Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βενιζέλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ έπεσε στην παγίδα του Συντάγματος

«Πέσατε θύματα αυτής της αμυντικής λειτουργίας του Συντάγματος, που προστατεύει τον χαρακτήρα του και τον χαρακτήρα του αρχηγού του κράτους», σημείωσε ο κ. Βενιζέλος όσον αφορά στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Βενιζέλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ έπεσε στην παγίδα του Συντάγματος

Για «πέσιμο του ΣΥΡΙΖΑ στην παγίδα του Συντάγματος» έκανε λόγο ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στην Ολομέλεια. Παράλληλα επεσήμανε πως «δεν μπορεί να αγνοηθεί η βούληση του εκλογικού σώματος. Δεν μπορεί η απλή πλειοψηφία της πρώτης Βουλής να δεσμεύει την αυξημένη πλειοψηφία της δεύτερης Βουλής, που θα έχει νωπή εντολή από τον ελληνικό λαό».

Από το βήμα της Βουλής σημείωσε πως η καταψήφιση του άρθρου 30 στην πρώτη ψηφοφορία (δεν είχε συγκεντρώσει 151 ψήφους) επιλύει το ζήτημα της κατεύθυνσης όσον αφορά στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Διευκρίνισε πως «η εκλογή θα γίνεται από τη Βουλή», ενώ είπε προς το ΣΥΡΙΖΑ «πέσατε θύματα αυτής της αμυντικής λειτουργίας του Συντάγματος, που προστατεύει τον χαρακτήρα του και τον χαρακτήρα του αρχηγού του κράτους».

Συνέχισε κάνοντας αναφορά στο άρθρο 3, λέγοντας πως δεν υπάρχει περίπτωση να αναθεωρηθούν συγκεκριμένες παράγραφοι με την οριακή πλειοψηφία που υπάρχει. Προσέθεσε, «άρα άνθρακες ο θησαυρός» και σημείωσε πως «δεν υπάρχει ανταλλαγή να κάνετε», κάνοντας αναφορά και στη συμφωνία Πρωθυπουργού και Αρχιεπισκόπου.

Αναφορικά με τις προτάσεις του κυβερνώντος κόμματος, ο Ευάγγελος Βενιζέλος επεσήμανε πως «στη συντριπτική πλειοψηφία των θεμάτων η στάση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν μικρόψυχη και αμυντική», φέρνοντας ως παράδειγμα το θέμα των μη κρατικών πανεπιστημίων. Σε ανάλογο τόνο επεσήμανε πως σε συγκεκριμένα σημεία οι προτάσεις του κυβερνώντος κόμματος ήταν αλλοιωτικές του πολιτεύματος (π.χ. πρόταση για άμεση εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας), υστερόβουλες (όπως η προσπάθεια εισαγωγής απλής αναλογικής) και ωμή έκφραση συνταγματικού λαϊκισμού.

Όσον αφορά στις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας σημείωσε πως «είχαν πληθωριστική τάση» και «ανοίχτηκαν θέματα που θέλουν μεγαλύτερη επεξεργασία και ωρίμανση», κάνοντας αναφορά και σε κάποιες χρήσιμες προτάσεις όπως αυτή για αλλαγή του άρθρου 16 για τα πανεπιστήμια (που ωστόσο δεν πέρασε).

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v