Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς κινούνται ΚΙΝΑΛ, Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων ενόψει ευρωεκλογών

Επί ποδός τα κομματικά επιτελεία σε Κίνημα Αλλαγής, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων, με στόχο την προσέλκυση των αναποφάσιστων ψηφοφόρων. Οι προσδοκίες, τα επιχειρήματα και ο σχεδιασμός της επόμενης ημέρας.

Πώς κινούνται ΚΙΝΑΛ, Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων ενόψει ευρωεκλογών

Με μεγάλο αντίπαλο το κλίμα πόλωσης που ευνοεί τον δικομματισμό, το Κίνημα Αλλαγής, το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων κάνουν ένα τετραήμερο... σπριντ λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες των ευρωεκλογών. Τα κομματικά επιτελεία είναι σε θέση μάχης και στοχεύουν στη δεξαμενή των αναποφάσιστων ψηφοφόρων και στα λεγόμενα «ειδικά κοινά».

Με στόχο όχι μόνο την κατάκτηση της τρίτης θέσης, αλλά και ένα καλό ποσοστό προχωρά προς τις εκλογές το Κίνημα Αλλαγής, καθώς είναι η πρώτη φορά μετά τον Σεπτέμβριο του 2015 που θα γίνει μία καταμέτρηση της εκλογικής επιρροής των κομμάτων. Στελέχη του κόμματος εμφανίζονται αισιόδοξα πως το Κίνημα Αλλαγής θα είναι «η μεγάλη έκπληξη των εκλογών» και καλούν τους ψηφοφόρους να πουν «όχι» στους «δήθεν μονομάχους που καλλιεργούν την πόλωση για να κρύψουν τα αδιέξοδα της πολιτικής τους». Πυρά εκτοξεύονται τόσο στη «δεξιά του Κυριάκου Μητσοτάκη» όσο και στη «νέα δεξιά του Αλέξη Τσίπρα».

Το Κίνημα Αλλαγής εστιάζει στον «επαναπατρισμό» παλαιών ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, απευθύνοντας προσκλητήριο για συσπείρωση. Άνοιγμα γίνεται τόσο σε αυτούς που είχαν στηρίξει ΣΥΡΙΖΑ αλλά «διαψεύδονται οικτρά οι ελπίδες τους» όσο και σε αυτούς που «αναζητούν στο πρόσωπο του Μητσοτάκη σωτηρία από τον Τσίπρα, αγνοώντας στην αγωνία τους ότι αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου αδιεξόδου».

Μία ανάσα πριν ανοίξουν οι κάλπες, η Φώφη Γεννηματά συνεχίζει τις ομιλίες σε όλες τις μεγάλες πόλεις. Σήμερα μιλά σε ανοιχτή συγκέντρωση στην Αθήνα, ενώ την Παρασκευή ακολουθεί η Θεσσαλονίκη.

Στη σκληρή αυτή προεκλογική μάχη, το βάρος πέφτει στο ευρωψηφοδέλτιο, στο οποίο συμμετέχουν βαριά χαρτιά του Κινήματος Αλλαγής. Οι δύο νυν ευρωβουλευτές Νίκος Ανδρουλάκης και Εύα Καϊλή, ο πρώην δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης και ο Νίκος Παπανδρέου θεωρείται πως είναι οι πιο ισχυρές παρουσίες.

Στόχος είναι ένα πολυσυλλεκτικό ψηφοδέλτιο, στο οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται πρόσωπα που σηματοδοτούν το πολιτικό «άνοιγμα» (όπως ο Γιάννης Μεϊμάρογλου, εκδότης του περιοδικού «Μεταρρύθμιση» και η Ισμήνη Μώρου από την Ανανεωτική Αριστερά), που συνδέονται με τους εργαζόμενους (όπως ο Νίκος Τσούλιας που είχε εκλεγεί τέσσερις φορές πρόεδρος της ΟΛΜΕ) και που έχουν αναπτύξει κοινωνική δράση (όπως ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με αναπηρία Γιάννης Βαρδακαστάνης).

Το Ποτάμι

Την ίδια στιγμή, για το Ποτάμι οι ευρωεκλογές εξελίσσονται σε μάχη επιβίωσης, με το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη να καλείται να διαψεύσει τα δημοσκοπικά ευρήματα. Αύριο ο επικεφαλής του Ποταμιού θα μιλήσει σε εκδήλωση στην Αθήνα, ενώ μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες θα συνεχιστούν οι επισκέψεις σε διάφορες περιοχές εντός της Αττικής.

Το βάρος πέφτει στους νέους, σε πολίτες που «παραδοσιακά» επιλέγουν την αποχή αλλά και σε απογοητευμένους ψηφοφόρους που έχουν κουραστεί από τις «κοκορομαχίες» των πολιτικών αρχηγών και επιθυμούν ένα συναινετικό λόγο. Στόχος του κόμματος είναι αυτό το «δύσκολο» εκλογικό κοινό να φτάσει μέχρι την κάλπη και να στείλει το δικό του μήνυμα.

«Μέχρι τώρα μιλούσαν οι κομματικοί στρατοί, οι ενταγμένοι πολίτες. Τις επόμενες ημέρες θα μιλήσουν οι πολίτες που δεν είναι ενταγμένοι σε κομματικά σχήματα. Το Ποτάμι δεν έχει κομματικό στρατό», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Σταύρος Θεοδωράκης, προβλέποντας πως το Ποτάμι «θα είναι η θετική έκπληξη των εκλογών».

Το σλόγκαν της εκλογικής αναμέτρησης είναι «Αγαπάς το Ποτάμι; Απόδειξη!», ενώ έμφαση δίνεται στους 42 υποψηφίους που, όπως τονίζεται, «δεν είναι σταρ τηλεοπτικών παραθύρων, είναι επαΐοντες των ευρωπαϊκών θεμάτων». Υποψήφιοι είναι οι νυν ευρωβουλευτές Γιώργος Γραμματικάκης και Μίλτος Κύρκος, ενώ το 1/3 του ψηφοδελτίου εκπροσωπεί τη νέα γενιά.

Η Ενωση Κεντρώων

Σε ρυθμούς εκλογών κινείται και η Ένωση Κεντρώων, με τον πρόεδρο του κόμματος Βασίλη Λεβέντη να μιλά αύριο στη Θεσσαλονίκη. Κεντρικό σύνθημα της εκστρατείας είναι «η Ευρώπη μάς χρειάζεται», ενώ επισημαίνεται πως συμφέρει τα δύο μεγάλα κόμματα η πόλωση και η αλλαγή ατζέντας, για να μη γίνεται ουσιαστική συζήτηση για τα μεγάλα προβλήματα της χώρας.

Ο Βασίλης Λεβέντης έχει αναφερθεί στην ανάγκη «να αφήσουν όλοι τις πολωτικές συγκρούσεις και να συμβάλουν σε ένα κλίμα συνεννόησης», προσθέτοντας πως «πρέπει να επικρατήσουν οι μετριοπαθείς από όλα τα κόμματα και οι ακραίοι να περιοριστούν».

Στελέχη του κόμματος λένε πως στόχος είναι ένα πολυσυλλεκτικό ψηφοδέλτιο, στο οποίο μεταξύ άλλων συμμετέχουν ο εργατολόγος Γιώργος Ρωμανιάς, ο ηθοποιός Κώστας Σόμερ, η επιχειρηματίας Μαρία Σταρινούδη κ.ά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v