Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κόντρες στη Βουλή για τον αιγιαλό

«Επιχειρείται ενιαίος, διαφανής τρόπος προστασίας του ευαίσθητου περιβάλλοντος του αιγιαλού και των λοιπών κοινόχρηστων χώρων με τη διασφάλιση των απολύτως αναγκαίων δραστηριοτήτων», ανέφερε η Παπανάτσιου. «Φέρνετε από πίσω δυνατότητες διατήρησης αυθαιρέτων που υπονομεύουν τον κανόνα», σημείωσε ο Δένδιας.

Κόντρες στη Βουλή για τον αιγιαλό

Πολιτικές κόντρες προκάλεσε στη Βουλή νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο περιλαμβάνει ρυθμίσεις και για τον αιγιαλό. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει και μία σειρά οικονομικών διατάξεων (π.χ. για τα τέλη κυκλοφορίας), ενώ κατά τη διάρκεια της συζήτησης ανακοινώθηκε πως αποσύρθηκαν συγκεκριμένες διατάξεις που μεταξύ άλλων αφορούν στα αυθαίρετα στους αιγιαλούς.

Μιλώντας στην Ολομέλεια η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου επεσήμανε πως «οι προτεινόμενες ρυθμίσεις αντιμετωπίζουν την πρόκληση της περιβαλλοντικής και ιδιοκτησιακής προστασίας των δικαιωμάτων του δημοσίου,στον αιγιαλό και τους λοιπούς κοινόχρηστους χώρους”. Παράλληλα τόνισε πως “επιχειρείται ενιαίος, διαφανής τρόπος προστασίας του ευαίσθητου περιβάλλοντος του αιγιαλού και των λοιπών κοινόχρηστων χώρων με τη διασφάλιση των απολύτως αναγκαίων δραστηριοτήτων. Αυτά τα επιχειρούμε σε ένα ναρκοθετημένο έδαφος από δουλείες, αυθαιρεσίες και πιέσεις κάθε είδους».

Συνέχισε λέγοντας πως «οι πολίτες ξέρουν ότι προσπαθούμε να βρούμε λύσεις, ίσως όχι πάντα έγκαιρα, ίσως όχι αρεστές σε όλους, ίσως όχι πάντα χωρίς σφάλματα, αλλά με ευήκοα ώτα για διορθώσεις. Οι πολίτες ξέρουν τι έχει συμβεί στο παρελθόν, γι΄αυτό προστρέχουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί ξέρουν ότι η όποια λύση θα είναι δίκαιη. Χωρίς δωράκια και ανταλλάγματα».

Βέλη προς τον κυβέρνηση εξαπέλυσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Δένδιας, λέγοντας πως «από τη μια πλευρά θεσπίζετε διατάξεις αυστηρότατες, όπως η αύξηση του πλάτους της ζώνης παραλίας, οι περιορισμοί στην απλή χρήση. Από την άλλη φέρνετε από πίσω δυνατότητες διατήρησης αυθαιρέτων που υπονομεύουν τον κανόνα».

Για ένα νομοσχέδιο «μεγάλων αντιφάσεων» έκανε λόγο από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ο Γιάννης Κουτσούκος, υπογραμμίζοντας πως «νομιμοποιεί αυθαιρεσίες στον Αιγιαλό και την παραλία και ταυτόχρονα αυθαιρετεί σε βάρος νόμιμων δραστηριοτήτων και κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των πολιτών». Τέλος ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Θανάσης Βαρδαλής σημείωσε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ προωθεί σειρά αντιδραστικών ρυθμίσεων για τον αιγιαλό που δεν είχαν επιχειρήσει να φέρουν οι προηγούμενοι».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v