Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι «μάχες» του δεύτερου γύρου στις κάλπες

Τα φαβορί και τα αουτσάιντερ σε περιφέρειες και δήμους. Οι αμφίρροπες αναμετρήσεις, οι συμμαχίες, και οι κομματικές προσδοκίες. Κομβικός ο ρόλος των «ανεξάρτητων». Τα «φώτα» στη μάχη της Αττικής και στην Πελοπόννησο.

Οι «μάχες» του δεύτερου γύρου στις κάλπες

Επί ποδός πολέμου είναι υποψήφιοι περιφερειάρχες και δήμαρχοι, για τον δεύτερο γύρο της εκλογικής αναμέτρησης. Στη “μάχη” έχουν ριχτεί και τα κομματικά επιτελεία, καθώς μία ανάσα πριν τις εθνικές εκλογές το αποτέλεσμα σε κρίσιμες αναμετρήσεις θα έχει έντονους πολιτικούς συμβολισμούς.

Η εκλογική αναμέτρηση έχει από όλα: αδιαφιλονίκητα φαβορί που αναμένεται να κάνουν εκλογικό περίπατο, αντάρτες που θέλουν να αποδείξουν πως είναι “πολύ σκληροί για να πεθάνουν” και πρόσωπα με βαρύ βιογραφικό στην πολιτική σκηνή.

Σε κάποιες περιπτώσεις η απόσταση μεταξύ πρώτου και δεύτερου υποψηφίου είναι τόσο μεγάλη, που δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για εκπλήξεις. Ωστόσο σε άλλες περιπτώσεις προβλέπεται μάχη ψήφο με ψήφο και το τελικό αποτέλεσμα θα κριθεί στο νήμα.

Οι προβολείς είναι στραμμένοι σε επτά περιφέρειες που δεν κρίθηκε το αποτέλεσμα στον πρώτο γύρο αλλά και σε μια σειρά μεγάλων δήμων. Ρόλο ρυθμιστή σε αρκετές περιπτώσεις έχουν οι υποψήφιοι που δεν κατάφεραν να “προκριθούν” και μπορούν επίσημα ή ανεπίσημα να δείξουν την προτίμηση τους σε κάποιον από τους δύο μονομάχους.

Στην περιφέρεια Αττικής ο Γιώργος Πατούλης -που έχει τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας- με ποσοστό 37,63% καταγράφει ισχυρό προβάδισμα έναντι της υποψήφιας του ΣΥΡΙΖΑ Ρένας Δούρου (που συγκέντρωσε το 19,71%). Ο Γιάννης Σγουρός, που ήρθε τρίτος στις εκλογές της 26ης Μαϊου, δεν έδωσε “γραμμή” στήριξης κάποιου υποψηφίου στο δεύτερο γύρο.

Τα “φώτα” πέφτουν και στην Πελοπόννησο. Την προηγούμενη Κυριακή ο νυν περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης κατέκτησε την πρώτη θέση με ποσοστό 34.09%, ενώ δεύτερος με 33.6% ήρθε ο Παναγιώτης Nίκας που έχει το χρίσμα της Νέας Δημοκρατίας. Με δεδομένο, πάντως, πως ο Πέτρος Τατούλης έχει κατέβει ως ανεξάρτητος και χωρίς κομματικό χρίσμα μπορεί ευκολότερα να απευθυνθεί στους ψηφοφόρους της κεντροαριστεράς.

Στα Ιόνια νησιά η υποψήφια της Νέας Δημοκρατίας Ρόδη Κράτσα με 29.5% προηγείται του νυν περιφερειάρχη Θεόδωρου Γαλιατσάτου που πήρε 22.16% . Σημαντικό ρόλο παίζει ο “γαλάζιος” Σπύρος Σπύρου που κατέβηκε ως ανεξάρτητος (πήρε 18.4%) και δήλωσε πως θα στηρίξει στο δεύτερο γύρο τη Ρόδη Κράτσα.

