Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σπριντ ενόψει εκλογών από το Κίνημα Αλλαγής

Η στρατηγική του Ιουνίου και ο στόχος για “εξάπλωση” στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς. Τα ειδικά κοινά που “φλερτάρει” το ΚΙΝΑΛ και η ρητορική στο δρόμο προς την κάλπη.

Σπριντ ενόψει εκλογών από το Κίνημα Αλλαγής

Με τον αέρα της τρίτης θέσης πορεύεται προς τις εθνικές εκλογές το Κίνημα Αλλαγής, που βάζει τον πήχη πάνω από το 7,7%. που κατέκτησε στην κάλπη της 26ης Μαΐου. Η εκτίμηση είναι πως μέσα σε ένα κλίμα έντονης πόλωσης το κόμμα κατάφερε να “θωρακίσει” το χώρο του και να κάνει το επόμενο βήμα για την επαναπροσέγγιση απογοητευμένων ψηφοφόρων που αναζήτησαν αλλού “στέγη”.

Στελέχη του κόμματος εκτιμούν πως στις ευρωεκλογές φάνηκε ξεκάθαρα το αποτέλεσμα των επόμενων εθνικών εκλογών, με δεδομένο το σαφές προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας. Ωστόσο στη μητέρα των μαχών- που είναι οι εθνικές εκλογές - θα κριθούν οι συσχετισμοί στον κεντροαριστερό χώρο, που αποτελεί "πολύφερνη νύφη".

Δεδομένο στο Κίνημα Αλλαγής θεωρείται πως ο Αλέξης Τσίπρας θα δώσει μάχη για να κατοχυρωθεί ως επικεφαλής του δημοκρατικού-προοδευτικού χώρου. Επομένως θα πρέπει να υπάρξει ένα ξεκάθαρος λόγος, που να μην αφήνει περιθώρια για εξ αριστερών επιθέσεις από το ΣΥΡΙΖΑ.

Στη Χαριλάου Τρικούπη “διαβάζουν” το αποτέλεσμα και εκτιμούν πως η μεγάλη διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να λειτουργήσει θετικά και να... απελευθερωθεί πολιτικά ένα τμήμα των ψηφοφόρων. Η εκτίμηση είναι πως υπήρξαν πολίτες που στράφηκαν στην αξιωματική αντιπολίτευση για να αποδοκιμάσουν το κυβερνών κόμμα, ωστόσο τώρα βλέποντας αυτή τη μεγάλη απόσταση μπορεί να “επιστρέψουν” στο Κίνημα Αλλαγής. Ταυτόχρονα εκτιμάται πως η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ ενδεχομένως να φέρει αποσυσπείρωση στο κυβερνών κόμμα και ψηφοφόροι- κυρίως όσοι παλαιότερα ήταν ΠΑΣΟΚ- να επαναπατριστούν.

Ωστόσο υπάρχουν και ομάδες "στόχοι" που το Κίνημα Αλλαγής δεν κατάφερε να περάσει με ευκρίνεια το μήνυμα του και χρειάζεται περισσότερη δουλειά. Για παράδειγμα στους νέους έως 24 ετών καταγράφεται εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό, γεγονός που προκαλεί προβληματισμό. Στον αντίποδα οι μεγαλύτερες ηλικίες – κυρίως όσοι είναι πάνω από 50 ετών- έδειξαν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στο Κίνημα Αλλαγής και εκεί καταγράφονται οι καλύτερες εκλογικές επιδόσεις.

Το επόμενο διάστημα θα μελετηθεί διεξοδικά ο εκλογικός “χάρτης” για να διαπιστωθεί σε ποιες περιοχές υπήρξαν αισιόδοξα μηνύματα και που χρειάζεται περισσότερη δουλεία. Για παράδειγμα η επικράτηση από τον πρώτο γύρο του Στ. Αρναουτάκη στην Κρήτη, που είχε τη στήριξη του ΚΙΝΑΛ, πιστώνεται στα υπέρ. Το βάρος θα πέσει στη Δυτική Ελλάδα για την επανεκλογή του Απ. Κατσιφάρα, ενώ θετικά αποτιμάται το ποσοστό του Γ. Σγουρού στην περιφέρεια Αττικής και του Π. Γερουλάνου στο δήμο Αθηναίων.

Στη Βόρεια Ελλάδα η εκτίμηση είναι πως παρά τη ξεκάθαρη στάση που τήρησε το Κίνημα Αλλαγής ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών και τις απώλειες που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ τα ποσοστά δεν ήταν τα αναμενόμενα.

Παράλληλα οι “προβολείς” πέφτουν στα μεγάλα αστικά κέντρα, καθώς στην περιφέρεια καταγράφονται υψηλότερα ποσοστά (κάτι που σχετίζονται και με τους στενότερους δεσμούς που είχαν οι ψηφοφόροι στο παρελθόν με το ΠΑΣΟΚ).

Τις επόμενες ημέρες η πρόεδρος του κόμματος Φώφη Γεννηματά θα αναλάβει σειρά πρωτοβουλιών για να καταστήσει σαφή την “καθαρή προοπτική” που ανοίγεται στις εθνικές εκλογές. Σήμερα αναμένεται να υπάρξει δήλωση της προέδρου(θα αναφέρεται στο πολιτικό τοπίο), ενώ την Πέμπτη συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα και ακολούθως το Πολιτικό Συμβούλιο.

Με την κλεψύδρα να μετρά αντίστοιχα μένει να κλείσουν οι τελευταίες εκκρεμότητες στα ψηφοδέλτια. Μία από αυτές αφορά στην Άρτα και στο τι θα γίνει με την υποψηφιότητα του Χρήστου Μέγα (που προέρχεται από την Ανανεωτική Αριστερά και συνδέεται με το πολιτικό άνοιγμα που κάνει το ΚΙΝΑΛ).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v