Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι συμβαίνει με την 3η μεταμνημονιακή έκθεση του Ιουνίου

Δεν έχει παρθεί καμία απόφαση για αναβολή της δημοσίευσης, δηλώνει αξιωματούχος της Κομισιόν στο Euro2day.gr. Έρχονται συστάσεις προς Μητσοτάκη και Τσίπρα να μη διαρρέουν σενάρια αποσταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας.

Τι συμβαίνει με την 3η μεταμνημονιακή έκθεση του Ιουνίου

Βρυξέλλες, ανταπόκριση

Αξιωματούχος του Eurogroup εξέφρασε τον προβληματισμό του για την «επιμονή» σεναρίων με επίκεντρο την ελληνική οικονομία. Τόσο ο αξιωματούχος του Eurogroup όσο και αξιωματούχος της Κομισιόν υποστηρίζουν ότι επί του παρόντος δεν έχει παρθεί καμία απόφαση για αναβολή της δημοσιοποίησης της 3ης έκθεσης στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής παρακολούθησης, που είναι προγραμματισμένη για τις 5 Ιουνίου, λόγω της προκήρυξης των πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα και αν αυτό γίνει, θα αποφασιστεί σε πολιτικό επίπεδο και όχι σε τεχνοκρατικό.

Όπως έχουμε γράψει, υπάρχει έντονη δυσφορία από την Κομισιόν για τις διαρροές από τον ESM, που αναφέρουν ότι η Ελλάδα θα είναι φέτος εκτός στόχων του πλεονάσματος λόγω του πακέτου ελαφρύνσεων που παρουσίασε ο πρωθυπουργός.

«Δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες μελέτες, δεν έχει περάσει η τουριστική σεζόν και δεν μπορούμε να μιλάμε τώρα για εκτροχιασμό των στόχων. Είναι επικίνδυνο», δήλωσε η πηγή από το Eurogroup.

Στα σενάρια της αναβολής της έκθεσης εποπτείας και οι δύο πηγές δήλωσαν άγνοια, με τον αξιωματούχο της Κομισιόν να απορεί πώς βγήκε τώρα τέτοια φήμη, που «στις Βρυξέλλες δεν υπάρχει κανείς».

Η έκθεση, σε κάθε περίπτωση, δεν είναι συνδεδεμένη με το ευρωπαϊκό εξάμηνο, που έχει συγκεκριμένες ημερομηνίες για όλες τις χώρες και που θα βγει τον Ιούνιο. Σε τέτοια περίπτωση, εξετάζεται το ενδεχόμενο να είναι «ουδέτερη» για την Ελλάδα, αναδεικνύοντας τα καλά και τα κακά.

Από την άλλη, ορισμένοι κύκλοι του ESM που παίζουν το «γερμανικό παιχνίδι» ώστε να παραμείνει ο Klaus Regling επικεφαλής, υποστηρίζουν ότι έχει γίνει η προκαταρκτική εξέταση και ότι λόγω του χαμηλότερου ΦΠΑ, της «13ης σύνταξης» αλλά και των ρυθμίσεων για τις 120 δόσεις, η Ελλάδα δεν θα πιάσει το έλλειμμα /­3,5% φέτος με απόκλιση, +/- 0.8% του ΑΕΠ.  Και αυτοί οι κύκλοι όμως υπογράμμιζαν ότι είναι πολύ νωρίς για τελικές εκτιμήσεις, καθώς και ότι οι αριθμοί θα φανούν αργότερα φέτος, αποδεχόμενοι ότι είναι επικίνδυνο να «παίζουμε» με την εύθραυστη ελληνική αξιοπιστία.

Η ελληνική πλευρά υπογραμμίζει ότι οι θεσμοί είχαν ενημερωθεί για τις παροχές και ότι είναι αδύνατη η «απόφαση» για απόκλιση τώρα, καθώς κάποια μέτρα τρέχουν, δεν  δύναται να αποτιμηθούν τώρα και επίπτωση θα έχουν στο 2020.

Πηγές από το τεχνοκρατικό κλιμάκιο της Κομισιόν αναφέρουν ότι οι υπολογισμοί που έστειλε το υπουργείο Οικονομικών κάνουν λόγο για επίτευξη του στόχου του πλεονάσματος στο 3,5% για το 2019.

Για το 2020 δεν έχει γίνει επισήμως κουβέντα, καθώς τόσο η κυβέρνηση όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση διεκδικούν μείωση του στόχου του πρωτογενούς ελλείμματος μεταξύ 2 και 2,5%.

Όλοι όμως γνωρίζουν ότι η απόφαση για τη μείωση των πλεονασμάτων εξαρτάται (ανεξαρτήτως κυβέρνησης στην Ελλάδα) από τις νέες πολιτικές ισορροπίες τόσο στις κορυφαίες θέσεις της ΕΕ, όσο και από το ποιος θα ηγηθεί της ΕΚΤ. Εάν όντως βαδίζουμε προς μια γερμανοκρατούμενη Ευρώπη, τότε θα ζητηθεί πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Στις 13  Ιουνίου το Eurogroup αναμένεται να συζητήσει για το «Ευρωπαϊκό Εξάμηνο» (σ.σ. την πορεία των προϋπολογισμών). Η πολιτική απόφαση για το τι θα γραφτεί για την Ελλάδα θα ληφθεί προηγουμένως από την Κομισιόν.

Υψηλά ιστάμενος παράγοντας της Επιτροπής μάς είχε πει πριν ένα μήνα ότι στο «Εξάμηνο» θα γίνεται μια σύντομη αναφορά για τις καθυστερήσεις στο πρόγραμμα και το πλεόνασμα αλλά θα υπογραμμίζονται και τα θετικά στοιχεία.

Αυτό μας λέχθηκε όμως πριν την προκήρυξη των εθνικών εκλογών και πριν την προειδοποίηση Ντράγκι ότι τα ρίσκα είναι διαφορετικά, ασύνδετα και επικίνδυνα και μπορεί να φέρουν την παγκόσμια οικονομία αλλά και την ευρωπαϊκή σε ύφεση, συμπαρασύροντας έτσι και τις προσπάθειες της Ελλάδας να επιστρέψει εξολοκλήρου στις αγορές για δανεισμό…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v