Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το «μπέρδεμα» της 19ης Μαΐου και… ο από βορράν εκλογικός κίνδυνος

Σύγχυση από τη λάθος ημερομηνία στην Έκθεση της Κομισιόν. «Ηταν μπέρδεμα, κάλπες τον Οκτώβριο». Τσίπρας προς Μοσκοβισί: Είμαστε συνεργάτες, δεν είστε πλέον δανειστές. Οι δύο δημοσκοπικές Ελλάδες και οι «βόρειοι σχεδιασμοί».

Το «μπέρδεμα» της 19ης Μαΐου και… ο από βορράν εκλογικός κίνδυνος

Λήξη συναγερμού για εθνικές εκλογές στις 19 Μαΐου σημαίνει η κυβέρνηση, αποδίδοντας σε «λάθος» τη σχετική, πλην έμμεση, αναφορά στην Έκθεση της Κομισιόν.

Ο θόρυβος προκλήθηκε από την επισήμανση στην Έκθεση (σελ. 82, υποσημείωση 35) ότι στη χώρα θα γίνουν τοπικές εκλογές, με τον πρώτο γύρο να τοποθετείται στις 19 Μαΐου και τον δεύτερο στις 26 του μήνα. Ο νόμος Σκουρλέτη, όμως, ορίζει την 26η Μαΐου ως την ημέρα του πρώτου γύρου, ενώ στις πιεστικές ερωτήσεις των τελευταίων ημερών, ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης απαντούσε (και απαντά...) επίμονα ότι δεν προβλέπεται καμία αλλαγή στις ημερομηνίες.

Όπως είχαμε σημειώσει και προ ημερών, ένα από τα εκλογικά σενάρια (που διακινεί η αντιπολίτευση, κυρίως) ήθελε μετάθεση του πρώτου γύρου μία Κυριακή νωρίτερα, δηλαδή στις 19 Μαΐου, προκειμένου να γίνουν ταυτόχρονα και οι εθνικές εκλογές. Κι αυτό για να αντιμετωπισθεί... το μποτιλιάρισμα της 26ης του μήνα (ευρωεκλογές, δημοτικές, περιφερειακές, εθνικές), στην περίπτωση που ο Αλέξης Τσίπρας επέλεγε τις ανοιξιάτικες κάλπες.

«Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στα σχέδια του πρωθυπουργού. Οι εθνικές εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Η αναφορά στην Έκθεση της Κομισιόν οφείλεται σε μπέρδεμα των ημερομηνιών», απαντούν σχετικά πηγές, τόσο από το Μαξίμου όσο και από το υπουργείο Εσωτερικών.

Θετικά μέτρα «μέχρι κεραίας»

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση μπήκε σε ρυθμούς εκλογικής προετοιμασίας -όποτε και αν στηθούν οι κάλπες. Αρμόδια κυβερνητικά στελέχη τονίζουν με κατηγορηματικό τρόπο ότι θα προχωρήσει στο σύνολό του το δεύτερο πακέτο θετικών μέτρων, κυρίως οι 120 δόσεις, ο διάδοχος νόμος Κατσέλη/Σταθάκη για την προστασία της πρώτης κατοικίας από κόκκινα δάνεια («με τα όρια αντικειμενικής αξίας και εισοδήματος που συμφωνήσαμε») και η επιδότηση ενοικίου.

Το γεγονός ότι το υπουργείο Εργασίας «βγήκε» με διαρροές διαβεβαιώνοντας ότι θα προχωρήσει κανονικά στις 120 δόσεις για χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ το υπουργείο Οικονομικών κράτησε πιο χαμηλούς τόνους, αποδίδεται από τους κυβερνητικούς επιτελείς στο «πιο συγκρατημένο ύφος του ΥΠΟΙΚ καθώς είναι ο κεντρικός διαπραγματευτής και αναζητεί καθημερινά συμφωνίες με τους θεσμούς».

Για τον λόγο αυτό, λένε, το οικονομικό επιτελείο είναι αυτό που, τελικά, θα αποφασίσει εάν οι δόσεις για χρέη προς την Εφορία θα είναι 120 ή λιγότερες. «Το θέμα είναι να διευκολυνθούν οι οικονομικά αδύναμοι, κι αυτό θα γίνει», τονίζουν.

Τσίπρας προς Μοσκοβισί: Είμαστε συνεργάτες, δεν είστε δανειστές

Το στίγμα, άλλωστε, το έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, κατά τη συνάντηση που είχε χθες το πρωί στο Μαξίμου με τον επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί, με την ακόλουθη φράση: «Η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε πρόγραμμα διάσωσης. Επομένως, αυτό σημαίνει πως δεν υπάρχει κάποια οδηγία που εμείς πρέπει να ακολουθούμε, αλλά συμβουλές. Βρισκόμαστε σε στενή συνεργασία και επικοινωνία, είμαστε συνεργάτες, αλλά δεν βρισκόμαστε στο επίπεδο που ήμασταν προηγουμένως. Όταν εσείς βρισκόσαστε στην πλευρά των δανειστών και εμείς στην πλευρά των δανειζόμενων. Τώρα είναι διαφορετικά. Θέλουμε να έχουμε κοινό στόχο και εργαζόμαστε με την πρόθεση να αυξήσουμε την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας».

Οι δύο δημοσκοπικές... Ελλάδες

Όσον αφορά τα δημοσκοπικά «χτυπήματα» των τελευταίων ημερών, το κυβερνητικό επιτελείο «τα μελετά αλλά δεν άγχεται». Όπως λένε οι γνωρίζοντες, τα πραγματικά δημοσκοπικά ευρήματα δίνουν την εικόνα ότι εκλογικά... έχουμε δύο Ελλάδες:

* Βόρεια, το «Μακεδονικό» έχει σαφώς επιδράσει αρνητικά. Εν προκειμένω, η αποσυσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται μεγαλύτερη, ωστόσο τα οφέλη (σύμφωνα με δημοσκόπους) δεν κατευθύνονται στο σύνολό τους προς τη ΝΔ αλλά επιμερίζονται και σε άλλα πολιτικά σχήματα «μακεδονομάχων» -κυρίως νεοσύστατα.

* Νοτιότερα, η εικόνα είναι σαφώς καλύτερη για το κυβερνών κόμμα, ενώ σε περιπτώσεις (σύμφωνα πάντα με δημοσκόπους) αγγίζουν και τα όρια του στατιστικού λάθους.

Οι κυβερνητικοί επιτελείς σημειώνουν ότι σαφώς θα υπάρξει ιδιαίτερη έμφαση στη Βόρεια Ελλάδα, ωστόσο διευκρινίζουν ότι οι επισκέψεις του κ. Τσίπρα σ' αυτή την περιοχή θα ενταχθούν στο πλαίσιο των περιοδειών που θα κάνει ενόψει ευρωεκλογών.

Παράλληλα, όπως έχουμε ήδη σημειώσει, θα δοθεί βάρος σε αναπτυξιακά και οικονομικά προγράμματα, με κοινοτικά κονδύλια, που «ακολουθούν» την επίλυση του «Μακεδονικού» -όπως κοινές τουριστικές δράσεις Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας στις Πρέσπες ή άλλα έργα («διασυνδεσιμότητα σιδηροδρομικών συγκοινωνιών Αθήνα-Σκόπια-Βελιγράδι») κ.ά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v