Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Η Ελλάδα θα γίνει παραγωγός ενέργειας

Η Ελλάδα είναι σήμερα οικονομικά αυτοδύναμη και στοχεύει να γίνει και ενεργειακά αυτοδύναμη ή να καλύπτει ένα μέρος των αναγκών της, τόνισε ο πρωθυπουργός κατά την υπογραφή των συμβάσεων για τις έρευνες υδρογονανθράκων.

Τσίπρας: Η Ελλάδα θα γίνει παραγωγός ενέργειας

Η Ελλάδα κάνει ένα μεγάλο βήμα, προκειμένου να αξιοποιήσει τον ενεργειακό της πλούτο. Εκτός από χώρα που αποτελεί κρίσιμο ενεργειακό κόμβο, σήμερα ξεκινά την πορεία ώστε να γίνει παραγωγός ενέργειας, δήλωσε ο πρωθυπουργός κατά την υπογραφή των συμβάσεων για έρευνες υδρογονανθράκων.

Στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι το αποκορύφωμα μιας πολυετούς προσπάθειας και ενός σχεδιασμού που δίνει «άλλο βάρος» στον αυξημένο γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας, αλλά και μια άλλη αναπτυξιακή προοπτική για τη χώρα.

Η Ελλάδα είναι σήμερα οικονομικά αυτοδύναμη και στοχεύει να γίνει και ενεργειακά αυτοδύναμη ή να καλύπτει ένα μέρος των αναγκών της.

Οι μεγάλες επενδύσεις συνεχίζονται και φέτος θα πάμε σε ένα ακόμα ρεκόρ ξένων επενδύσεων, εκτίμησε ο πρωθυπουργός.

Η έρευνα από δύο πολυεθνικές επιχειρήσεις από τις ΗΠΑ και τη Γαλλία και τα Ελληνικά Πετρέλαια είναι ψήφος εμπιστοσύνης για τις προοπτικές της χώρας, συνέχισε. Παράλληλα, τόνισε ότι πρόκειται για επένδυση «εθνικής σημασίας», γιατί ανοίγει έναν κύκλο έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.

Το ενδιαφέρον των Total και Exxon Mobil εκδηλώθηκε πριν από είκοσι μήνες και είναι χρόνος-ρεκόρ αυτός στον οποίο έγιναν οι διαπραγματεύσεις, εγκρίθηκαν οι μελέτες αλλά και οι συμβάσεις από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Το ενδιαφέρον για έρευνες στην Κρήτη συνδέεται με τον εντοπισμό σημαντικών ποσοτήτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, την Αίγυπτο και την Κρήτη, σημείωσε ο πρωθυπουργός. Εδωσε έμφαση στο ότι τα κράτη της Ανατολικής Μεσογείου επέλεξαν τη συνεργασία για την αξιοποίηση του ενεργειακού πλούτου και για την ανάπτυξη των απαραίτητων υποδομών. «Δημιουργήσαμε το East Med Forum, στο οποίο συμμετέχουν κράτη της ΕΕ (Ελλάδα, Κύπρος, Ιταλία), η Ιορδανία, η Παλαιστινιακή Αρχή και το Ισραήλ. Στο επίκεντρο βρίσκεται το μεγάλο project του East Med, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την περιοχή μέσω της Κρήτης».

Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο με σημαντικά οικονομικά και κοινωνικά οφέλη. Το θεσμικό πλαίσιο διασφαλίζει ότι τα οφέλη θα αποδοθούν τόσο στις τοπικές κοινωνίες όσο και στο Δημόσιο, τόσο στη φάση της έρευνας όσο και σε αυτή της πιθανής εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.

Υπενθύμισε ότι οι εταιρείες θα καταβάλουν τίμημα ήδη από τη φάση των ερευνών. Στο στάδιο της παραγωγής (όταν φτάσουμε εκεί), τα κέρδη του αναδόχου θα επιβαρύνονται με 20% υπέρ του δημοσίου και 5% υπέρ της περιφέρειας.

Παράλληλα, τόνισε ότι οι περιβαλλοντικοί κανόνες που εφαρμόζονται είναι οι αυστηρότεροι διεθνώς.

Ο ρόλος της Ελλάδας είναι αυτός της άγκυρας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας θυμίζοντας ότι η χώρα «είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμη να υπερασπιστεί τα δίκαιά της».

Να σημειωθεί ότι μετά τις υπογραφές, η σύμβαση θα πάει για κύρωση στη Βουλή. Οι έρευνες αναμένεται να ξεκινήσουν τον επόμενο χρόνο και εκτιμάται ότι σε 2-3 χρόνια θα γνωρίζουμε τι κοιτάσματα υπάρχουν στις περιοχές των ερευνών. 

Σταθάκης: Εκλεισε ένας μεγάλος κύκλος

"Μεγάλη ημέρα" χαρακτήρισε την σημερινή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης καθώς με την υπογραφή των συμβάσεων όπως είπε "έκλεισε ένας μεγάλος κύκλος όσον αφορά στην έρευνα και την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων, ίσως με την πιο σημαντική από όλες τις συμβάσεις, αυτή που υπογράφουμε σήμερα".

