Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι «φυλές» των υποψηφίων βουλευτών που κυνηγούν την ψήφο

Τα δυνατά χαρτιά των κομμάτων, τα αουτσάιντερ και οι εκπλήξεις. Πρόσωπα με υψηλή αναγνωρισιμότητα, εκπρόσωποι της νέας γενιάς και πρωτάρηδες στην πολιτική σκηνή... φλερτάρουν με μια θέση στη νέα Βουλή.

Οι «φυλές» των υποψηφίων βουλευτών που κυνηγούν την ψήφο

Με ένα "λίφτινγκ" στα ψηφοδέλτια οι μονομάχοι των εκλογών της 7ης Ιουλίου φιλοδοξούν να απευθυνθούν σε ένα ευρύτερο κοινό, που ξεφεύγει από τα κομματικά όρια. Ο κατάλογος με τους υποψήφιους βουλευτές είναι σημαντικά ανανεωμένος, ενώ δεν λείπουν τα πρόσωπα έκπληξη που τραβάνε τους προβολείς της δημοσιότητας.

Στις λίστες των κομμάτων συναντά κανείς πρόσωπα του καλλιτεχνικού χώρου, υποψηφίους που γεννήθηκαν την όχι και τόσο μακρινή δεκαετία των 90s, επιτυχημένους επαγγελματίες που θέλουν να δοκιμαστούν και στο στίβο της πολιτικής αλλά και γνωστούς δημοσιογράφους. Στο πλευρό πολιτικών με πολύχρονη "θητεία" στη Βουλή, βρίσκονται πλέον πρόσωπα που στο παρελθόν δεν θα σκεφτόντουσαν να δοκιμαστούν στην εκλογική αρένα.

Άνθρωποι των τεχνών και των γραμμάτων αλλά και εμπορικοί" καλλιτέχνες κάνουν αισθητή την παρουσία τους στις λίστες των κομμάτων. Επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένας από τους πιο μεταφρασμένους Έλληνες συγγραφείς: ο Βασίλης Βασιλικός. Την ίδια στιγμή τρία κόμματα επιλέγουν για την τελευταία τιμητική θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας καλλιτέχνες: η Νέα Δημοκρατία τον γνωστό ηθοποιό και σκηνοθέτη Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη, το ΚΚΕ τον μουσικοσυνθέτη Θάνο Μικρούτσικο και το Μέρα25 τον Κρητικό μουσικό Ψαραντώνη.

Παράλληλα αναγνωρίσιμα πρόσωπα του καλλιτεχνικού στερεώματος – με μεγάλη απήχηση στις νεότερες γενιές- διεκδικούν την είσοδο τους στη Βουλή, δοκιμάζοντας την τύχη τους σε διαφορετικές εκλογικές περιφέρειες. Η τραγουδίστρια Ραλλία Χρηστίδου κατεβαίνει με το ΣΥΡΙΖΑ στο νότιο τομέα της Αθήνας, ενώ ο τραγουδοποιός Στάθης Δρογώσης με το ΚΚΕ στην Α Αθήνας.

Με το Κίνημα Αλλαγής είναι υποψήφιοι οι ηθοποιοί: Βάνα Μπάρμπα στα Ιωάννινα, Νίκος Ορφανός στην Β Πειραιά (που στο παρελθόν ήταν στο Ποτάμι) και Σοφία Μουτίδου στην Α Θεσσαλονίκης. Από τη Νέα Δημοκρατία ο συγγραφέας Πέτρος Τατσόπουλος θα δοκιμαστεί στο βόρειο τομέα.

Το σύνθημα "τόπο στα νιάτα" είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στα κομματικά επιτελεία. Δεν είναι λίγοι οι υποψήφιοι που δεν έχουν περάσει το ... κατώφλι των 40 και ετοιμάζονται να δώσουν τη δική τους μάχη για μία είσοδο στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Στο ΣΥΡΙΖΑ μια σειρά στελεχών της νεότερης γενιάς που την τελευταία τετραετία είχε συμμετοχή στα πολιτικά δρώμενα, διεκδικεί την ψήφο των πολιτών. Για παράδειγμα η 34χρονη Μάγκυ Δούση που έχει ασχοληθεί με το κομμάτι της στρατηγικής επικοινωνίας στο Μέγαρο Μαξίμου κατεβαίνει στην Α΄ Αθήνας και ο 35χρονος Κώστας Αγόρης- που ήταν υπεύθυνος του γραφείου τύπου του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά- δοκιμάζεται για πρώτη φορά στην Καρδίτσα.

Από τη Νέα Δημοκρατία ο τέως αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Νίκος Ρωμανός κατεβαίνει στο βόρειο τομέα, ο επιχειρηματίας Χριστόφορος Μπουτσικάκης- που είναι στο στενό περιβάλλον του Κ. Μητσοτάκη- είναι υποψήφιος στην Α Πειραιά και η Ιωάννα Λυτρίβη δοκιμάζεται για πρώτη φορά στην Αρκαδία. Να σημειωθεί πως χθες -κατά την παρουσίαση του γαλάζιου προγράμματος- τον Κυριάκο Μητσοτάκη προλόγισε η νεότερη υποψήφια βουλευτής του κόμματος η 25χρονη Ελένη Ταπεινού, που διεκδικεί την ψήφο των πολιτών στην Αχαΐα.

Αέρα ανανέωσης έχουν και τα ψηφοδέλτια του Κινήματος Αλλαγής : ο Σπύρος Καρανικόλας είναι υποψήφιος στην Α Αθήνας, ο Σπύρος Βρεττός στην Ανατολική Ατττική, η Μαργαρίτα Δήμα στην περιφέρεια Κορινθίας και η Νικολέτα Σπυροπούλου στην Α Θεσσαλονίκης.

Δυναμικό παρών στα ψηφοδέλτια των κομμάτων δίνουν και οι δημοσιογράφοι. Η μεγαλύτερη συμμετοχή καταγράφεται στη Νέα Δημοκρατία με 28 δημοσιογράφους να διεκδικούν την ψήφο των πολιτών. Μεταξύ άλλων ο Μπάμπης Παπαδημητρίου στο νότιο τομέα της Αθήνας, ο Δημήτρης Τσιόρδας και ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος στην Α Αθήνας, ο Αντώνης Πανούτσος και ο Γιάννης Λοβέρδος στο δυτικό τομέα, ο Δημήτρης Μαρκόπουλος στην Β Πειραιά και ο Μακάριος Λαζαρίδης στην Καβάλα. Στο ΣΥΡΙΖΑ στις δυνατές υποψηφιότητες από το δημοσιογραφικό κλάδο είναι ο Γιώργος Χριστοφορίδης στο νότιο τομέα της Αθήνας, ενώ η Δώρα Αυγέρη διεκδικεί την ψήφο στη Β Θεσσαλονίκης .

Από το Κίνημα Αλλαγής ο Χρήστος Μέγας κατεβαίνει στην Άρτα και ο Σταμάτης Μαλέλης στη Β Πειραιά. Με το ΚΚΕ η Αγλαΐα Κυρίτση (που στο παρελθόν είχε εκλεγεί με το ΣΥΡΙΖΑ αλλά αποχώρησε το καλοκαίρι του 2015) διεκδικεί την ψήφο των πολιτών στο νότιο τομέα, η Σεμίνα Διγενή θα είναι υποψήφια στην Α’ Πειραιά, ενώ η νυν βουλευτής Λιάνα Κανέλλη κατεβαίνει στην Α Αθήνας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v