Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μάχη για το δεξιό «κοινό» δίνουν έξι κόμματα

Οι σχηματισμοί που... κοιτάνε προς τα δεξιά της ΝΔ και ετοιμάζονται να δοκιμαστούν στις ευρωεκλογές. Κινούνται σε υψηλούς τόνους στα εθνικά θέματα, ενώ προτάσσουν και ζητήματα ασφάλειας.

Μάχη για το δεξιό «κοινό» δίνουν έξι κόμματα

Μία θέση στη δεξιά "πολυκατοικία" διεκδικούν έξι κόμματα, που θα κάνουν κρας τεστ στις ευρωεκλογές για την εκλογική τους απήχηση. Τα περισσότερα από αυτά αναπτύσσουν μία ρητορική ευρωσκεπτικισμού και στρέφονται σε ένα κοινό που τα προηγούμενα χρόνια είχε έντονο αντιμνημονιακό "προφίλ".

Στην προεκλογική εκστρατεία οι πρόεδροι αυτών των κομμάτων επικεντρώνονται στα εθνικά θέματα, ενώ ιδεολογικά επιλέγουν να αυτοπροσδιοριστούν μεταξύ κεντροδεξιάς και δεξιάς. Σε κάποιες περιπτώσεις θέλουν να εμφανιστούν ως συνεχιστές της καραμανλικής πολιτικής "σχολής", ενώ σε κάποιες άλλες περιπτώσεις αναπτύσσουν μία ρητορική που θυμίζει τον Ιταλό Σαλβίνι ή τον Βρετανό Φάρατζ.

Η επικείμενο εκλογική αναμέτρηση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για τους δεξιούς "μονομάχους", καθώς απευθύνονται σε σημαντικό βαθμό στο ίδιο κοινό και επομένως υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός. Κοινή φιλοδοξία τους να καταφέρουν να σημειώσουν ένα καλό ποσοστό στις ευρωεκλογές, που θα αποτελέσει “προίκα” για τις εθνικές εκλογές.

Πάντως παρά τα σενάρια που κυκλοφορούσαν το προηγούμενο διάστημα αποδείχθηκε πως η εκλογική συμπόρευση δεν είναι εύκολη υπόθεση. Με εξαίρεση τον Πάνο Καμμένο και το Τάκη Μπαλτάκο (ο οποίος αρχικά ήταν στη Δύναμη Ελληνισμού με το Δημήτρη Καμμένο) δεν υπήρξαν σε αυτή τη φάση ευρύτερες συνεργασίες.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες μετά την έξοδο τους από την κυβέρνηση λόγω της συμφωνίας των Πρεσπών θα έχουν μία πρώτη ευκαιρία να μετρήσουν δυνάμεις. Ο Πάνος Καμμένος χαρακτηρίζει το κόμμα “μία πατριωτική δύναμη” και εστιάζει όπως είναι αναμενόμενο στα εθνικά θέματα. Για την επόμενη ημέρα προβλέπει πως είτε είναι πολύ μικρή η διαφορά είτε είναι μεγάλη η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως στις εθνικές εκλογές δεν θα υπάρχει αυτοδυναμία και θα υπάρξουν κυβερνήσεις συνεργασίας.

Μία πρώτη ευκαιρία να μετρήσει δυνάμεις έχει η Κατερίνα Παπακώστα και η Νέα Ελληνική Ορμή. Το κόμμα μετρά δέκα μήνες ζωής - ιδρύθηκε στις 20 Ιουλίου 2018- και θα είναι η πρώτη φορά που θα δοκιμαστεί στον εκλογικό στίβο. Η πρόεδρος του κόμματος στις τοποθετήσεις της εστιάζει στην καθημερινότητα των πολιτών , με σύνθημα την “ΙΔΕΑ” , που όπως αναφέρει προέρχεται από τα αρχικά των λέξεων : Ισότητα, Δημιουργία, Ευθύνη και Ασφάλεια. Σημειώνεται πως η Κατερίνα Παπακώστα είναι ανεξάρτητη βουλευτής, που συμμετέχει στην κυβέρνηση (είναι υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη).

Για την ιστορία να αναφερθεί πως τόσο ο Πάνος Καμμένος όσο και η Κατερίνα Παπακώστα είχαν για χρόνια διατελέσει βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Τώρα “στοχεύουν” σε ένα βαθμό στο ίδιο κοινό καθώς επιχειρούν να προσεγγίσουν παλαιούς ψηφοφόρους του κόμματος, μιλώντας συχνά για τον καραμανλισμό.

Με διαρκείς αναφορές στα εθνικά θέματα αλλά και με σκληρή γραμμή σε θέματα που σχετίζονται με το μεταναστευτικό και την ασφάλεια η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου θέλει να καταγράψει ένα καλό ποσοστό στις ευρωκλογές. Κατηγορηματικά αντίθετος στη συμφωνία των Πρεσπών ο πρόεδρος του κόμματος εστιάζει ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, όπου και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως έχει και τη μεγαλύτερη επιρροή.

Στο χώρο της δεξιάς βρίσκεται και ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός (ΛΑΟΣ)-Πατριωτική Ριζοσπαστική Ένωση (ΠΑΤΡΙΕ). Ο πρόεδρος του κόμματος Γιώργος Καρατζαφέρης έχει ως “σημαία” τον ευρωσκεπτικισμό και κάνει αναφορές τόσο στον Φάρατζ όσο και στο Σαλβίνι.

Στις εκλογές θα δοκιμαστεί για πρώτη φορά και η Νέα Δεξιά του Φαήλου Κρανιδιώτη, που ιδρύθηκε στις 13 Μαΐου 2016. Η θέση του προέδρου του κόμματος είναι πως στις ευρωεκλογές οι πολίτες δεν ψηφίζουν κυβέρνηση αλλά το ποιος θα υπερασπιστεί τα εθνικά θέματα και πάνω σε αυτή την πολιτική “ατζέντα” θέλει να εστιάσει.

Στις νέες εκλογικές αφίξεις είναι και οι Έλληνες Ριζοσπάστες του Σάββα Τσιτουρίδη. Ο πρώην γαλάζιος υπουργός δηλώνει οπαδός του «αδέσμευτου ριζοσπαστισμού» και του «ευρωπαϊκού φιλελευθερισμού» και ορίζει το πολιτικό φάσμα στο οποίο απευθύνεται μεταξύ «της μισής Ν.Δ. και αριστερότερα και του μισού ΣΥΡΙΖΑ και δεξιότερα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v