Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η κυβέρνηση και οι «προοδευτικές Γέφυρες» πριν τις κάλπες

Εκδηλώθηκε η πρωτοβουλία «Γέφυρα». Ονόματα έκπληξη και κάλεσμα σε «στελέχη του ΚΙΝΑΛ». Σύγχυση στην Κουμουνδούρου από το άνοιγμα σε (πρώην) εκσυγχρονιστές και σε παπανδρεϊκούς.

Η κυβέρνηση και οι «προοδευτικές Γέφυρες» πριν τις κάλπες

Τη σύγχυση που έχει προκαλέσει σε τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ (και όχι μόνο σε επίπεδο στελεχών) η διεύρυνση του κόμματος, θα επιχειρήσει να αμβλύνει τις επόμενες ημέρες η ηγεσία του.

Για τον λόγο αυτό συγκαλείται σήμερα η Πολιτική Γραμματεία και την Κυριακή η Κεντρική Επιτροπή. Τυπικά, το αντικείμενο είναι οι ευρωεκλογές, ωστόσο οι συνεργασίες θα βρεθούν σε πρώτο πλάνο καθώς το υπό δημιουργία προοδευτικό σχήμα θα εκφραστεί (και) μέσα από τα ψηφοδέλτια.

Την ίδια στιγμή, πληθαίνουν τα ερωτήματα πώς και πότε θα γίνουν… όλες οι εκλογές μαζί εάν, τελικά, ο Αλέξης Τσίπρας αποφασίσει να μην στηθούν τον Οκτώβριο οι εθνικές κάλπες.

Επ' αυτού, στελέχη του κυβερνώντος κόμματος επισημαίνουν ότι ο πρωθυπουργός και κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες επιμένουν στην εξάντληση της τετραετίας, ωστόσο πρέπει να αναζητηθούν εναλλακτικές «δια παν ενδεχόμενο».

Σ' αυτό το πλαίσιο, τα ίδια στελέχη σημειώνουν ότι προς αποφυγή του εκλογικού… μποτιλιαρίσματος και με δεδομένο ότι οι ευρωεκλογές δεν μετακινούνται από την 26η Μαϊου, «θα μπορούσαν» να συμπέσουν οι εθνικές εκλογές και ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών μία Κυριακή νωρίτερα. Δηλαδή, στις 19 Μαϊου.

Λίγοι, πάντως, από Μαξίμου και Κουμουνδούρου, ποντάρουν σε έναν τέτοιο αιφνιδιασμό, καθώς όλο και περισσότεροι αντιλαμβάνονται ότι χρειάζεται χρόνος για να «περπατήσει» στη ζωή το σύνολο των θετικών μέτρων: από το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη/Σταθάκη για την πρώτη κατοικία και το επίδομα ενοικίου (σ.σ. θα αρχίσει να καταβάλλεται τον Απρίλιο) μέχρι τις 120 δόσεις για χρέη στην Εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία ή η διασφάλιση της εφαρμογής του αυξημένου κατώτατου μισθού.

Και προς «σημιτικούς» και προς «παπανδρεϊκούς»

Όσον αφορά τις συνεργασίες, τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης θα «πάρουν πάνω τους» τη ζύμωση στο εσωτερικό του κόμματος, ώστε να μην υπάρξει έδαφος ανοικτής αμφισβήτησης της διεύρυνσης.

Το «μούδιασμα» έχει προκληθεί τόσο από τις διαφορετικές κατευθύνσεις στις οποίες αποστέλλεται το προσκλητήριο όσο και από τα πρόσωπα που πρωταγωνιστούν στο εγχείρημα. Για παράδειγμα, κάποια στελέχη (και οπαδοί) του κυβερνώντος κόμματος καλοβλέπουν το άνοιγμα στο λεγόμενο παπανδρεϊκό ΠΑΣΟΚ (δια των Θάνου Μωραϊτη και Άγγελου Τόλκα, εσχάτως) χωρίς να κρύβουν την («όχι θετική») έκπληξη για τα πρόσωπα του πρώην «σημιτικού» εκσυγχρονιστικού χώρου που, μαζί με παράγοντες της ανανεωτικής Αριστεράς, συναποτελούν την πρωτοβουλία «Γέφυρα».

«Η προσπάθεια διεύρυνσης και η συγκρότηση προοδευτικού πόλου θα πετύχει εάν γίνει αποδεκτή η ιδιαιτερότητα του κάθε τμήματος και η ενοποίησή τους σε μία κοινή πρόταση που θα εκφράζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ», σημειώνει στο Euro2day.gr κορυφαίο στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος. Με τη διευκρίνηση ότι η προοδευτική προσπάθεια «δεν πρέπει και δεν θα αποτελέσει» άθροισμα «ξένων» μεταξύ τους δυνάμεων, ούτε το βασικό κριτήριο θα είναι η δράση τους στο παρελθόν.

