Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο πακέτο θετικών μέτρων προανήγγειλε ο Α. Τσίπρας

Σχεδιάζεται «ισορροπημένο μείγμα» περαιτέρω μείωσης φόρων-εισφορών και ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους. Ευθεία και… εκλογική απάντηση του πρωθυπουργού για αφορολόγητο: «Οσο υπάρχει κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μειωθεί».

Νέο πακέτο θετικών μέτρων προανήγγειλε ο Α. Τσίπρας

Άλλο ένα πακέτο θετικών μέτρων, το τρίτο μετά τον τερματισμό του μνημονιακού προγράμματος, προανήγγειλε ουσιαστικά ο Αλέξης Τσίπρας χθες, με τη συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1. «Πηγαίνουμε σε πολιτικές ελάφρυνσης, εφόσον οι δείκτες στην οικονομία συνεχίσουν να κινούνται θετικά», είπε, με την επισήμανση ότι η κυβέρνηση θα αποφασίσει νέες παροχές «με βάση τα δεδομένα της οικονομίας και όχι με εκλογικά κριτήρια».

Γνωστοποίησε δε, ότι αμέσως μετά την επιστροφή του από την Κίνα, δηλαδή στις αρχές Μαΐου, θα γίνει ειδική συνεδρίαση με τους οικονομικούς υπουργούς για να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις.

Οι πληροφορίες των τελευταίων ημερών αναφέρονται σε συζητήσεις που γίνονται στο εσωτερικό της κυβέρνησης για θετικά μέτρα μόνιμου, κυρίως, χαρακτήρα, τα οποία θα εφαρμοστούν από την επόμενη χρονιά -τουλάχιστον τα περισσότερα.

Σ' αυτό το πλαίσιο υπήρξε η γνωστή θέση για επαναφορά «ενός είδους 13ης σύνταξης», η οποία διέρρευσε λανθασμένα ως άμεση επαναφορά του δώρου Πάσχα. Μελετάται ακόμα περαιτέρω μείωση της άμεσης και έμμεσης φορολογίας, πέραν των αποφάσεων που έχουν ήδη ληφθεί για την επόμενη διετία.

Κατά το οικονομικό επιτελείο, το κυβερνητικό πρόγραμμα περιλαμβάνει ένα κονδύλι 3,5 δισ. ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια. Ο σχεδιασμός είναι να αξιοποιηθεί «με μια ισορροπία» που θα εξασφαλίζει τόσο την περαιτέρω μείωση φόρων και εισφορών, όσο και την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους.

Οχι σε μείωση του αφορολόγητου

Στα εν λόγω μέτρα ανήκει, σαφώς, η μη περικοπή του αφορολόγητου ορίου, στην οποία αναφέρθηκε ευθέως χθες ο πρωθυπουργός.  Στην ερώτηση, δηλαδή, εάν θα ισχύσει η προνομοθετημένη μείωση του αφορολόγητου το 2020, απάντησε: «Όπως οι συντάξεις δεν μειώθηκαν την 1.1.2019, σας λέω με απόλυτη επίγνωση πως όσο η χώρα κινείται στη σταθερή τροχιά που τη βάλαμε, θα πηγαίνουμε σε πολιτικές ελάφρυνσης».

Ενώ με τη φράση «όσο είναι κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, μείωση αφορολογήτου δεν θα υπάρξει», έθεσε άλλο ένα εκλογικό δίλημμα -για τις κάλπες του Μαΐου και του φθινοπώρου. Την εξέλιξη αυτή «φωτογράφισε» και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος πριν από δύο ημέρες, δίνοντας... την ίδια απάντηση που έδινε και για τη μη περικοπή των συντάξεων: «Κάθε πράγμα στον καιρό του».

Αυτή τη φορά πάντως έκανε κι ένα βήμα περισσότερο, προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση διαπραγματεύεται ακούγοντας την κοινωνία που λέει ότι είναι προβληματική η μείωση του αφορολόγητου ορίου».
Ο παραπάνω σχεδιασμός συνδέεται ευθέως με το «διώξιμο» του ΔΝΤ, μέσω της αποπληρωμής μέρους (ή και όλου) του χρέους προς αυτό.

«Με την αποπληρωμή του ΔΝΤ δίνεται η δυνατότητα να ‘διώξουμε’ αυτούς που μας οδήγησαν σε λάθος πολιτικές» τόνισε ο κ. Τσίπρας χθες και πρόσθεσε: «Μπαίνουμε σε μία νέα "πίστα", με εμβάθυνση των πολιτικών που εξαγγέλθηκαν πέρυσι τον Σεπτέμβριο από τη Θεσσαλονίκη».

Αρχίζει τις περιοδείες

Με τον «αέρα» των περιθωρίων για οικονομικές ελαφρύνσεις, της δυναμικής που δημιούργησε η συγκρότηση της Προοδευτικής Συμμαχίας, αλλά και νέων δημοσκοπήσεων που δείχνουν μειωμένη την πραγματική διαφορά με τη ΝΔ («δεν αγγίζει τις πέντε μονάδες πλέον», λένε), ο κ. Τσίπρας εγκαινιάζει την (ευρω)προεκλογική «πορεία στον λαό».  Την αρχή κάνει σήμερα από το Βελβεντό Κοζάνης, ενώ ο σχεδιασμός περιλαμβάνει επίσκεψη στην Καλαμάτα την Πέμπτη και στην Πάτρα το Σάββατο.

Στην ουσία, «ο Τσίπρας... φορτσάρει», όπως λένε συνεργάτες του, καθώς στόχος-στοίχημα είναι η ευρωαναμέτρηση να μην εξελιχθεί σε περίπατο για τη ΝΔ, η οποία της έδωσε δημοψηφισματικό χαρακτήρα.

«Όπως ξέρετε, χάνω στις δημοσκοπήσεις αλλά κερδίζω στις κάλπες», ήταν η απάντηση που έδωσε χθες στη διάρκεια της τηλεοπτικής συνέντευξης, προβλέποντας ότι οι ευρωεκλογές θα είναι ντέρμπι. Και ότι θα κερδίσει τις εθνικές εκλογές το φθινόπωρο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v