Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το ΚΙΝΑΛ μετά το διαζύγιο Γεννηματά – Βενιζέλου

Η ρήξη της Φ. Γεννηματά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, που δεν θα είναι στα ψηφοδέλτια του κόμματος. Οι εσωτερικές ισορροπίες, τα πρόσωπα σε θέσεις-κλειδιά και η στόχευση στους ψηφοφόρους της κεντροαριστεράς.

Το ΚΙΝΑΛ μετά το διαζύγιο Γεννηματά – Βενιζέλου

Σε μία κίνηση – που συνδέεται άμεσα με την επόμενη ημέρα – προχώρησε χθες η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά. Η στελέχωση του ψηφοδελτίου Επικρατείας οδήγησε σε ρήξη με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος μίλησε για «σχέδιο που καθιστά το ΚΙΝΑΛ ουρά του ΣΥΡΙΖΑ». 

Επικεφαλής στο Επικρατείας θα είναι ο Γιώργος Καμίνης, ενώ στη δεύτερη θέση σύμφωνα με πληροφορίες θα βρίσκεται ο προερχόμενος από την Ανανεωτική Αριστερά Θεόδωρος Μαργαρίτης. Στελέχη που είναι κοντά στην πρόεδρο του κόμματος επισημαίνουν πως οι επιλογές αυτές σηματοδοτούν το άνοιγμα του κόμματος στο χώρο της κεντροαριστεράς και σημειώνουν με νόημα «όσοι επιλέξουν να είναι απόντες σε αυτή την κρίσιμη μάχη διευκολύνουν απλά τον ΣΥΡΙΖΑ».

Οι εξελίξεις αυτές φούντωσαν τη συζήτηση στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής για τη θέση που θα πάρει το κόμμα απέναντι στη Νέα Δημοκρατία και το ΣΥΡΙΖΑ. Ο εκπρόσωπος τύπου του ΚΙΝΑΛ Παύλος Χρηστίδης- αναφερόμενος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας- σημειώνει πως «η Φώφη Γεννηματά θέλει να σηματοδοτοτήσει τη διεύρυνση του χώρου. Θέλει να απευθύνει ένα κάλεσμα στους ψηφοφόρους, που είναι απογοητευμένοι από το ΣΥΡΙΖΑ. Είμαστε εδώ για να παίξουμε πρωταγωνιστικό ρόλο. Δεν κάνουμε βήμα πίσω».

Οι χθεσινές εξελίξεις θύμιζαν παλαιότερες... μονομαχίες στον πράσινο ήλιο. Η συζήτηση που άνοιξε έχει βαθύτερα αίτια και συνδέεται με την στρατηγική που θα ακολουθήσει το κόμμα το επόμενο διάστημα με την κεντροαριστερά να αποτελεί «πολύφερνη νύφη».

Η προεδρική πλευρά εκτιμά πως η πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση έδειξε την αποσυσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ και το έδαφος είναι πρόσφορο για την «επέκταση» της επιρροής του ΚΙΝΑΛ σε προοδευτικούς ψηφοφόρους. Την ίδια στιγμή στελέχη που είναι κοντά στον Ευάγγελο Βενιζέλο εκτιμούν πως απλά στρώνεται το έδαφος για στενότερη σύμπλευση του Κινήματος Αλλαγής με το ΣΥΡΙΖΑ (και διαφωνούν ριζικά με μία τέτοια προοπτική).

Το «ραντεβού» της ρήξης μεταξύ Φώφης Γεννηματά και Ευάγγελου Βενιζέλου έγινε χθες και ήταν μία συνάντηση που αναμενόταν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Όλο το προηγούμενο διάστημα υπήρχαν πληροφορίες που ανέφεραν πως ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να είναι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, καθώς δεν αναμενόταν να είναι υποψήφιος στη Θεσσαλονίκη. 