Όπως τόνισε ο κ. Σταθάκης "όλοι αναγνωρίζουμε ότι η σημερινή υπογραφή ενισχύει την παρουσία της Ελλλαδας στον ευρύτερο χώρο της ανατολικής Μεσογείου μετά τα ευρήματα σε Κύπρο, Ισραήλ και Αίγυπτο έχει ήδη διαμορφωθεί, μαζί με την Ελλάδα ένας ισχυρός πόλος. Συμμετέχουμε ισότιμα μαζί με άλλες χώρες, Ιορδανία, Παλαιστινιακή Αρχή, Ιταλία, προκειμένου να υπάρχει ένα μόνιμο πεδίο συνεργασίας ανταλλαγής απόψεων και κοινών πρωτοβουλιών για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου".

Ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε στα οφέλη που θα προκύψουν από την σημερινή συμφωνία επισημαίνοντας ότι είναι πολλά για την Ελλάδα αλλά και την Κρήτη. Όπως υπογράμμισε "ένα μέρος των χρημάτων του ελληνικού δημοσίου θα κατανέμονται απευθείας στην Περιφέρεια Κρήτης και αυτό είναι καλό για τα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Ηδη ιδρύθηκε στην Κρήτη το Ινστιτούτο Ερευνας Υδρογονανθράκων και η ανάπτυξη αυτή είναι ακόμα απολύτως σύμβάτή με το ελληνικό σχέδιο για το κλίμα και την ενέργεια που έχει η χώρα για το 2030 και προβλέπει διπλασιασμό των ΑΠΕ που έχουμε σήμερα στη χώρα από 29% σε 60% σχεδόν της ενέργειας να παράγεται από ΑΠΕ. Ενα αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της μεγάλης μετάβασης σε ΑΠΕ είναι η δυνατότητα, η πρόσβαση και χρήση φυσικού αερίου ως το μεταβατικό καύσιμο με το οποίο σταθεροποιείται το σύστημα".

Σημειώνεται ότι στην ανάδοχο κοινοπραξία μετέχουν οι Total (40%), ExxonMobil (40%) και Ελληνικά Πετρέλαια (20%), εκπρόσωποι των οποίων υπέγραψαν σήμερα τις συμβάσεις, ενώ από την πλευρά του Δημοσίου οι υπογράφοντες ήταν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) Γιάννης Μπασιάς.

Η ερευνητική περίοδος διαρκεί 8 χρόνια (με δυνατότητα παράτασης), διάστημα στο οποίο προβλέπεται υποχρεωτικά η διεξαγωγή σεισμικών και γεωχημικών ερευνών καθώς και μιας γεώτρησης βάθους 4.000 μέτρων (συμπεριλαμβανομένου του βάθους νερού).

Στα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος περιλαμβάνονται:

- Υποβολή μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων σε κάθε φάση.

- Προβλέπεται η δημιουργία διακριτής Μονάδας Περιβάλλοντος η οποία λειτουργεί με ευθύνη των εταιρειών. Στόχος της είναι η ολοκληρωμένη μέριμνα για την πρόληψη, τον περιορισμό και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στο περιβάλλον κάθε περιοχής. Επιπλέον, η Μονάδα Περιβάλλοντος θα αποτελεί το σύνδεσμο επί όλων των περιβαλλοντικών θεμάτων με τις τοπικές κοινωνίες, με τα σχετικά με τους υδρογονάνθρακες και το περιβάλλον τα παρατηρητήρια και με τις αρμόδιες υπηρεσίες της δημόσιας διοίκησης.

- Οι σεισμικές έρευνες, θα διεξάγονται υπό λεπτομερές πλέγμα μέτρων προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος το οποίο θα περιγραφεί σε κατάλληλο περιβαλλοντικό σχέδιο δράσης (ΠΣΔ ή Environmental Action Plan - EAP). Η αποδοχή του ΠΣΔ, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για την εφαρμογή του και κατά συνέπεια για την έναρξη των ερευνών πραγματοποιείται κατόπιν σύμφωνης γνώμης της διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

- Απαιτείται πλήρης ανταπόκριση σε δεσμεύσεις και κατευθύνσεις διακρατικών συμβάσεων που έχει συνυπογράψει η Ελλάδα, όπως ιδίως η ACCOBAMS (Μεγάλα Κητώδη).

- Συντάσσεται περιβαλλοντική έκθεση βάσης η οποία συνυποβάλλεται μαζί με το ετήσιο πρόγραμμα εργασιών.

- Σε κάθε εκμετάλλευση προβλέπεται η ύπαρξη του Παρατηρητηρίου Υδρογονανθράκων στο οποίο συμμετέχουν άτομα από την τοπική αυτοδιοίκηση και τοπικούς παράγοντες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v