Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φρένο στις βουλευτικές τροπολογίες από την κυβέρνηση

Η κυβέρνηση βάζει «φρένο» στις τροπολογίες και δεν αναμένεται να γίνουν δεκτές οι βουλευτικές. Η στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης στο τριήμερο συνεδριάσεων της Ολομέλειας. Την Παρασκευή η τροπολογία για το αφορολόγητο. Αντιδράσεις από κυβερνητικούς βουλευτές.

Φρένο στις βουλευτικές τροπολογίες από την κυβέρνηση

«Φρένο» στις βουλευτικές τροπολογίες έβαλε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος, ενώ συνεχίζεται το μπαράζ αντιδράσεων από την αντιπολίτευση. Ο αναπληρωτής υπουργός επεσήμανε πως στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο συζητήθηκε να μη γίνουν δεκτές βουλευτικές τροπολογίες, απαντώντας στα βέλη της αντιπολίτευσης για ρουσφετολογικές διατάξεις.

Η πρώτη συνεδρίαση της Ολομέλειας, μετά το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα, ξεκίνησε μέσα σε ένα μπαράζ αντιδράσεων από την αντιπολίτευση. Στη σημερινή συνεδρίαση θα γίνει η κύρωση δύο συμβάσεων, ενώ αύριο σειρά παίρνουν οι ποινικοί κώδικες που πέρασαν ήδη από την αρμόδια επιτροπή.

Την Παρασκευή ολοκληρώνεται αυτός ο κοινοβουλευτικός κύκλος με το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, όπου θα μπει και η τροπολογία για το αφορολόγητο.

«Δεν υπάρχει συνταγματικό ζήτημα για τη λειτουργία της Βουλής» επεσήμανε ο Σωκράτης Φάμελλος και προσέθεσε ότι «είναι απόλυτα νομιμοποιημένη η Βουλή να συζητά». Μιλώντας στην Ολομέλεια σημείωσε ότι «τηρούνται όλοι οι κώδικες. Αν δεν γινόταν αυτή η συζήτηση θα ήταν παραβίαση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας».

Στη συνεδρίαση της Ολομέλειας, η Νέα Δημοκρατία δεν έδωσε το παρών και το ίδιο σκοπεύει να πράξει τις επόμενες ημέρες. Γαλάζια στελέχη εξαπολύουν βέλη στην κυβέρνηση πως μόνο στόχο έχει να περάσει φωτογραφικές διατάξεις, μία ανάσα πριν την κάλπη.

Σε υψηλούς τόνους τοποθετήθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος, μιλώντας για «παραβίαση του κοινοβουλευτικού ήθους και παραβίαση του Συντάγματος». Συνέχισε λέγοντας ότι «υπάρχει ένα γενικότερο διαδικαστικό θέμα. Δεν πιστεύει κανείς ότι η κυβέρνηση, συγκινημένη από αυτές τις συμβάσεις, έκρινε ότι έπρεπε να τις φέρει τώρα, όταν έχουν χρόνια που δεν έχουν έρθει στη Βουλή». Μίλησε για «ανεπανάληπτο έλλειμμα κοινοβουλευτικής ευαισθησίας» και ανακοίνωσε πως η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν θα συμμετέχει στη συζήτηση.

Από τη συζήτηση αποχωρεί και το ΚΚΕ, με τη Λιάνα Κανέλλη να σημειώνει πως «το ΚΚΕ δεν το συνηθίζει να χρησιμοποιεί τη Βουλή για να κάνει βιντεάκια χρήσιμα στον προεκλογικό αγώνα». Επίσης αποχώρησε και η Χρυσή Αυγή.

Αντιθέτως το Ποτάμι συμμετέχει στις συνεδριάσεις και η Αντιγόνη Λυμπεράκη ανέφερε: «Η ιδέα πως κάθε φορά που γίνεται μία εκλογή πρέπει να κατεβάζουν όλοι τα μολύβια μέχρι να ξαναγίνουν εκλογές δίνει το λάθος μήνυμα στην κοινωνία». Συνέχισε λέγοντας: «Η Βουλή πρέπει όσο είναι ανοιχτή να κάνει τη δουλειά της, αλλιώς είμαστε αργόμισθοι. Δεν το πιστεύω αυτό», επισημαίνοντας παράλληλα πως η κυβέρνηση πρέπει να δει πιο αυστηρά το θέμα των τροπολογιών.

Αντιδράσεις από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Έντονες αντιδράσεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί η απόφαση της κυβέρνησης να μην γίνουν δεκτές βουλευτικές τροπολογίες, καθώς ήδη έχουν κατατεθεί 15. Ο ένας μετά τον άλλο βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος έπαιρναν το λόγο, ζητώντας να μην μπει “φρένο” στις τροπολογίες αλλά να εξεταστούν κατά περίπτωση .

Ενδεικτική είναι η τοποθέτηση του Μάκη Μπαλαούρα στην Ολομέλεια, ο οποίος επεσήμανε πως υπάρχουν τροπολογίες που λύνουν πολλά σημαντικά θέματα και προσέθεσε πως “γιατί πρέπει να τρομοκρατούμαστε από τις φωνές της αντιπολίτευσης;” Μάλιστα χαρακτήρισε "παράλογη" τη θέση που μεταφέρθηκε στην Ολομέλεια

Ακολούθησαν και νέες τοποθετήσεις σε ανάλογο κλίμα. “Οι βουλευτές έχουν δικαίωμα και υποχρέωση να καταθέτουν τις προτάσεις τους” επεσήμανε η Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, που έχει καταθέσει πέντε τροπολογίες κυρίως για τοπικά θέματα.

“Οι βουλευτές έχουν δικαίωμα να καταθέτουν τις προτάσεις τους και αυτό πρέπει να γίνει αποδεκτό από την κυβέρνηση” είπε αμέσως μετά η Ευαγγελία Βαγιωνάκη. Η συνεδρίαση συνεχίζεται και αναμένονται με ενδιαφέρον οι ομιλίες των κυβερνητικών βουλευτών.

Μετά τις αντιδράσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ το λόγο πήρε εκ νέου ο Σωκράτης Φαμέλλος, ο οποίος επανέλαβε πως σήμερα στις κυρώσεις συμβάσεων δεν θα γίνουν δεκτές βουλευτικές τροπολογίες. Από εκεί και πέρα επεσήμανε πως τις επόμενες ημέρες οι βουλευτές θα πρέπει να συζητήσουν τις προτάσεις τους και με τους αρμοδίους υπουργούς και ίσως κάποιες ρυθμίσεις θα μπορούσαν να έρθουν στην Ολομέλεια ως υπουργικές τροπολογίες.

Αναφερόμενος στη διαδικασία που ακολουθείται επεσήμανε πως “είναι μια διαδικασία προστασίας της κυβέρνησης, της Βουλής και της χώρας”, σημειώνοντας πως “είναι καθήκον των βουλευτών να ασκούν κοινοβουλευτικό έλεγχο. Κανείς από εμάς δεν θα το αμφισβητούσε”.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v