Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το νέο τοπίο στο Κίνημα Αλλαγής

Οι ισορροπίες στο εσωτερικό του κόμματος. Οι εκλογικοί στόχοι και η απόπειρα προσέγγισης ενός κεντροαριστερού κοινού. Πώς βλέπουν τις εξελίξεις οι βουλευτές.

Το νέο τοπίο στο Κίνημα Αλλαγής

Με το βλέμμα στραμμένο στην κάλπη της 7ης Ιουλίου πορεύεται το Κίνημα Αλλαγής, καθώς από το εκλογικό ποσοστό θα κριθεί το κατά πόσο οι χειρισμοί των τελευταίων ημερών -σε σχέση και με τον Ευάγγελο Βενιζέλο- απέδωσαν. Μέχρι τότε, στόχος είναι να διατηρηθούν όσο το δυνατόν χαμηλότερα οι τόνοι στο εσωτερικό και να συνεχιστεί η επιχείρηση «γοητείας» πρώην ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.

Μία πρώτη αποτίμηση της πορείας του κόμματος -μετά και τις εξελίξεις που δρομολόγησε η ανακοίνωση του επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας- έγινε χθες στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Πολιτικού Συμβουλίου. Θα ακολουθήσει η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, προκειμένου να κλείσουν όλα τα ανοιχτά μέτωπα στον δρόμο προς την κάλπη.

Η Φώφη Γεννηματά προχώρησε σε μία κίνηση υψηλού ρίσκου όσον αφορά στο ψηφοδέλτιο της Επικρατείας και τα αποτελέσματα θα φανούν το βράδυ των εκλογών. Η αύξηση των ποσοστών του κόμματος δεδομένο είναι πως θα έκλεινε οριστικά την όποια συζήτηση, ενώ στην αντίθετη περίπτωση θα δημιουργηθεί μία τάση εσωστρέφειας. Μέχρι τότε, οι εσωτερικές συζητήσεις επικεντρώνονται κυρίως στην πορεία του κόμματος προς την εκλογική αναμέτρηση, καθώς τα χρονικά περιθώρια είναι στενά.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής επισημαίνει πως τα κριτήρια επιλογής για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας είναι πολιτικά και όχι προσωπικά. Χαρακτηριστικά τονίζει πως «έχουμε κάνει μία στρατηγική επιλογή να απευθυνθούμε σε προοδευτικούς πολίτες, που είναι απογοητευμένοι με τον ΣΥΡΙΖΑ», δίνοντας έτσι μία ξεκάθαρη εικόνα της στόχευσης στην προεκλογική περίοδο.

Ουσιαστικά η μάχη γίνεται για τους κεντροαριστερούς ψηφοφόρους, ενώ στο επίκεντρο των ζυμώσεων βρίσκεται η στάση του ΚΙΝΑΛ σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας του πρώτου κόμματος. Σε αυτή τη φάση, στόχος είναι να επαναπατριστούν πρώην ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ που το 2012 στράφηκαν προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Η εκτίμηση είναι πως η υποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ συνιστά την ιδανική χρονική συγκυρία για ανακατατάξεις στην κεντροαριστερά.

Στη χθεσινή συνεδρίαση τους Κινήματος Αλλαγές, αρκετοί βουλευτές (όπως ο Αν. Λοβέρδος, ο Λ. Γρηγοράκος και ο Γ. Μανιάτης) αναφέρθηκαν στα πρόσφατα γεγονότα, ενώ η συζήτηση πέρασε και στο ερώτημα ποια θα είναι η πορεία μετά τις εκλογές (με τον Οδ. Κωνσταντινόπουλο να επισημαίνει πως πρέπει να υπάρχει καθαρή θέση). Από τη συνεδρίαση απουσίαζε ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος σε συνέντευξή του είχε επισημάνει πως έγιναν λάθος χειρισμοί, καθώς η συζήτηση πέρασε στα εσωτερικά του ΚΙΝΑΛ αντί για το Βατερλώ του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές και πώς δεν θα το καρπωθεί η Νέα Δημοκρατία.

Σε αυτή τη φάση, προτεραιότητα δίνεται στην κατάρτιση των ψηφοδελτίων και για τον σκοπό αυτό η Φώφη Γεννηματά έχει κύκλο επαφών με στελέχη του κόμματος. Νέα σενάρια προκάλεσε η πληροφορία πως ο Π. Γερουλάνος δεν θα είναι υποψήφιος στην Α' Αθηνών (στην οποία είναι υποψήφιος ο Κώστας Σκανδαλίδης), με τον ίδιο να απαντά πως ζήτησε να είναι σε μη εκλόγιμη θέση και θα παραμείνει στον δήμο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v