Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυβέρνηση: Πρόγραμμα «σοκ και δέους» της ΝΔ που θα το ζήλευε το ΔΝΤ

Επιχείρηση αποκάλυψης «αντικοινωνικών και αντιεργασιακών» θέσεων του Κ. Μητσοτάκη ενόψει κάλπης. Έρχεται θύελλα στη Βουλή, με αφορμή την ψηφοφορία για την άρση ασυλίας του Α. Λοβέρδου.

Κυβέρνηση: Πρόγραμμα «σοκ και δέους» της ΝΔ που θα το ζήλευε το ΔΝΤ

Το «δόγμα του σοκ» προσαρμοσμένο στο πρόγραμμα της ΝΔ αναδεικνύει πλέον η κυβέρνηση, επιχειρώντας να ορίσει την εκλογική ατζέντα ενόψει ευρωαναμέτρησης.

Στόχος είναι αφενός να αποκαλύψει θέσεις της ΝΔ «και του Κυριάκου Μητσοτάκη προσωπικά» απέναντι στο δίπτυχο κοινωνικό κράτος-εργασιακά δικαιώματα και, αφετέρου, να συνδυάσει αυτές τις αποκαλύψεις με τις σκανδαλώδεις υποθέσεις που βρίσκονται υπό δικαστική διερεύνηση, δημιουργώντας το «μείγμα» της κεντρικής αντιπαράθεσης.

Τις επόμενες ημέρες άλλωστε θα κυριαρχήσει η δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης Novartis, καθώς η Βουλή θα κληθεί να αποφασίσει την Πέμπτη (στην επιτροπή Δεοντολογίας) και την Παρασκευή (στην Ολομέλεια) για την άρση της βουλευτικής ασυλίας του Ανδρέα Λοβέρδου, προκειμένου να κληθεί να καταθέσει στους αρμόδιους εισαγγελείς.

Επ' αυτού, η κυβέρνηση χαρακτηρίζει «απρόσμενο δώρο» την επιλογή του Ευάγγελου Βενιζέλου να ανεβάσει την πολιτική αντιπαράθεση για τη Novartis… σε άλλη πίστα, εστιάζοντας στο θέμα της παραγραφής. Στο ότι δηλαδή, όπως υποστηρίζει, η δωροδοκία εμπίπτει στα αδικήματα που έγιναν «κατά την άσκηση» των υπουργικών καθηκόντων (σ.σ. άρα παραγράφεται στο γνωστό σύντομο χρονικό διάστημα που ορίζει η ισχύουσα Συνταγματική διάταξη περί ευθύνης υπουργών) και όχι «επ' ευκαιρία» των υπουργικών καθηκόντων (σ.σ. που δεν παραγράφεται).

Η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα σ' αυτή τη θέση του κ. Βενιζέλου το Σάββατο, κατά την ομιλία του στην εκλογική επιτροπή της Προοδευτικής Συμμαχίας, έδωσε το στίγμα της συζήτησης που θα γίνει στη Βουλή, πριν από την ψηφοφορία για την άρση ασυλίας του κ. Λοβέρδου.

«Πρόγραμμα σοκ και δέους»

Όσον αφορά στο πρόγραμμα της ΝΔ, κυβερνητικά στελέχη «μεταφράζουν» μία προς μία τις θέσεις που παρουσίασε ο κ. Μητσοτάκης την προηγούμενη εβδομάδα σε εκδήλωση του ΚΕΦΙΜ (Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών), το οποίο χαρακτηρίζουν ως «think tank αποτελούμενο από το βαρύ πυροβολικό του νεοφιλελευθερισμού στη χώρας μας», όπως η Μιράντα Ξαφά, ο Στέφανος Μάνος και ο Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Με αφορμή τη δέσμευση του κ. Μητσοτάκη ότι θα μελετήσει και σε μεγάλο βαθμό θα συμπεριλάβει στο πρόγραμμα της ΝΔ θέσεις που παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση του ΚΕΦΙΜ, τα κυβερνητικά στελέχη παρατηρούν, κατ' αρχάς, ότι οι θέσεις αυτές «συνιστούν ένα πρόγραμμα σοκ και δέους που θα το ζήλευε και το ΔΝΤ».

