Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι κρίνεται στον δεύτερο «γύρο» Συνταγματικής Αναθεώρησης

Την Πέμπτη η τελευταία και κρισιμότερη ψηφοφορία στη Βουλή για την Αναθεώρηση του Συντάγματος. Το «επίμαχο» θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος. Ποιες είναι οι κρίσιμες λεπτομέρειες.

Τι κρίνεται στον δεύτερο «γύρο» Συνταγματικής Αναθεώρησης

Αυλαία πέφτει την Πέμπτη στη συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, καθώς συμπληρώνεται ένας μήνας από την πρώτη ψηφοφορία. Στη δεύτερη και τελευταία ψηφοφορία όσα άρθρα “προκριθούν” θα αναθεωρηθούν από τη Βουλή, που θα συγκροτηθεί μετά τις επόμενες εκλογές.

Το βάρος πέφτει στον αριθμό των ψήφων, που θα πάρει το κάθε άρθρο. Ειδικότερα:

* Όσα άρθρα ψηφιστούν από τουλάχιστον 180 βουλευτές, στην επόμενη Βουλή μπορούν να αναθεωρηθούν με 151 ψήφους.

* Τα άρθρα που θα πάρουν από 151 έως 179 ψήφους, μετά τις εκλογές θα πρέπει να συγκεντρώσουν πάνω από 180 ψήφους. 

* Σε περίπτωση που κάποιο άρθρο πήρε στην πρώτη ψηφοφορία το Φεβρουάριο 151 ψήφους, αλλά τώρα δεν συγκεντρώσει αυτό τον αριθμό δεν πρόκειται να αναθεωρηθεί.

Σημειώνεται πως όσα άρθρα δεν πήραν στον πρώτο “γύρο” τουλάχιστον 151 ψήφους δεν πρόκειται να συζητηθούν την Πέμπτη (όπως το θέμα των ιδιωτικών πανεπιστημίων). 

Οι προβολείς πέφτουν πάνω στο άρθρο 32 που αφορά στη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και στην μάχη μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας. Οι δύο “μονομάχοι” συμφωνούν πως πρέπει να αλλάξει η διαδικασία, ωστόσο διαφωνούν στην κατεύθυνση των αλλαγών. 

Ειδικότερα η κυβερνητική πλευρά προτείνει μία ψηφοφορία το μήνα για ένα εξάμηνο και αν δεν καρποφορήσει άμεση εκλογή από το λαό . Η «γαλάζια» πρόταση προβλέπει εκλογή από το λαό μετά από τρεις ψηφοφορίες (200 ψήφοι στην πρώτη, 181 στη δεύτερη και στην τρίτη 151).

Το πολιτικό... θερμόμετρο έχει ανέβει μετά την απόφαση της Νέας Δημοκρατίας να ψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να συγκεντρώσει πάνω από 180 ψήφους. Με τον τρόπο αυτό το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας περνά στην επόμενη Βουλή, η οποία μπορεί να αποφασίσει τις αλλαγές με 151 ψήφους.

Το γεγονός αυτό σχετίζεται και με την ευρύτερη σύγκρουση των δύο κομμάτων για ένα θέμα υψίστης σημασίας: το κατά πόσο η σημερινή Βουλή αποφασίζει μόνο τα άρθρα που θα αναθεωρηθούν (όπως λέει η Ν.Δ.) ή καθορίζει και την κατεύθυνση των αλλαγών (θέση του ΣΥΡΙΖΑ). 

Να σημειωθεί πως το επίμαχο άρθρο πήρε στην πρώτη ψηφοφορία 221 ψήφους. Το ενδιαφέρον τώρα είναι αν τα “ναι” θα είναι πάνω από 180 και κυρίως ποια στάση θα τηρήσουν στο θέμα αυτό οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Πάντως μπορεί το θέμα της εκλογής του Προέδρου να κυριαρχεί στις πολιτικές συζητήσεις, ωστόσο σε ψηφοφορία θα μπουν και μία σειρά άρθρων με ιδιαίτερη σημασία. Οι προτεινόμενες διατάξεις αφορούν μία ευρεία γκάμα θεμάτων, από τις σχέσεις Εκκλησίας- Πολιτείας μέχρι την προάσπιση κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων.

Στη ψηφοφορία θα μπουν και μια σειρά άρθρα, που έχουν ισχυρό συμβολισμό για τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η υποχρεωτική βουλευτική ιδιότητα του Πρωθυπουργού (πήρε 153 ψήφους στον πρώτο “γύρο”), η καθιέρωση δημοψηφισμάτων με λαϊκή πρωτοβουλία (155 ψήφοι) και η καθιέρωση αναλογικού εκλογικού συστήματος στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (168 “ναι” στην πρώτη ψηφοφορία).

Παράλληλα υπάρχουν ορισμένα άρθρα τα οποία έχουν συγκεντρώσει στην πρώτη ψηφοφορία μεγάλη αποδοχή στις τάξεις των βουλευτών. Μεταξύ αυτών είναι ο περιορισμός της βουλευτικής ασυλίας (στην ψηφοφορία του Φεβρουαρίου υπέρ ψήφισαν 237 βουλευτές), η σύσταση εξεταστικών επιτροπών εφόσον η πρόταση υπερψηφιστεί από τα δύο πέμπτα του συνόλου των βουλευτών (υπέρ ψήφισαν 234 βουλευτές) και η λειτουργία των Ανεξαρτήτων Αρχών (στην πρώτη ψηφοφορία πήρε 231 “ναι”).

Να σημειωθεί πως η Δημοκρατική Συμπαράταξη ψηφίζει μέσω του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, δηλαδή δίνει μία ψήφο. Αυτό γίνεται γιατί εκτιμά πως δεν πρέπει να περάσουν άρθρα με πάνω από 180 ψήφους, ώστε να υπάρξει συναίνεση στην επόμενη Βουλή για την κατεύθυνση των αλλαγών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v