Στη συνάντηση η Φώφη Γεννηματά πρότεινε στον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ την τελευταία τιμητική θέση στο ψηφοδέλτιο της Επικρατείας, ωστόσο αυτό δεν έγινε αποδεκτό από τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Η αντίδραση του ήταν άμεση, λέγοντας για τη συνάντηση με την πρόεδρο του κόμματος: «δεν της ευχήθηκα καλή επιτυχία σε ένα σχέδιο που καθιστά το ΚΙΝΑΛ ουρά του ΣΥΡΙΖΑ». Και δίνοντας μία πρόγευση των επόμενων κινήσεων αναφέρει πως «θα έχω πλέον τη δυνατότητα χωρίς κομματικές δεσμεύσεις, να υπερασπιστώ δυναμικά τις θέσεις μου για το μέλλον της πατρίδας». 

Τα επόμενα βήματα του Ευαγγέλου Βενιζέλου αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Τα σενάρια δίνουν και παίρνουν, καθώς το όνομα του έχει ακουστεί από τη θέση του Επιτρόπου μέχρι μελλοντικά την Προεδρία της Δημοκρατίας, χωρίς βέβαια τίποτα από αυτά να μπορεί να επιβεβαιωθεί σε αυτή τη φάση. 

Χθες το βράδυ πηγές του Κινήματος Αλλαγής σημείωναν πως η πρόεδρος ζήτησε από τον Ευάγγελο Βενιζέλο να εξετάσουν τον τρόπο με τον οποίο θα υπηρετηθεί η ενότητα και η δική του ενεργή παρουσία σε αυτή την κρίσιμη αναμέτρηση. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η θέση του πρώην προέδρου ήταν «πρώτη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας ή τίποτα».

Τα «φώτα» πέφτουν τώρα σε στελέχη του κόμματος που είναι κοντά στον Ευάγγελο Βενιζέλο. Η χαρακτηριστικότερη αντίδραση ήταν του Μάνου Επιτροπάκη, που σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης άσκησε σκληρή κριτική στην ηγεσία και δήλωσε πως αποσύρει την υποψηφιότητα του. Μεμονωμένες αντιδράσεις υπήρξαν και από άλλους υποψηφίους, όπως ο Γ. Ντόλιος και η Σ. Θεολογίτου και μένει να φανεί το πως θα κινηθούν άλλα στελέχη. 

Η χρονική συγκυρία που έγιναν οι ανακοινώσεις του ψηφοδελτίου Επικρατείας έχει προκαλέσει συζήτηση, καθώς σήμερα διεξάγεται ο δεύτερος γύρος των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών. Το ερώτημα είναι αν οι χθεσινές εξελίξεις θα επηρεάσουν τη ψηφοφορία. Για παράδειγμα στη Δυτική Ελλάδα σήμερα η «μάχη» δίνεται μεταξύ του υποψηφίου της Νέας Δημοκρατίας Νεκτάριου Φαρμάκη και του νυν περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα που έχει τη στήριξη του Κινήματος Αλλαγής και του ΣΥΡΙΖΑ. Τρίτος ήταν ο Κώστας Σπηλιόπουλος με 12,21%, ο οποίος - σύμφωνα με πληροφορίες - είναι πολιτικά κοντά στον Ευαγ. Βενιζέλο και μετά την αναμέτρηση της Κυριακής μίλησε για την ανάγκη αλλαγής σελίδας στην Περιφέρεια. 

Την Τρίτη είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Πολιτικού Συμβουλίου και εκεί αναμένεται να γίνει μία πιο αναλυτική συζήτηση για τις εξελίξεις στο κόμμα. Θα ακολουθήσει η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, ενώ θα συνεχιστεί ο κύκλος επαφών της προέδρου του ΚΙΝΑΛ με μία σειρά στελεχών πρώτης γραμμής για να κλείσουν οι εκκρεμότητες.

Στα ψηφοδέλτια αναμένεται να μπουν πρόσωπα που τα πήγαν καλά στην αναμέτρηση της προηγούμενης Κυριακής, όπως ο Γ. Σγουρός, ο Π. Γερουλάνος, ο Γ. Βαρδακαστάνης κ.ά.

Όσον αφορά στο Νίκο Ανδρουλάκη πιθανότατα θα μπει σε μη εκλόγιμη θέση (για παράδειγμα  στην τελευταία τιμητική θέση του Επικρατείας).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v