Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα επόμενα βήματα για το Κίνημα Αλλαγής

Ο απολογισμός της αναμέτρησης και η στρατηγική στον δρόμο προς τις εθνικές εκλογές του καλοκαιριού. Τα κόμματα που πήραν το… εισιτήριο για Βρυξέλλες και αυτά που έμειναν εκτός.

Τα επόμενα βήματα για το Κίνημα Αλλαγής

Με ικανοποίηση έγινε δεκτό το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στο Κίνημα Αλλαγής, που αναδεικνύεται στην τρίτη πολιτική δύναμη της χώρας. «Ο κ. Τσίπρας ηττήθηκε και αποδείχτηκε χορηγός της δεξιάς», ήταν το μήνυμα της προέδρου του κόμματος Φώφης Γεννηματά, επισημαίνοντας την ανάγκη να οδηγηθεί η χώρα άμεσα σε εκλογές.

Στελέχη του κόμματος τονίζουν πως παρά την προσπάθεια που έγινε από τον ΣΥΡΙΖΑ για την κατάκτηση του χώρου της κεντροαριστεράς, δεν πείστηκαν οι ψηφοφόροι. Σημείωναν μάλιστα πως το Κίνημα Αλλαγής  κατάφερε να έχει έναν ξεκάθαρο λόγο σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, τονίζοντας πως έμεινε μακριά από ανούσιες «κοκορομαχίες» και επικεντρώθηκε στα ουσιαστικά θέματα.

«Ο ελληνικός λαός μίλησε. Αποδοκίμασε τον κ. Τσίπρα και τις πολιτικές του», σημείωσε η Φώφη Γεννηματά, προσθέτοντας πως «το Κίνημα Αλλαγής ενισχύεται, αποκτά νέα δυναμική στο κέντρο της πολιτικής σκηνής. Είναι ο εγγυητής για προοδευτικές εξελίξεις στη χώρα. Εξελίξεις που θα βάλουν οριστικά στο περιθώριο τους φασίστες».

Στο Κίνημα Αλλαγής το βλέμμα είναι πλέον στραμμένο στην επόμενη ημέρα, μετά την προκήρυξη εκλογών από τον πρωθυπουργό. Στόχος είναι να μιλήσουν σε ένα ευρύτερο ακροατήριο, που όπως επισημαίνουν, δεν θέλει να πάει άλλο δεξιά το τιμόνι της χώρας.

Οι χθεσινές εκλογές είχαν κερδισμένους και χαμένους, καθώς τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης είχαν την ευκαιρία να μετρήσουν δυνάμεις. Με δεδομένο πως είναι η πρώτη φορά που στήθηκαν κάλπες μετά τον Σεπτέμβριο του 2015, το αποτέλεσμα είχε πολλαπλά μηνύματα για τα κομματικά επιτελεία.

Στην ευρωβουλή θα εκπροσωπηθούν εκ νέου το ΚΙΝΑΛ (όπως ήδη αναφέρθηκε), το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή. Συγκεκριμένα εκλέγονται δύο βουλευτές από το κάθε κόμμα (το 2014 η Χρυσή Αυγή είχε εκλέξει τρεις ευρωβουλευτές). 

Ωστόσο το βλέμμα είναι πλέον στραμμένο στις εθνικές εκλογές. Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας κάλεσε χθες τους εργαζόμενους να μην ενδώσουν στα «εκβιαστικά διλήμματα» που θα ενταθούν το επόμενο διάστημα, «στο όνομα κάποιων επιμέρους διαφορών, που δεν αλλάζουν την ουσία της στρατηγικής σύμπλευσης ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ, τη ΝΔ και τα άλλα κόμματα».

Στον αντίποδα, Ποτάμι, Ανεξάρτητοι Έλληνες και Ένωση Κεντρώων δεν κατάφεραν να περάσουν το απαιτούμενο όριο και δεν θα έχουν ευρωβουλευτή. Το γεγονός αυτό, όπως είναι φυσικό, δημιουργεί ένα μεγάλο κύκλο εσωστρέφειας, με δεδομένο πως το καλοκαίρι  θα στηθούν κάλπες. Ο χρόνος μέχρι τις εθνικές εκλογές είναι περιορισμένος και επομένως οι όποιες αποφάσεις πρέπει να ληφθούν άμεσα.

«Tο Ποτάμι έχασε στις ευρωεκλογές. Το αποτέλεσμα είναι σαφές και δεν χωράνε εξωραϊσμοί», τονίζει σε δήλωσή του ο Σταύρος Θεοδωράκης, λέγοντας πως «είναι απαραίτητο να κάνουμε την αυτοκριτική μας και να αναστοχαστούμε με νηφαλιότητα».

Να σημειωθεί πως έναν ευρωβουλευτή εκλέγει για πρώτη φορά η Ελληνική Λύση. Ο Κυριάκος  Βελόπουλος είχε εστιάσει όλο το προηγούμενο διάστημα στα εθνικά θέματα, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Τα υψηλότερα ποσοστά τα συγκεντρώνει στη Βόρεια Ελλάδα και τώρα «εστιάζει» στις επερχόμενες εθνικές εκλογές. 

Ιδιαίτερο «σασπένς» είχε η εκλογική βραδιά  για το ΜέΡΑ25 και για το τελικό ποσοστό. Σε δηλώσεις του ο Γ. Βαρουφάκης επεσήμανε πως «ξεκινά η αρχή του τέλους της ελληνικής κρίσης, που μόνο το πρόγραμμα του ΜέΡΑ25 μπορεί να φέρει».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v