Μάχη που έχει ευρύτερο πολιτικό ενδιαφέρον δίνεται και και στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Την προηγούμενη Κυριακή το νήμα έκοψε πρώτος ο υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας Νεκτάριος Φαρμάκης με 39.96%. Θα αναμετρηθεί με τον νυν περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα που συγκέντρωσε ποσοστό 32.93% και έχει τη στήριξη του Κινήματος Αλλαγής αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα στη Δυτική Ελλάδα βρέθηκε την Παρασκευή η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, στέλνοντας μήνυμα στήριξης στον Απ. Κατσιφάρα.

Σε δύο περιφέρειες οι επίσημοι υποψήφιοι της Νέας Δημοκρατίας θα βρεθούν αντιμέτωποι με ανεξάρτητους υποψηφίους, που προέρχονται ωστόσο από τον ίδιο χώρο. Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη ο νυν περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον Χριστόδουλο Τοψίδη. Και στο Βόρειο Αιγαίο η νυν περιφερειάρχης Χριστιάνα Καλογήρου θα αναμετρηθεί με τον Κώστα Μουτζούρη.

Διαφορετική είναι η περίπτωση της Στερεάς Ελλάδος όπου ο υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας Φάνης Σπανός θα αντιμετωπίσει στο δεύτερο γύρο τον Απόστολο Γκλέτσο.

Οι δημοτικές εκλογές

Στις δημοτικές εκλογές στην Αθήνα ο Κώστας Μπακογιάννης έχει ξεκάθαρο προβάδισμα με 42.65%, ενώ δεύτερος πέρασε ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος με 16.98%. Ο Παύλος Γερουλάνος – που είχε τη στήριξη του Κινήματος Αλλαγής- ήρθε τρίτος και έχει πει πως δεν θα δώσει “γραμμή” για τις εκλογές της Κυριακής. Την ίδια στιγμή ο πρώην υπουργός Γιώργος Βουλγαράκης – που κατέβηκε ανεξάρτητος και πήρε 2.04%- δήλωσε ότι στηρίζει τον Κ. Μπακογιάννη.

Στη Θεσσαλονίκη ο υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Ταχιάος με ποσοστό 22.4% θα αναμετρηθεί με τον Κωνσταντίνο Ζέρβα (ο οποίος κατέκτησε τη δεύτερη θέση την προηγούμενη Κυριακή με 14.93%).

Στον αγώνα για την “πρόκριση” ο Κ. Ζέρβας είχε να αντιμετωπίσει μεταξύ άλλων τον γαλάζιο Γιώργο Ορφανό που κατέβηκε ως ανεξάρτητος και την υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Νοτοπούλου. Το ερώτημα είναι τώρα που θα κατευθυνθούν οι ψήφοι όσων έμειναν εκτός δεύτερου γύρου και κυρίως του Γ. Ορφανού, ο οποίος πάντως δεν εξέφρασε κάποια δημόσια προτίμηση.

Στον Πειραιά ο νυν δήμαρχος Γιάννης Μώραλης έχει ξεκάθαρο προβάδισμα με 45.34%, ενώ στο δεύτερο γύρο πέρασε ο Νίκος Βλαχάκος με 27.13%.

Όσον αφορά στο δήμο Πατρέων μεγάλη διαφορά έχει ο Κώστας Πελετίδης που συγκέντρωσε με 40.6% (έχει τη στήριξη του ΚΚΕ) από τον Γρηγόρη Αλεξόπουλο που πέρασε στο δεύτερο γύρο με 16.01%

Να σημειωθεί πως σε 26 δήμους ανά την επικράτεια το αποτέλεσμα ενδέχεται να κριθεί στο νήμα. Οι υποψήφιοι που προκρίθηκαν στο δεύτερο γύρο έχουν “απόσταση” μερικών δεκάδων ψήφων και σε κάποιες περιπτώσεις κατέλαβαν ίδιο αριθμό εδρών στα δημοτικά συμβούλια. Μεταξύ άλλων σε .. θρίλερ εξελίχθηκε ο πρώτος γύρος στο Αιγάλεω, στο Βύρωνα, στην Καισαριανή και στην Αγία Παρασκευή και τώρα αναμένεται με ενδιαφέρον το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v