόχο τη διαμόρφωση ενός κοινού μετώπου που θα αντιμετωπίσει τον δεξιό-ακροδεξιό-νεοφιλελεύθερο πόλο που εκφράζεται από τη ΝΔ.

Παρόντες στη σημερινή συνέντευξη Τύπου θα είναι παράγοντες που στήριξαν στο πρόσφατο παρελθόν το εκσυγχρονιστικό εγχείρημα του Κώστα Σημίτη (σ.σ. δεν μετέχει βεβαίως στην πρωτοβουλία ο πρώην πρωθυπουργός) και την ανανεωτική Αριστερά. Όπως οι Παναγιώτης Παναγιώτης (Παν Παν), Σωτήρης Βαλντέν, Νίκος Μουζέλης, Αντώνης Λιάκος, Νίκος Μπίστης, Κωστής Παπαϊωάννου, Μαρία Ρεπούση, Φωτεινή Σιάνου κ.ά., ενώ δεν αποκλείεται να παραβρεθούν και στελέχη της ΔΗΜΑΡ. Συντονιστής θα είναι ο δημοσιογράφος Χρήστος Μαχαίρας.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης-συνέντευξης Τύπου θα παρουσιασθεί Διακήρυξη με υπογραφές, όπου θα επισημαίνεται η ανάγκη διαμόρφωσης του προοδευτικού πόλου απέναντι στην δεξιά-ακροδεξιά επέλαση.

Η σχετική συζήτηση άνοιξε με τον μίνι ανασχηματισμό και την υφυπουργοποίηση των προερχόμενων από το ΠΑΣΟΚ Θάνου Μωραϊτη και Άγγελου Τόλκα.

Σε συνέντευξή του το Σάββατο (Εφημερίδα Συντακτών) ο κ. Τόλκας μίλησε ευθέως για «προοδευτικό πόλο με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ» και πρόσθεσε: «Με ειλικρίνεια να παραμερίσουμε όσα χωρίζουν τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς και να δούμε τη μεγάλη εικόνα. Να προχωρήσουν οι πολιτικές συγκλίσεις με στόχο ξεκάθαρες προοδευτικές πολιτικές γύρω από τον μεγαλύτερο βιώσιμο και με μεγαλύτερη κοινωνική κινητικότητα κομματικό χώρο στην Ελλάδα, τον ΣΥΡΙΖΑ».

«Ενημερωτικά: Δεν έγιναν συριζαίοι»…

Το «μούδιασμα» πάντως σε ένα τμήμα μελών και στελεχών του κυβερνώντος κόμματος συνεχίζεται, καθώς αντιδρούν όχι στην διεύρυνση, αλλά στα πρόσωπα μέσω των οποίων γίνεται αυτή η προσπάθεια, με αφορμή τους δύο νέους υφυπουργούς.

Είναι ενδεικτικό το άρθρο του διευθυντή του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Θανάση Καρτερού, ο οποίος, μέσω της «Αυγής» απευθύνθηκε χθες σ΄ αυτό το ακριβώς το τμήμα δίνοντας (με αφοπλιστική ειλικρίνεια…) το στίγμα της προσπάθειας.

«Άλλα δύο στελέχη της λεγόμενης Κεντροαριστεράς βρέθηκαν στο πλευρό του ΣΥΡΙΖΑ. Τόλκας και Μωραϊτης ορκίσθηκαν υφυπουργοί. Ενημερωτικά: Δεν έγιναν συριζαίοι. Δεν αποκήρυξαν το παρελθόν τους. Δεν υπέγραψαν κάποια δήλωση αποδοχής των Πρεσπών. Ή αιώνιας πίστης στον Τσίπρα, στον ΣΥΡΙΖΑ και στον σοσιαλισμό. Δηλώνουν απλώς ότι δεν έχουν καμία διάθεση να πάνε εκεί που θέλει να τους πάει η Φώφη. Δεν θέλουν να βρεθούν στο στρατόπεδο του Άδωνι και του Κυριάκου».

Σε διαφορετικό κλίμα αρθρογράφησε ο γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος φέρεται να συμφωνεί με τις ενστάσεις που εγείρει το (μικρό, προς το παρόν) στελεχιακό τμήμα, στο οποίο κυριαρχεί η «ομάδα των 53».

«Βέβαια οι ιδέες και τα πιο λαμπερά σχέδια διαμεσολαβούνται από πρόσωπα. Για αυτό η φερεγγυότητα των προσώπων μπορεί να δώσει φτερά σε ένα τέτοιο σχέδιο ή και να το λαβώσει. Ο κόσμος που εγκατέλειψε τον απαξιωμένο δικομματισμό δεν θέλει να τον δει με άλλο περιτύλιγμα μπροστά του. Δεν βοηθούν τη νικηφόρα προοπτική του σχεδίου μας πρόσωπα βγαλμένα από τη ναφθαλίνη του παλαιού δικομματισμού».

Στην Κεντρική Επιτροπή η «δυσφορία»

Ο άτυπος διάλογος που έχει ξεκινήσει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει… και τυπικός από το Σαββατοκύριακο, καθώς συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή με αντικείμενο τις συνεργασίες και το ευρωψηφοδέλτιο.

Σε προηγούμενες συνεδριάσεις του οργάνου οι «53» έθεταν ως πρώτο καθήκον το σπάσιμο της συνεργασίας με τον Πάνο Καμμένο – μάλιστα, στα κείμενα που παρουσίαζαν, καταφέρονταν με ιδιαίτερα σκληρό τρόπο στον τότε κυβερνητικό εταίρο. Τώρα που το «διαζύγιο» είναι ήδη παρελθόν, μένει να φανεί πώς εννοούν τις συνεργασίες – και με ποιούς.

Επ' αυτού, ο κ. Καρτερός (τους) υπενθύμισε χθες, μέσα από το άρθρο του, ότι «δεν κινδυνεύει ο ΣΥΡΙΖΑ από δεξιά διάβρωση επειδή κάποιοι από το ΠΑΣΟΚ μεταναστεύουν κοντά του», ενώ πρόσθεσε …ωμά: «Στο κάτω κάτω κάποια εκατομμύρια μετανάστες από το ΠΑΣΟΚ τον έκαναν αυτό που είναι σήμερα»…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v