Τα παραδείγματα που αναφέρουν:

* Καθορισμός γενικού μέσου εβδομαδιαίου ωραρίου εργασίας 40 ωρών για περίοδο τεσσάρων μηνών. Με το πρόγραμμα αυτό «δεν δημιουργείται υπερωρία», στη λογική του ευέλικτου ωραρίου (σ.σ. διαφορετικά ωράρια ανά ημέρα), οπότε με τον τρόπο αυτό θα αποφεύγεται η υποχρέωση της εργοδοσίας να καταβάλει υπερωρίες.

* Ο θεσμός της αιτιολογημένης απόλυσης για μη ικανοποιητική απόδοση εργαζομένου χωρίς να προσδιορίζεται το «ικανοποιητική».

* Κυμαινόμενος κατώτατος μισθός. Δηλαδή όχι σταθερός, π.χ. στα 650 ευρώ για όλους, όπως ψηφίστηκε πρόσφατα με την αύξησή του, αλλά να προσαρμόζεται ανάλογα με βάση τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης, την ανταγωνιστικότητα, την πορεία ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών κ.λπ.

* Επίσης ο κατώτατος μισθός να μην είναι ενιαίος για ολόκληρη τη χώρα, αλλά να είναι κυμαινόμενος ανάλογα με την περιφέρεια, την ηλικία του εργαζόμενου και την επαγγελματική εμπειρία.

* Απόφαση για απεργία και στάση εργασίας με πλειοψηφία επί του συνόλου των εργαζομένων.

* Η κινητικότητα και οι αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων να ανατίθενται στην Ανεξάρτητη Αρχή Ανθρωπίνου Δυναμικού, που θα υποκαταστήσει το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

* Διαφορετικοί μισθοί στο Δημόσιο, με ειδικά προγράμματα αμοιβών «εκτός των αγκυλώσεων του Ενιαίου Μισθολογίου».

* Μέσα πίεσης για την επιστροφή στην εργασία όσων συνταξιοδοτήθηκαν πρόωρα όπως η καταβολή εισφοράς στις πρόωρες συντάξεις μέχρι τα 67.

* Ασφαλιστικό Πινοσέτ, δηλαδή ο λεγόμενος τρίτος πυλώνας της «υποχρεωτικής» ιδιωτικής ασφάλισης στο ασφαλιστικό σύστημα.

* Κατάργηση των ορίων ηλικίας μέχρι τα 60 χρόνια. Μετά ο κάθε εργαζόμενος θα μπορεί να βγει στη σύνταξη όποτε θέλει, αλλά όσο νωρίτερα το πράξει τόσο μικρότερο θα είναι το ποσό που θα του επιμεριστεί με βάση το προσδόκιμο ζωής. «Εάν δηλαδή το προσδόκιμο είναι 80 έτη και κάποιος συνταξιοδοτηθεί στα 60 με επιλογή του, το ποσό πού έχει συγκεντρώσει από τις εισφορές στον ατομικό λογαριασμό του θα διαιρεθεί σε ετησία βάση διά είκοσι», όπως αναφέρουν ως παράδειγμα.

«Πρόβα τεζενεράλε»

Ανάλογες εξειδικεύσεις θα επιχειρηθούν σε κάθε πεδίο του «γαλάζιου» προγράμματος, ώστε σιγά σιγά «να αποκαλύπτεται» στην κοινωνία και να μεταφέρεται σ' αυτό η κεντρική πολιτική αντιπαράθεση. Παρότι ο κ. Τσίπρας τονίζει σε καθημερινή σχεδόν βάση ότι οι εθνικές κάλπες θα στηθούν το φθινόπωρο, οι ευρωεκλογές θεωρούνται «πρόβα τζενεράλε» για τη μετωπική σύγκρουση που θα ακολουθήσει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v