Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

To εκλογικό «στοίχημα» του Κινήματος Αλλαγής

Η στόχευση του κόμματος στο δρόμο προς τις εθνικές εκλογές. Πώς διαμορφώνονται οι ισορροπίες στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ. Οι προσδοκίες της προεδρικής πλευράς και το «καμπανάκι» όσων πολιτικά είναι κοντά στον Ευ. Βενιζέλο. Το πρώτο «κρας τεστ» θα γίνει στην αυριανή συνεδρίαση των οργάνων του κόμματος.

To εκλογικό «στοίχημα» του Κινήματος Αλλαγής

Την απόφαση να ανακατέψει την... τράπουλα και να ποντάρει σε ένα αμιγώς κεντροαριστερό κοινό πήρε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγή Φώφη Γεννηματά, προχωρώντας σε μία κίνηση υψηλού πολιτικού ρίσκου. Το timing της κίνησης παραξένεψε πολλούς με δεδομένο πως κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με απόλυτη σαφήνεια τον αντίκτυπο στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση. Η τελική αποτίμηση θα γίνει το βράδυ της 7ης Ιουλίου, οπότε και θα φανεί αν η στόχευση σε ένα πιο κεντροαριστερό κοινό πέτυχε.  

Στο Κίνημα Αλλαγής στόχος είναι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την επιστροφή στο κόμμα απογοητευμένων ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν ένα πιο αριστερό «προφίλ». Μάλιστα η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά είπε καθαρά πως το προφίλ του Ευαγ. Βενιζέλου δεν ταιριάζει με το μήνυμα που θέλει να σταλεί σε προοδευτικούς ψηφοφόρους, επισημαίνοντας πως «το ψηφοδέλτιο Επικρατείας έχει ιδιαίτερο συμβολισμό. Και δεν συμβολίζει την αξιολόγηση των στελεχών σε σχέση με την προσφορά τους στο χθες, αλλά με το πού θέλει να πάει το κόμμα αύριο. Στο μέλλον».

Η πρόεδρος του κόμματος εξέφρασε τη λύπη της για την απόφαση του Ευάγγελου Βενιζέλου, σημειώνοντας ωστόσο πως  «είναι αποκλειστικό προνόμιο, ευθύνη και υποχρέωση του προέδρου κάθε κόμματος να στελεχώνει το ψηφοδέλτιο Επικρατείας». Παράλληλα τόνισε πως αν η ίδια ήταν στη θέση του Ευάγγελου Βενιζέλου «θα ζητούσα τον σταυρό και την αξιολόγηση των ψηφοφόρων», τονίζοντας πως «οι απουσίες από τη μάχη διευκολύνουν τον ΣΥΡΙΖΑ».

Την ίδια στιγμή  στελέχη που είναι πιο κοντά στον Ευάγγελο Βενιζέλο τονίζουν πως ξεκινά ένας κύκλος εσωστρέφειας σε μία κρίσιμη χρονικά στιγμή, όπου δεν υπάρχουν περιθώρια για πολιτικά λάθη. Εκφράζουν μάλιστα φόβους πως η κίνηση αυτή θα στερήσει ψηφοφόρους από το Κίνημα Αλλαγής. Δηλαδή ελλοχεύει ο κίνδυνος όσοι επιθυμούν την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και προέρχονται από το «ρεύμα» των εκσυγχρονιστών να στραφούν προς τη Νέα Δημοκρατία.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση των βουλευτών του κόμματος στην αυριανή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Πολιτικού Συμβουλίου, ενώ σαφέστερη εικόνα για το κλίμα στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής θα φανεί την Κυριακή στην Κεντρική Επιτροπή. Τα «φώτα» πέφτουν στη στάση που θα ακολουθήσουν τα στελέχη της πρώτης γραμμής, τα οποία έχουν αρχίσει να τοποθετούνται για το θέμα που αιφνιδιαστικά προέκυψε.

Πολιτικό με «μεγάλο θεσμικό μέλλον» χαρακτήρισε τον Ευάγγελο Βενιζέλο ο Ανδρέας Λοβέρδος. Ο ίδιος  σημείωσε πως «είμαι εδώ για να δώσω τη μάχη μέχρι τέλους για τη συντριπτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ», ενώ προσέθεσε πως για τις πρόσφατες εξελίξεις που έχουν σχέση με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας θα τοποθετηθεί αύριο στα αρμόδια όργανα του κόμματος.

«Ήταν μία εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη που θα έπρεπε να είχε αποφευχθεί» και δεν βοηθάει ένα μήνα πριν τις εκλογές  σημείωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης, αναφερόμενος στα όσα έγιναν το Σάββατο και στο πως εξελίχθηκε η συζήτηση της Φ. Γεννηματά και του Ευαγ. Βενιζέλου.

Χθες υπήρξαν παραιτήσεις στελεχών, ωστόσο δεν είναι εύκολο να προβλεφθεί το αν το φαινόμενο θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα καθώς πλησιάζουν οι εθνικές εκλογές. Συγκεκριμένα την αποχώρηση του από το ψηφοδέλτιο του ΚΙΝΑΛ στη Β' περιφέρεια Πειραιά ανακοίνωσε ο Δημήτρης Λιντζέρης. Επίσης την παραίτησή του ανακοίνωσε και ο Γραμματέας του Τομέα Πολιτικής Υποδομών του κόμματος Γιάννης Οικονομίδης.

Πάντως η συγκρότηση των ψηφοδελτίων του Κινήματος Αλλαγής βρίσκεται στην τελική ευθεία και η Φώφη Γεννηματά θα έχει σειρά επαφών με στελέχη που είχε θετική παρουσία στην αναμέτρηση της 26ης Μαΐου. Μεταξύ άλλων θα έχει ραντεβού με τους Γ. Σγουρό, Π. Γερουλάνο, Σ. Αρναούτογλου, Γ. Βαρδακαστάνη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v