Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πολιτική σύγκρουση προκαλεί το «πρόγραμμα»  της Βουλής

Αποχώρησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην Ποταμιού, από τις επιτροπές. Βολές κατά της κυβέρνησης από ΝΔ και ΚΙΝΑΛ. Στις τροπολογίες που θα κατατεθούν σήμερα το ενδιαφέρον. «Θερμή» Παρασκευή ενόψει.

Πολιτική σύγκρουση προκαλεί το «πρόγραμμα»  της Βουλής

Με ένα μπαράζ συνεδριάσεων και εν μέσω έντονων αντιδράσεων από την αντιπολίτευση θα κυλήσει αυτή η εβδομάδα στη Βουλή. Οι τόνοι είναι υψηλοί και είναι χαρακτηριστικό πως στην πρώτη συνεδρίαση των επιτροπών μετά την πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση αποχώρησαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης με εξαίρεση το Ποτάμι.

Το μεσημέρι θα κυρωθούν δύο συμβάσεις και οι «προβολείς» πέφτουν πάνω στον αριθμό των τροπολογιών που η κυβέρνηση θα θελήσει να περάσει (μέχρι τώρα οι περισσότερες τροπολογίες που έχουν κατατεθεί είναι βουλευτικές και μένει να διαπιστωθεί αν θα γίνουν δεκτές από τους αρμόδιους υπουργούς). Παράλληλα το πρωί ξεκίνησε στις επιτροπές της Βουλής η συζήτηση για τους ποινικούς κώδικες, οι οποίοι ψηφίζονται αύριο.

Το θερμόμετρο της πολιτικής αντιπαράθεσης αναμένεται να χτυπήσει κόκκινο την Παρασκευή, οπότε και η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει πως θα φέρει στη Βουλή τη ρύθμιση για την μη περικοπή του αφορολόγητου. Αυτό αναμένεται να γίνει με τροπολογία στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Παράλληλα αναμένεται με τροπολογίες να υπάρξουν και άλλες ευνοϊκές ρυθμίσεις και ήδη ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος έχει αναφερθεί στο θέμα των συνταξιούχων της Εθνικής Τράπεζας που δεν λαμβάνουν την επικουρική τους σύνταξη.

Η απόφαση της κυβέρνησης να φέρει λίγο πριν τις εκλογές ρύθμιση για το αφορολόγητο προκαλεί την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης. 

Βέλη στον Αλέξη Τσίπρα εξαπολύει η Νέα Δημοκρατία, σημειώνοντας πως «αφού μετέτρεψε τη Βουλή σε πλυντήριο ρουσφετολογικών διευθετήσεων του ΣΥΡΙΖΑ, σύρεται πλέον να υιοθετήσει την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για το αφορολόγητο την οποία μόνος του ψήφισε».

Σε υψηλούς τόνους η πρόεδρος τους Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά επισημαίνει πως «ο κ. Τσίπρας μπροστά στον πανικό του σύρθηκε τώρα να ψηφίσει την πρόταση που ήδη από καιρό έχουμε καταθέσει στη Βουλή για την κατάργηση της απαράδεκτης μείωσης του αφορολόγητου, που ο ίδιος είχε νομοθετήσει. Οι πολίτες καταλαβαίνουν".

Όσον αφορά στους ποινικούς κώδικες ο Υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου - στη συνεδρίαση των επιτροπών - υπενθύμισε ότι στελέχη του ΚΙΝΑΛ (όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Ανδρέας Λοβέρδος) είχαν μιλήσει για την ανάγκη ψήφισης των κωδίκων. Η φράση του μάλιστα πως «τυχόν διακοπή αυτής της  συναινετικής πορείας θα οδηγήσει την κυβέρνηση να δει τα ζητήματα με βάση τα νέα δεδομένα» , άφησε ερώτημα για την πορεία της συζήτησης.

Από τη συνεδρίαση απείχε η Νέα Δημοκρατία, όπως είχε ήδη ανακοινώσει από χθες.  O γραμματέας του κόμματος Λευτέρης Αυγενάκης σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «η Νέα Δημοκρατία δεν θα μετέχει στις ρουσφετολογικές διευθετήσεις του ΣΥΡΙΖΑ με άρον άρον άνοιγμα και κλείσιμο της Βουλής».

Από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου επεσήμανε μεταξύ άλλων πως «συνδέθηκαν οι Κώδικες με τη σπουδή που δείξατε για την αλλαγή στην ηγεσία Δικαιοσύνης. Όλα αυτά δεν είναι απλά διολισθήσεις του Συντάγματος και καταδολίευση συγκεκριμένων διατάξεων. Είναι ο τρόπος που αντιμετωπίζετε τη δικαιοσύνη από την πρώτη στιγμή». Και έκλεισε την τοποθέτηση του ανακοινώνοντας την αποχώρηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.

Για απαράδεκτη διαδικασία έκανε λόγο ο  Μανώλης Συντιχάκη, που επίσης ανακοίνωσε την αποχώρηση του ΚΚΕ. Τέλος  την αποχώρησή της από τη διαδικασία ανακοίνωσε και η Χρυσή Αυγή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v