Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας-Μητσοτάκης έστησαν «μεταπασχαλινά» χαρακώματα

Η ντρίπλα Τσίπρα στην πρόταση δυσπιστίας κατά Πολάκη από τον Κ. Μητσοτάκη. Ερωτήματα για την εξέλιξη της «μάχης της Βουλής». Το Μαξίμου στηρίζει τον αν. υπουργό Υγείας, αλλά υπάρχει δυσφορία στελεχών για «το ύφος».

Τσίπρας-Μητσοτάκης έστησαν «μεταπασχαλινά» χαρακώματα

Η επίσημη κήρυξη της ευρω-εκλογικής περιόδου, σήμερα, βρίσκει κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση στα χαρακώματα, με την υπόθεση «Πολάκη - Κυμπουρόπουλου» να δίνει το στίγμα του τι θα ακολουθήσει μετά το πασχαλινό διάλειμμα.

Εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης τηρήσει τη δέσμευσή του, η ΝΔ θα καταθέσει (την εβδομάδα μετά το Πάσχα) πρόταση μομφής εναντίον του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, την οποία ο Αλέξης Τσίπρας θα μετατρέψει σε πρόταση ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε χθες.

Κυβερνητικά στελέχη δεν θεωρούν δεδομένο ότι τα παραπάνω θα συμβούν. Εφόσον, λένε, ο πρωθυπουργός «έκαψε» τον σχεδιασμό Μητσοτάκη, δεν θα έχει νόημα η εμμονή σε μία πρόταση δυσπιστίας εναντίον υπουργού, η οποία δεν θα συζητηθεί καν -και, κυρίως, δεν θα υπάρξει ψηφοφορία «υπέρ ή κατά ή παρών» για τον κ. Πολάκη.

Η ακαριαία αντίδραση του κ. Τσίπρα έδειξε ότι το Μαξίμου είχε... προϋπολογίσει την κίνηση του κ. Μητσοτάκη και, άρα, είχε εκπονήσει το σχέδιο άμυνας. Με την κίνηση αυτή, ο πρωθυπουργός έδειξε ότι στηρίζει τον υπουργό του, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν «θύμωσε» μαζί του. Κατά πληροφορίες δε, προηγήθηκε επικοινωνία με τον κ. Πολάκη, στη διάρκεια της οποίας αποφασίσθηκε να κάνει διορθωτική δήλωση ο υπουργός -όπως κι έγινε στη συνέχεια.

«Οι επιτελείς της Πειραιώς έψαχναν εναγωνίως ένα θέμα για να αλλάξουν την ατζέντα, δεδομένου ότι τα ‘φάουλ’ του αρχηγού τους το τελευταίο διάστημα, με αποκορύφωμα το δώρο Χριστουγέννων και τα κοινωνικά επιδόματα, είχαν προκαλέσει πολύ αρνητικό κλίμα για τη ΝΔ», λένε. Και όπως προσθέτουν, «βρήκαν την αφορμή» στην απάντηση που έδωσε ο κ. Πολάκης, μέσω facebook, στον υποψήφιο ευρωβουλευτή της ΝΔ, Στέλιο Κυμπουρόπουλο, ο οποίος είναι παραπληγικός. Κάποιοι μάλιστα δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο «να στήθηκε παγίδα στον Πολάκη, με τη βεβαιότητα ότι θα πέσει μέσα».

Σε καμία περίπτωση δεν υιοθετούν τα περί «χυδαίας επίθεσης Πολάκη στον Κυμπουρόπουλο», καθώς ο πρώτος ανήρτησε το ΦΕΚ της πρόσληψης του δεύτερου στο νοσοκομείο «Αττικό», σε προσωποπαγή θέση, προς εφαρμογή του νόμου για διευκόλυνση και μοριοδότηση των ΑΜΕΑ. Κι αυτό προκειμένου να απαντήσει σε προηγούμενη ανάρτηση του κ. Κυμπουρόπουλου ότι «εγώ δεν θέλησα μόρια αλλά ίσες ευκαιρίες, που δεν έχω».

«Έστω κι έτσι, δεν είχε κανένα λόγο να το κάνει», λένε στελέχη της κυβέρνησης και του κόμματος, με το επιχείρημα ότι «ο Πολάκης... και καλησπέρα να γράψει, συγκεντρώνει πάνω του πυρά», λόγω του ύφους του, κυρίως.

Αποστάσεις από το περίφημο «ύφος Πολάκη» πήρε και ο κ. Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, αποδίδοντάς τον στον τρόπο που εκφράζονται στα Σφακιά.

Δύο στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, ο Νίκος Φίλης και ο Γιάννης Μπαλάφας, καθώς και ο ευρωβουλευτής (και εκ νέου υποψήφιος) Στέλιος Κούλογλου, επέκριναν δημοσίως τον υπουργό, ζητώντας του ευθέως να προβεί σε διορθωτική δήλωση.

Κριτική από ΑΜΕΑ στον κ. Κυμπουρόπουλο

Η θέση του κ. Κυμπουρόπουλου για «ίσες ευκαιρίες» χωρίς μοριοδοτήσεις κ.λπ. σε ΑΜΕΑ προκάλεσε την αντίδραση κι άλλων «συναναπήρων» του, οι οποίοι τυγχάνουν επίσης υποψήφιοι ευρωβουλευτές. «Άστοχη» τη χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία και υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΚΙΝΑΛ, Γιάννης Βαρδακαστάνης, επικρίνοντας, ταυτόχρονα, και τον κ. Πολάκη. «Το δικαίωμα που προβλέπεται από το Σύνταγμα δεν μπορεί κανείς να το αποκαλεί ευεργέτημα και να του αποδίδει χαρακτηριστικά ελεημοσύνης» είπε, προσθέτοντας ότι η διάταξη βάσει της οποίας διορίστηκε ο Κυμπουρόπουλος ισχύει εδώ και 20 χρόνια.

«Εγώ δεν θα έκανα ποτέ τη δήλωση του Κυμπουρόπουλου, θα έλεγα ότι διορίστηκα με αυτό τον νόμο, και δεν θεωρώ ότι είναι χάρη, είναι συνταγματική υποχρέωση της πολιτείας να το θεσπίσει», κατέληξε.

Ανάλογη ήταν η τοποθέτηση του ευρω-υποψήφιου με τον ΣΥΡΙΖΑ, σκηνοθέτη και ανάπηρου ακτιβιστή Αντώνη Ρέλλα. «Αν ο Στέλιος ήθελε να αναπτύξει τη δήλωσή του, θα του πρότεινα να φροντίσει να αναφερθεί σε όλες εκείνες τις προϋποθέσεις που θα έπρεπε να υπάρχουν, ώστε να μη χρειάζεται κανένας και καμία από εμάς, συμπεριλαμβανομένου του Στέλιου, να κάνει χρήση όσων ευνοϊκών διατάξεων υπάρχουν για ανθρώπους με βλάβες».

Και ο ίδιος πάντως επέκρινε την τοποθέτηση του κ. Πολάκη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v