Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Περνούν από κόσκινο το ευρωψηφοδέλτιο μετά το «φιάσκο Λοϊζου»

Ερωτηματικά και θυμός στο κυβερνών κόμμα για τον χειρισμό της υπόθεσης πριν και μετά την ανακήρυξη της ευρω-υποψηφιότητας. Ο κύβος της παραίτησης ερρίφθη μετά την ενημέρωση του Α. Τσίπρα.

Περνούν από κόσκινο το ευρωψηφοδέλτιο μετά το «φιάσκο Λοϊζου»

Την Τετάρτη πρόκειται να δοθούν στη δημοσιότητα άλλα δέκα-δεκαπέντε ονόματα ευρω-υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ, με τα οποία ασχολήθηκε η Πολιτική Γραμματεία την Τετάρτη.

Μετά το «φιάσκο Λοϊζου» το πιθανότερο είναι να αλλάξει ο σχεδιασμός, εκτός και αν τα επιφορτισμένα με τις υποψηφιότητες στελέχη περάσουν δύο και τρεις φορές από κόσκινο τα βιογραφικά, εμπλουτίζοντας το ερωτηματολόγιο ακόμα και με «αδιάκριτες» ερωτήσεις.

Η διαχείριση κρίσεων δεν είναι το δυνατό σημείο του κυβερνητικού επιτελείου, ωστόσο, όπως ομολόγησαν κυβερνητικά και κομματικά στελέχη χθες, οι διπλές κάλπες αυτής της χρονιάς επιβάλλουν ταχύτατη αντιμετώπιση των αδυναμιών.

Στην υπόθεση της Μυρσίνης Λοϊζου χρειάσθηκε μισή ημέρα για να γίνει αντιληπτό ότι ήταν αδύνατον να παραμείνει στο ευρωψηφοδέλτιο. Το «κλείσιμο» του Αλέξη Τσίπρα στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες και η ελλιπής, αρχικά, ενημέρωσή του για την σοβαρότητα της κατάστασης, συνέβαλαν στο χάσιμο χρόνου.

Η εκτίμηση αυτή ενισχύεται από πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η αρχική σκέψη κάποιων στελεχών ήταν να μη γίνει αποδεκτή η παραίτησή της «μέχρι να επιστρέψει ο Τσίπρας και να δούμε το θέμα». Ο πρωθυπουργός, όμως, ενημερώθηκε εκτενώς αργά το μεσημέρι, αμέσως όταν βγήκε από την αίθουσα της Συνόδου, και ο κύβος ερρίφθη.

Το κόμμα και οι υποστηρικτές του ωστόσο «βράζουν» και ζητούν να μάθουν εάν οι αρμόδιοι περί τις ευρω-υποψηφιότητες σκανάρισαν τις περιπτώσεις με τις οποίες προσωπικά ασχολήθηκαν ή περιορίσθηκαν στο «φαίνεσθαι». Κάποιοι συνομιλητές της κ. Λοϊζου λένε ότι η ίδια είχε ενημερώσει για τις εκκρεμότητές της όταν της έγινε για πρώτη φορά η πρόταση να μπει στο ευρωψηφοδέλτιο.

Τα στελέχη που είχαν συνομιλήσει μαζί της αρχικά υποστηρίζουν, από την πλευρά τους, ότι δεν είχαν γνώση της υπόθεσης -τουλάχιστον στο σκέλος που αφορά τη σύνταξη της θανούσης μητέρας της.
Είναι θέμα ωρών να απαντηθεί το ερωτηματικό- εάν δεν έχει γίνει ήδη.

Το βέβαιο είναι ότι η κ.Λοϊζου βρέθηκε στο Μαξίμου το μεσημέρι της Παρασκευής «για να δώσει εξηγήσεις», μετά τις οποίες ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, ο οποίος είχε χειριστεί την υποψηφιότητά της, έπαψε να εμφανίζεται καθησυχαστικός.

