Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Πρόσκληση» Τσακαλώτου στη Βουλή για «προοδευτική συμμαχία»

Ο υπουργός Οικονομικών μίλησε στη βουλή για μία κυβέρνηση «που πήρε το μήνυμα στις ευρωεκλογές και θεωρεί πως μπορεί να διορθώσει τα κακώς κείμενα». Κάλεσμα συμμαχίας για να σταματηθεί το «τσουνάμι που έρχεται».

«Πρόσκληση» Τσακαλώτου στη Βουλή για «προοδευτική συμμαχία»

Με μία πολιτικά «χρωματισμένη» ομιλία ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος επέλεξε να απευθυνθεί στους ψηφοφόρους του κέντρου και της αριστεράς ενόψει της επερχόμενης πολιτικής αναμέτρησης. Μίλησε για μία κυβέρνηση «που πήρε το μήνυμα στις ευρωεκλογές και θεωρεί πως μπορεί να διορθώσει τα κακώς κείμενα», τονίζοντας πως «έχει τεράστια σημασία ο κόσμος να ξέρει τι διακυβεύεται στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση".

Από το βήμα της Βουλής αναφέρθηκε σε μία προοδευτική συμμαχία με την οποία μπορεί να συνταχθούν οι πολίτες, για να σταματήσουν το «τσουνάμι που έρχεται». Και έκανε λόγο για ένα κάλεσμα σε σοσιαλιστές, πράσινους, κομμουνιστές, για να αποτρέψουν κάτι που, όπως σημείωσε, «δεν είναι παρόμοιο».

Από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών εστίασε στις διαφορές του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ με αυτό της Νέας Δημοκρατίας, χτυπώντας καμπανάκι για την επόμενη ημέρα. «Ο κόσμος πρέπει να ξέρει πως είναι δύο διαφορετικά προγράμματα, με διαφορετικές κοινωνικές αναφορές, με διαφορετική σοβαρότητα και αξιοπιστία» σημείωσε. Μάλιστα είπε πως δεν μπορεί να φανταστεί «τι θα πούμε σε ένα χρόνο, σε έναν κόσμο που σε όλα τα επίπεδα η ζωή του θα είναι χειρότερη».

Από το βήμα της Βουλής έκανε αναφορά τόσο στο Κίνημα Αλλαγής όσο και στο ΚΚΕ, επισημαίνοντας ουσιαστικά πως δεν μπορεί να υιοθετείται μία πρακτική ίσων αποστάσεων και καλώντας τους «να αποτρέψουν κάτι που δεν είναι παρόμοιο». Όσον αφορά στην τροπολογία που καταργεί τη μείωση στο αφορολόγητο, ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε πως «διευρύνεται η ταξική μας μεροληψία στα μεσαία στρώματα».

Ειδικά για το Κίνημα Αλλαγής τόνισε πως «έφυγε ο Ευάγγελος Βενιζέλος αλλά η γραμμή είναι ίδια». Μάλιστα σημείωσε πως «δηλαδή είναι το ίδιο πράγμα να υποστηρίζεις μια συμμαχία προοδευτικών δυνάμεων, που μπορεί να σταματήσει το τσουνάμι που έρχεται, ή να πεις δεν μας νοιάζει ας αποφασίσει ο λαός;».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε και στο ΚΚΕ και στους ψηφοφόρους, λέγοντας ή θα αλλάξετε τη γραμμή για να πάμε μαζί να αντιμετωπίσουμε τον φόβο ή να μη σας ψηφίσουμε γιατί είναι πολύ σοβαρά τα πράγματα για να λέτε αυτό που λέγατε όταν ηγεμόνευσε ο νεοφιελευθερισμός.

ΚΚΕ: Τα ευρωπαϊκά κομμουνιστικά κόμματα κατέληξαν στον σκουπιδοτενεκέ

Η τοποθέτηση του υπουργού προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ Νίκου Καραθανασόπουλου.

«Αυτό που σας πειράζει είναι η πολιτική του ΚΚΕ, δηλαδή να γίνει ένα χρήσιμο κόμμα για την αστική τάξη, για τους ιμπεριαλιστές, αυτό θέλετε, όπως έγιναν τα άλλα κομμουνιστικά κόμματα στην Ευρώπη;» σημείωσε χαρακτηριστικά. Προσέθεσε πως «αυτά τα ευρωπαϊκά κομμουνιστικά κόμματα κατέληξαν στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας. Έχετε το θράσος να αυτοχαρακτηρίζεστε ως αριστεροί, όταν έχετε ξεκόψει κάθε σχέση με την αριστερά και είστε συνδαιτυμόνες του Αμερικανού πρέσβη. Όταν λέτε μόνο ναι. Δεν θα γίνει ποτέ χρήσιμο το ΚΚΕ για τους ιμπεριαλιστές, για το κεφάλαιο και τους εφοπλιστές».

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο Νίκος Καραθανασόπουλος είπε, «στο κάτω κάτω με την ακροδεξιά εσείς είχατε συνεργαστεί τέσσερα χρόνια στην κυβέρνηση».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v