Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μετρούν δυνάμεις τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης

Επί ποδός πολέμου τα κομματικά επιτελεία ενόψει της αυριανής ψηφοφορίας, που θα δώσει πρόγευση της εκλογικής «επιρροής». Ποια πιστεύουν ότι θα είναι η «θετική έκπληξη», σε ποιο κοινό απευθύνθηκαν.

Μετρούν δυνάμεις τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης

Μέσα σε ένα κλίμα εντεινόμενης πόλωσης τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης δίνουν τη μάχη για να συσπειρώσουν τους ψηφοφόρους τους μία “ανάσα” πριν την κάλπη. Μήλο της έριδος αποτελούν οι αναποφάσιστοι που με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις είναι κοντά στο 10%, παρά το ασφυκτικό πρέσινγκ που έχουν δεχθεί τις τελευταίες ημέρες από όλα τα κόμματα.

Με δεδομένο πως η τελευταία φορά που στήθηκαν κάλπες στη χώρα ήταν το Σεπτέμβριο του 2015 η αυριανή ψηφοφορία για τις ευρωεκλογές αποκτά βαρύνουσα σημασία για την εσωτερικό πολιτική σκηνή. Τα κόμματα θα έχουν την ευκαιρία να μετρήσουν τις δυνάμεις τους σε μία κρίσιμη χρονική συγκυρία, καθώς έχει φουντώσει η συζήτηση για το κατά πόσο θα προκηρυχθούν εκλογές τον Ιούνιο.

Με μεγάλο αντίπαλο τον δικομματισμό το Κίνημα Αλλαγής, θέλει να αποτελέσει τη “θετική έκπληξη” αυτής της αναμέτρησης. Ξεκάθαρος στόχος είναι η κατάκτηση της τρίτης θέσης και προσκλητήριο απευθύνεται κυρίως σε ένα κεντροαριστερό ακροατήριο. Το βάρος πέφτει όπως είναι αναμενόμενο σε όσους έχουν ψηφίσει παλαιότερα ΠΑΣΟΚ και τώρα δέχονται “φλερτ” τόσο από το ΣΥΡΙΖΑ, όσο και τη Νέα Δημοκρατία.

Στελέχη του Κινήματος Αλλαγής εξαπολύουν βέλη στον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως μιλάνε για «δήθεν ντέρμπι» για να υφαρπάξουν τις τελευταίες μέρες προοδευτικούς ψηφοφόρους. Τα ίδια στελέχη επισημαίνουν πάντως πως «το κόλπο πάλιωσε και δεν πιάνει» και σημειώνουν πως αυτό θα φανεί και στην κάλπη.

Αναφερόμενη στην εκλογολογία των τελευταίων ημερών η Φώφη Γεννηματά κάλεσε τον Πρωθυπουργό να ορίσει τώρα ημερομηνία εθνικών εκλογών. Βασικό σύνθημα του ΚΙΝΑΛ είναι “όχι άλλο δεξιά το τιμόνι της χώρας”, ενώ σημειώνεται πως “χαμένη ψήφος είναι αυτή στο ΣΥΡΙΖΑ και στη Νέα Δημοκρατία”.

Σε ένα ισχυρό ΚΚΕ ενάντια στις αντιλαϊκές κυβερνήσεις αναφέρεται ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ασκώντας κριτική σε ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία πως .. τσακώνονται ποιο όνομα θα είναι πρώτο στη μαρκίζα. “Σημασία δεν έχει ποιος θα διαχειριστεί τα σκοτάδια αλλά πως θα τα διαλύσουμε” επισημαίνεται χαρακτηριστικά στο προεκλογικό σποτάκι του ΚΚΕ, με έμφαση να δίνεται στη νεότερη γενιά.

Για την κρισιμότερη εκλογική αναμέτρηση ετοιμάζεται το Ποτάμι, που μετά από ένα “ταραγμένο” πεντάμηνο θέλει να διαψεύσει τις χαμηλές δημοσκοπικές πτήσεις. Μετά την προσωρινή “διάλυση” και ακολούθως την επανασύσταση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας το κόμμα ετοιμάζεται να μετρήσει δυνάμεις, με βασικό σύνθημα “Αγαπάς το Ποτάμι; Απόδειξη”.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης δεν απευθύνεται σε ένα στενά κομματικό ακροατήριο αλλά κυρίως εστιάζει σε νέους ψηφοφόρους αλλά και σε όσους έχουν κουραστεί από τις πολιτικές “κοκκορομαχίες”. Στελέχη του κόμματος τονίζουν τη ξεκάθαρα φιλοευρωπαϊκή στάση του Ποταμιού αλλά και τη σταθερή πορεία σε μία σειρά θεμάτων (από τα εθνικά θέματα μέχρι και κοινωνικά ζητήματα).

Πυρά προς το ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία πως επιδιώκουν την πόλωση για “να μην συζητηθούν τα σημαντικά θέματα” εξαπολύει η Ένωση Κεντρώων. Στόχος του κόμματος είναι να διαψεύσει τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, μπαίνοντας στην ευρωβουλή. “Οι πολίτες πρέπει να στείλουν ηχηρό μήνυμα και να καταδικάσουν τις πολιτικές του καιροσκοπισμού και της ρουσφετολογίας” σημειώνει ο Βασίλης Λεβέντης.

Στα εθνικά θέματα επικεντρώνεται ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, κάνοντας εκτενή αναφορά στις κινήσεις της Τουρκίας. Στις τοποθετήσεις του αναφέρεται σην ανάγκη διαμόρφωσης μιας εθνικής πολιτικής, ενώ “βλέπει” και εθνικές εκλογές μετά τις ευρωεκλογές. Παράλληλα τονίζει πως “αν δεν υπήρχαν οι Ανεξάρτητοι 'Έλληνες δεν θα υπήρχε πολιτική σταθερότητα και δεν θα υπήρχε έξοδος από τα μνημόνια”.

Με σκληρή “γλώσσα” στο θέμα των “Πρεσπών” κατεβαίνει στις ευρωεκλογές η Χρυσή Αυγή, ρίχνοντας βάρος μεταξύ άλλων στη Βόρεια Ελλάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v