Λίγες ώρες νωρίτερα ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, παρέπεμπε σ΄αυτές ακριβώς τις εξηγήσεις που επρόκειτο να δοθούν προκειμένου να συνεκτιμηθεί τι θα γίνει στη συνέχεια.

Κατά τις πληροφορίες, κρίθηκε αναγκαίο να μην προβληθούν «σ' αυτή τη φάση» οι ουκ ολίγες υποθέσεις που βαρύνουν στελέχη αλλά και ευρω-υποψηφίους της ΝΔ, προκειμένου να μην δοθεί η αίσθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πάει να προσπεράσει το θέμα Λοϊζου ... δια του συμψηφισμού. Θεωρείται βέβαιο ωστόσο ότι η προβολή θα γίνει τις επόμενες ημέρες «με ονόματα, στοιχεία και κατηγορίες».

Η αναβολή για την α’ κατοικία

Παράλληλα με την «υπόθεση Λοϊζου» έτρεχε και η εκκρεμότητα περί την κατάθεση ή όχι της νομοθετικής ρύθμισης για την πρώτη κατοικία. Το ενδεχόμενο αναβολής της κίνησης μέχρι την Τρίτη είχε ...αχνοφανεί από το βράδυ της Τετάρτης, δηλαδή λίγες μόλις ώρες μετά την επίσημη διαρροή του Μαξίμου ότι «η ρύθμιση θα κατατεθεί στη Βουλή την Παρασκευή» η οποία έχει προβληθεί ως περίπου «μονομερής κίνηση». («Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το νομοσχέδιο θα κατατεθεί αύριο (σ.σ. υπάρχει πιθανότητα αναβολής για μετά το EWG της Δευτέρας αλλά μικρή)» αναφέραμε ενδεικτικά το πρωί της Πέμπτης).

Κυβερνητικά στελέχη εξηγούσαν μάλιστα ότι η αναβολή θα ήταν «για καλό» διότι θα σήμαινε ότι «οι σκληροί τεχνοκράτες» των θεσμών που μετέχουν στις τηλεδιασκέψεις θα είχαν επιστρέψει στη διαλλακτικότητα, οπότε «σε ένδειξη καλής θέλησης θα αφήσουμε την κατάθεση της ρύθμισης για δυο-τρεις ημέρες».

Από χθες το πρωί η «μικρή πιθανότητα» άρχισε να γίνεται σταδιακά βεβαιότητα, ωστόσο το κυβερνητικό επιτελείο άφησε την εκκρεμότητα ανοικτή μέχρι αργά τη νύχτα. Χρειάσθηκε... να κατεβάσει ρολά το γραφείο παραλαβής νομοσχεδίων της Βουλής και να φύγουν κι οι τελευταίοι υπάλληλοί του για να κλείσουν οι αρμόδιοι την εκκρεμότητα.

Φόβος για τις παρελάσεις

Εν μέσω όλων αυτών, στο κυβερνών κόμμα έχουν φτάσει πληροφορίες για «προβοκάτσιες» στις αυριανές παρελάσεις για την επέτειο της 25ης Μαρτίου. “Εκτιμώ ότι θα υπάρξουν οργανωμένοι ακροδεξιοί θύλακες οι οποίοι θα προσπαθήσουν, για άλλη μια φορά, να δημιουργήσουν μια ψεύτικη εικόνα”, τόνισε ανοικτά χθες ο γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης, για να καλέσει εκ των προτέρων, όπως είπε, τη ΝΔ “να καλέσει τις δυνάμεις της να αποστασιοποιηθούν από εκείνους οι οποίοι σκέφτονται να προβούν σε τέτοιου είδους καταστάσεις. Να τις καταγγείλει και να περιφρουρήσει τον εθνικό εορτασμό”.

Η οργανωτική και – κυρίως – επικοινωνιακή ετοιμότητα θα φανεί αύριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v