Στήθηκε η «Γέφυρα»

Αυτό το μήνυμα έστειλε η χθεσινή συνέντευξη Τύπου των επικεφαλής της πρωτοβουλίας «Γέφυρα» που έχει στόχο να ενώσει τις προοδευτικές δυνάμεις, με επίκεντρο τον ΣΥΡΙΖΑ, απέναντι στην δεξιά-ακροδεξιά ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Τα κύρια σημεία της πανελλαδικής Διακήρυξης που δόθηκε στη δημοσιότητα με τις πρώτες 100 υπογραφές, τονίζεται κυρίως:

* «Καλούμε τον ΣΥΡΙΖΑ, απαλλαγμένο από την παράταιρη συμμαχία με τους ΑΝΕΛ, να αναλάβει πιο τολμηρές πρωτοβουλίες για διάλογο και σύγκλιση με τους προοδευτικούς πολίτες και τις συλλογικότητες της Κεντροαριστεράς.

* Καλούμε επίσης το ΚΙΝΑΛ και όσες δυνάμεις τοποθετούνται στον φιλοευρωπαϊκό προοδευτικό χώρο, να εγκαταλείψουν την αδιέξοδη πολιτική της μετωπικής αντιπαράθεσης και ‘στρατηγικής ήττας’ του ΣΥΡΙΖΑ και να συμμετάσχουν σε ένα διάλογο με βάση προγραμματικές θέσεις για τη συγκρότηση ενός προοδευτικού πόλου με άξονα τα μεγάλα προβλήματα της Ελλάδας και της Ευρώπης».

* «Ολα δείχνουν ότι εισερχόμαστε σε μία νέα περίοδο. Η ΝΔ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ευαγγελίζεται τον ακραίο νεοφιλελευθερισμό, αλλά ταυτόχρονα κινείται ραγδαία προς τον εθνικισμό, τον λαϊκισμό και ακροδεξιές θέσεις, όμηρος της πιο ακραίας πτέρυγάς της. Εντάσσεται έτσι στις αντίστοιχες τάσεις στην Ευρώπη, όπου στο ΕΛΚ συγχρωτίζεται με τα κόμματα του Όρμπαν, του Κουρτς και του Σαλβίνι».

Και ο Γ. Μπουτάρης στους «100»

Ανάμεσα στους υπογράφοντες είναι ο Γιάννης Μπουτάρης, καθώς και οι: μεταξύ των οποίων των: Διονύσης Σιμόπουλος (αστροφυσικός), Κωστής Παπαϊωάννου (τ.Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου), Παναγιώτης Παναγιώτου (Παν Παν, δημοσιογράφος), Χρήστος Οικονόμου (δημοσιογράφου), Νίκος Μπίστης (πολιτικός), Νίκος Μουζέλης (ομότιμος Καθηγητής Κοινωνιολογίας LSE), Χρήστος Μαχαίρας (δημοσιογράφος και συντονιστής στη συνέντευξη Τύπου), Μιχάλης Μητρούσης (ηθοποιού), Θύμιος Λιβάνης (ιατρός), Αντώνης Λιάκος (ιστορικός), Σπύρος Δανέλλης (βουλευτής), Σωτήρης Βαλντέν (Διδάσκων στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Βρυξελλών), Mαρία Ρεπούση (καθηγήτρια ΑΠΘ), Κυριάκος Αγγελάκος (σκηνοθέτης).

Η στήριξη του κυβερνώντος κόμματος στην πρωτοβουλία εκφράσθηκε και από τις ηχηρές παρουσίες στελεχών του: μεταξύ άλλων, παραυρέθηκαν οι Νίκος Βούτσης, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Πάνος Σκουρλέτης, Αλέξης Χαρίτσης, Έφη Αχτσιόγλου, Τασία Χριστοδουλοπούλου κ.ά.

Στο ακροατήριο βρέθηκε και η Ρεγγίνα Βάρτζελη, στενή συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου και διευθύντρια του γραφείου του όταν ήταν πρωθυπουργός.

Προς ΚΙΝΑΛ: Αφήστε την στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ

Σημειώνεται ότι η «Γέφυρα» απευθύνεται και σε στελέχη του ΚΙΝΑΛ, τονίζοντας ότι το κόμμα τους πρέπει να μετάσχει στη διαμόρφωση ισχυρού προοδευτικού πόλου και να εγκαταλείψει τη ρητορική για στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. «Η πεισµατική εµµονή στον φιλελευθερισµό παράγει ακραίες ανισότητες, ανεργία, ανασφάλεια και διάβρωση του κοινωνικού κράτους, που δίνουν χώρο στην ακροδεξιά δηµαγωγία», αναφέρεται χαρακτηριστικά στη Διακήρυξη.

Χθες το βράδυ πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα και η εκδήλωση με ομιλητές τους Δημήτρη Παπαδημούλη, Φώτη Κουβέλη και Γιάννη Ραγκούση, με θέμα «Η ανάγκη σύγκλισης των προοδευτικών δυνάμεων σε Ελλάδα και Ευρώπη».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v