Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Economist: Ο ΣΥΡΙΖΑ οδεύει σε εκλογική ήττα

Ως τον Σωκράτη που ετοιμάζεται να πιει το κώνειο περιγράφει το περιοδικό τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά σημειώνει ότι η κληρονομιά που αφήνει δεν είναι κακή. Το προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη, που φιλοδοξεί να τον διαδεχτεί.

Economist: Ο ΣΥΡΙΖΑ οδεύει σε εκλογική ήττα

Για κάποιον που είναι αντιμέτωπος με εκλογικό αφανισμό, ο Αλέξης Τσίπρας μοιάζει ως ο Σωκράτης που ετοιμάζεται να πιει το κώνειο, σχολιάζει ο Economist σε άρθρο του. Σημειώνει δε ότι σε συνέντευξή του δείχνει περισσότερο ως ένας άνθρωπος που εστιάζει στην κληρονομιά που αφήνει παρά στο μέλλον. «Και για να είμαστε δίκαιοι, δεν είναι κακή», γράφει το περιοδικό.   

Ο Economist καταγράφει τους δύσκολους πρώτους έξι μήνες της διακυβέρνησης και υποστηρίζει πως μετά το δημοψήφισμα πέτυχε την πιο αξιοσημείωτη αναστροφή στην πρόσφατη ευρωπαϊκή ιστορία.

«Είχαμε δύο χρόνια με ανάπτυξη 2%, είναι σημαντικό δεδομένου ότι τρέχουμε πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 3,5%... Επρεπε να πολεμήσουμε για να αποδείξουμε ότι μπορούμε να το κάνουμε και σε λιγότερο από δύο χρόνια το κάναμε», δηλώνει.

Στον Economist επιμένει ότι δεν θα προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές. «γιατί θέλω να δείξω ότι αυτή είναι μια χώρα σε κανονικότητα. Για εμένα το πιο σημαντικό επίτευγμα είναι ότι επιστρέψαμε σε κανονικές συνθήκες», δηλώνει. «Υπάρχει ξεκάθαρη διαφοροποίηση μεταξύ προοδευτικών και συντηρητικών… Δείξαμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα που κάνει συμβιβασμούς και ότι είναι ο ηγέτης της κεντροαριστεράς. Είμαστε ένα κόμμα που ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια της κυβερνώσας αριστεράς. Και όταν κυβερνάς, πρέπει να κάνεις συμβιβασμούς».

Αν οι μέρες του κ. Τσίπρα φαίνεται να είναι μετρημένες, διερωτάται ο Economist, τότε τι γίνεται με τον άνθρωπο που πιθανόν θα τον αντικαταστήσει αργότερα φέτος; Ο επικεφαλής της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης είναι το ακριβώς αντίθετο του χαρισματικού πρωθυπουργού. Σπασικλάκι και γλυκομίλητος, ενώ ο κ. Τσίπρας έχει σιγουριά και είναι δυναμικός, ο κ. Μητσοτάκης θα είναι δύσκολο να «πλασαριστεί» στους απλούς Έλληνες. Είναι απόφοιτος του Harvard Business School και γιος πρώην πρωθυπουργού, και ένας γελοιογράφος θα μπορούσε να τον σκιτσάρει ως ένα τυπικό δείγμα της αθηναϊκής ελίτ, γράφει ο Economist.

Κατά τον Economist, τα πραγματικά προβλήματα του κ. Μητσοτάκη μπορεί να έρθουν μετά τη νίκη, από το ίδιο του το κόμμα, το οποίο, όπως έκανε και ο κ. Τσίπρας με τον ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να αλλάξει. Πολλοί Έλληνες κατηγορούν τη ΝΔ για τον πελατειακό καπιταλισμό και την απροθυμία να πληρώνονται οι φόροι που έφεραν τη χώρα στην κατάσταση αυτή. Η ΝΔ, η οποία παραμένει βαθύτατα συντηρητική, προσπάθησε να αποτρέψει τον κ. Τσίπρα από το να επιτρέπει στα ομοφυλόφιλα ζευγάρια να γίνονται ανάδοχοι γονείς. Προσπάθησε επίσης, αλλά απέτυχε, να τον εμποδίσει από το να αναγνωρίσει τον βόρειο γείτονα υπό την συμβιβαστική ονομασία Βόρεια Μακεδονία, μια συμφωνία η οποία έβαλε τέλος σε μια άσχημη διαμάχη 27 ετών, γράφει ο Economist, σημειώνοντας πως ο κ. Μητσοτάκης υπέκυψε και στα δύο ζητήματα στις πιέσεις της δεξιάς πτέρυγας του κόμματος.

Θα ήταν όμως λάθος να υποτιμηθεί, προειδοποιεί ο Economist. Όπως εξηγεί, ο κ. Μητσοτάκης άλλαξε τα οικονομικά του κόμματος, μεταφέροντας τα κεντρικά γραφεία σε κτίριο που κοστίζει το ένα δέκατο. Σε μια προηγούμενη κυβέρνηση, τα είχε πάει καλά ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης. «Ο κ. Τσίπρας έχει πολύ φτωχές επιδόσεις, για παράδειγμα σε σύγκριση με την Πορτογαλία, η οποία έχει ανακάμψει πολύ περισσότερο και ταχύτερα απ’ ό,τι η Ελλάδα», λέει. Η πρώτη προτεραιότητά του θα είναι η φορολογική μεταρρύθμιση, ιδιαίτερα για να αμβλυνθεί το βάρος στις επιχειρήσεις. Θα προχωρήσει τις ιδιωτικοποιήσεις και θα επιδιώξει μια λιγότερο αυστηρή συμφωνία με τους πιστωτές της Ελλάδας. «Κληρονόμησα ένα κόμμα σε βαθιά κρίση και αντέστρεψα την πορεία του», δηλώνει ο διεκδικητής της πρωθυπουργίας. Τώρα, πιστεύει πως μπορεί να κάνει το ίδιο και για την Ελλάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v