Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Η πρόταση μομφής θα μετατραπεί σε πρόταση εμπιστοσύνης

Σηκώνει το γάντι ο Αλέξης Τσίπρας: αν κατατεθεί πρόταση μομφής κατά υπουργού, θα μετατραπεί σε πρόταση εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση. «Φθηνός αντιπερισπασμός η πρόταση μομφής». Ηρθε η ώρα να δούμε «αν θέλουμε την Ελλάδα των πολλών ή την Ελλάδα των Πολάκηδων», είχε πει ο Κυρ. Μητσοτάκης. Τι λέει ο Π. Πολάκης.

Τσίπρας: Η πρόταση μομφής θα μετατραπεί σε πρόταση εμπιστοσύνης

«Φωτιά» πήρε η συνεδρίαση της Βουλής που έχει ως θέμα το νομοσχέδιο για την Παιδεία, με αφορμή ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Π. Πολάκη για τον υποψήφιο ευρωβουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης Στ. Κυμπουρόπουλο.

Το γεγονός αυτό μονοπώλησε την ομιλία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, με τον Αλέξη Τσίπρα να απαντά ανοίγοντας όλη την πολιτική ατζέντα. O πρωθυπουργός επέλεξε να κάνει ευθεία επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση, με αναφορές σε όλα τα θέματα (από την οικονομία μέχρι τη διαφθορά).

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εστίασε σε θέματα ήθους της κυβέρνησης, λέγοντας μεταξύ άλλων πως είναι η ώρα να επιλέξει η κυβερνητική πλευρά αν θα πάει με τον Παύλο Πολάκη. Εξού και προανήγγειλε ότι θα κατατεθεί μετά το Πάσχα πρόταση μομφής κατά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας.

Λίγη ώρα αφού μίλησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός μπήκε στην αίθουσα και πήρε τον λόγο, κάνοντας ευθεία επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση. «Να πείτε στον κύριο Μητσοτάκη πως όποτε καταθέσει πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση ή σε μέλος της, θα μετατρέψω τη συζήτηση σε ψήφο εμπιστοσύνης», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Συνέχισε σε υψηλούς τόνους λέγοντας «ο κύριος Μητσοτάκης επιχειρεί να αποφύγει τη συζήτηση για τα κρίσιμα και τα μεγάλα» και προσέθεσε «θέλει να συζητάμε γι' αυτό (εννοώντας το θέμα με τον Παύλο Πολάκη) και όχι για τα επιδόματα και το δώρο που θέλει να καταργήσει, για τη Novartis, για τα θαλασσοδάνεια». Και εξαπέλυσε πυρά στον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας πως «επιχείρησε κάτι σπάνιο για τα κοινοβουλευτικά δεδομένα. Έναν πρωτοφανή επικοινωνιακό αντιπερισπασμό, μία ημέρα μετά τη δημόσια πρόσκλησή μου σε μία πρόσωπο με πρόσωπο αντιπαράθεση για όλα τα ζητήματα που απασχολούν τον ελληνικό λαό. Για τα θέματα της Ευρώπης, για την οικονομία, για τα κρίσιμα εθνικά θέματα».

Ο πρωθυπουργός, σε έντονο ύφος, επεσήμανε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης «επέλεξε έναν αντιπερισπασμό που αναδεικνύει τον πανικό που βρίσκεται ο ίδιος και το επικοινωνιακό του επιτελείο. Για να δραπετεύσει από μία πρόσωπο με πρόσωπο αναμέτρηση». Και επεσήμανε πως ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας «αποφεύγει τη συζήτηση για κρίσιμα και μεγάλα και επιθυμεί να βάλει στο επίκεντρο για το αν το ύφος του Παύλου Πολάκη είναι καλό ή κακό», κάνοντας αναφορά και στο «ύφος το αψύ των Σφακιανών».

Συνέχισε λέγοντας «το ήθος μετριέται και στην εντιμότητα. Ντροπή για τη Δημοκρατία είναι τα θαλασσοδάνεια που δίνονταν, οι μίζες, η διαφθορά και η διαπλοκή». Για να επανέλθει λίγο αργότερα, σημειώνοντας «το ότι στα μεγάλα και στα κρίσιμα προσφεύγετε σε έναν αντιπερισπασμό δεν σας τιμά. Δεν θα σας επιτρέψουμε να εκτρέψετε τη συζήτηση εκεί που θέλετε. Θα συζητήσουμε για τα ουσιαστικά, για όσες ημέρες χρειαστεί». 

Λίγο νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σημειώσει από το βήμα της Βουλής, «ο κόμπος έφτασε στο χτένι και αμέσως μετά το Πάσχα, η Νέα Δημοκρατία καταθέτει πρόταση μομφής κατά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη». Όπως χαρακτηριστικά είπε, ήρθε η ώρα να δούμε «αν θέλουμε την Ελλάδα των πολλών ή την Ελλάδα των Πολάκηδων».

Κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επεσήμανε, «debate δεν θέλατε, κύριε Τσίπρα; ελάτε εδώ στη Βουλή» και προσέθεσε «πάρτε τον Πολάκη αγκαλιά, ένα και το αυτό είστε». 

«Υπάρχουν στιγμές στην πολιτική που η σταγόνα ξεχειλίζει το ποτήρι», επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως «είναι ένα ζήτημα που ξεπερνά τα στενά όρια της πολιτικής. Είναι ένα ζήτημα αξιοπρέπειας και ήθους στον δημόσιο διάλογο. Και αυτό ίσως να είναι το μεγαλύτερο διακύβευμα των επόμενων εκλογών».

Συνέχισε λέγοντας, «ο ανεκδιήγητος αναπληρωτής υπουργός επιτέθηκε με μία ανάρτησή του με χυδαίο τρόπο κατά του Στέλιου Κυμπουρόπουλου», προσθέτοντας, «και άφησε απαράδεκτα υπονοούμενα για έναν άνθρωπο που η προσωπική του διαδρομή αποτελεί παράδειγμα για όλους μας». Σε υψηλούς τόνους, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε προς την κυβερνητική πτέρυγα, «έτσι αντιλαμβάνεστε μια κοινότητα ίσων ευκαιριών. Ντροπή σας που τον στηρίζετε σιωπηλά».

Στη συνέχεια, μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως «η εβδομάδα των Παθών αρχίζει αμέσως μετά το Πάσχα για τον κύριο Τσίπρα. Δύο δρόμους έχει: ή θα τον αποπέμψει (εννοεί τον Παύλο Πολάκη) ή θα τον πάρει αγκαλιά. Αλλος δρόμος δεν υπάρχει».

Απαντώντας στο ερώτημα για το αν θα κάνει debate με τον πρωθυπουργό, σημείωσε πως αυτό θα γίνει στη Βουλή.

Η κόντρα

Αφορμή για όσα προαναφέρθηκαν στάθηκε η κόντρα με τον υποψήφιο ευρωβουλευτή της ΝΔ Στέλιο Κυμπουρόπουλο, ο οποίος σε ανάρτησή του στο twitter δήλωσε πως «δεν διεκδικεί ποτέ μόρια» αλλά ίσες ευκαιρίες. Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας απάντησε στο facebook: «Αν διεκδικούσες ΙΣΕΣ ευκαιρίες κύριε Κυμπουρόπουλε, να έβαζες χαρτιά για να προσληφθείς επιμελητής Β στο ΕΣΥ, με κρίση από συμβούλιο, όπως οι άλλοι γιατροί και όχι έτσι (όπως δικαιούσουν ως ΑΜΕΑ). ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΚΡΙΜΑ να λες αυτά που λες!!!».

 


 

Πολάκης: Εγινε προσπάθεια στοχοποίησης

Μετά τη θυελλώδη συνεδρίαση της Ολομέλειας ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης έκανε δήλωση στο περιστύλιο της Βουλής. Όπως είπε «μετά το θόρυβο που προκλήθηκε νιώθω την ανάγκη να κάνω την εξής δήλωση. Αντιπαρέρχομαι της προσπάθειας στοχοποίησης και στρέβλωσης των όσων έγραψα και έρχομαι στην πολιτική ουσία του ερωτήματος. Αν ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος οφείλει να θεσμοθετεί ουσιαστικά μέτρα άρσης των διακρίσεων των ατόμων με αναπηρία. Και στο ερώτημα που προκύπτει προς τη ΝΔ και τον Κυμπουρόπουλο είναι αν τα θετικά μέτρα όπως είναι τα μόρια, τα επιδόματα και οι άλλες διατάξεις τα θεωρεί χαρές που θέλει να καταργήσει;».

Συνέχισε λέγοντας «διατύπωσα μια πολιτική κριτική» και επανέλαβε «το ερώτημα είναι αυτό που διατύπωσα : αν αυτά τα θετικά μέτρα τα θεωρούν χαρές και θέλουν να τα καταργήσουν; Αυτό είναι το ουσιαστικό ερώτημα».

ΝΔ: Ο Τσίπρας επέλεξε να καλύψει πλήρως τον Πολάκη

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Ο κ. Τσίπρας είχε την ευκαιρία να απομακρύνει τον χυδαίο και φαύλο Παύλο Πολάκη. Αντ’ αυτού επέλεξε να τον καλύψει πλήρως. Πήγε στη Βουλή για να επιβεβαιώσει ότι ηγείται της κυβέρνησης των Πολάκηδων και όχι των πολλών.

Ας ετοιμάζει από τώρα την απολογία του. Για τα ψέματα, τους φόρους, τις εθνικές υποχωρήσεις, την υπονόμευση των θεσμών και πάνω απ’ όλα για τη χυδαιότητα, τον διχαστικό λόγο και την τοξικότητα με τα οποία σημάδεψε τη δημόσια ζωή».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v