Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα «διλήμματα» του Κινήματος Αλλαγής λίγο πριν την κάλπη

Στόχος η συσπείρωση των ψηφοφόρων μέσα σε ένα σκηνικό εντεινόμενου διπολισμού. Οι κινήσεις της Φώφης Γεννηματά λίγο πριν την αναμέτρηση της 7ης Ιουλίου και ο σχεδιασμός για την επόμενη ημέρα.

Τα «διλήμματα» του Κινήματος Αλλαγής λίγο πριν την κάλπη

Με σύνθημα τη «χρήσιμη ψήφο» το Κίνημα Αλλαγής θέλει να κατοχυρώσει τον χώρο ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία, επιχειρώντας να διατυπώσει ένα διαφορετικό λόγο από τους δύο βασικούς μονομάχους. Στην προεκλογική μάχη, η Χαριλάου Τρικούπη μιλά για «επιστροφή της λογικής», δίνοντας μία πρόγευση της στάσης που θα κρατήσει μετά την αναμέτρηση της Κυριακής.

Βασικό επιχείρημα είναι πως η πολιτική σταθερότητα περνά μέσα από μία υπεύθυνη αντιπολίτευση, που μπορεί να αποτελέσει ανάχωμα τόσο σε νεοφιλελεύθερες πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας όσο και σε ουτοπικές υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Η Φώφη Γεννηματά κατά την περιοδεία της στην Κρήτη επεσήμανε ξανά πως «το δίλημμα αυτών των εκλογών δεν είναι Τσίπρας ή Μητσοτάκης. Δεν είναι Μητσοτάκης ή χάος. Είναι ισχυρό Κίνημα Αλλαγής ή νέες περιπέτειες».

Βασικός στόχος του κόμματος είναι να προσελκύσει πολίτες που στο παρελθόν ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ, στη συνέχεια στράφηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά απογοητεύτηκαν και αναζητούν πολιτική διέξοδο. Με βάση αυτό τον σχεδιασμό φαίνεται πως ελήφθη τον Μάιο και η απόφαση να μην είναι επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος ο Ευάγγελος Βενιζέλος και να επιλεγεί ο Γιώργος Καμίνης.

Ωστόσο στον δρόμο προς την κάλπη φάνηκε πως όσο το Κίνημα Αλλαγής δεν άνοιγε τα χαρτιά του για την επόμενη ημέρα ήταν ορατός ο κίνδυνος κεντρώοι ψηφοφόροι να στραφούν προς τη Νέα Δημοκρατία για να σχηματιστεί κυβέρνηση. Άλλωστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει βάλει στην προεκλογική ατζέντα το δίλημμα «ισχυρή εντολή ή κάλπες τον Δεκαπενταύγουστο», κάνοντας άνοιγμα σε ψηφοφόρους του κόμματος.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό εντεινόμενης πόλωσης μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας, η Φώφη Γεννηματά έχει αναφερθεί σε τρία κεντρικά θέματα στα οποία θα μπορούσε να υπάρξει συνεννόηση την επόμενη ημέρα. Πρόκειται για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, τον εκλογικό νόμο και την προσπάθεια για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, ώστε να πάρει «ανάσα» η οικονομία.

Στην προεκλογική μάχη η Χαριλάου Τρικούπη εστιάζει ιδιαίτερα στο κοινωνικό κράτος, θέλοντας να αγγίξει μεσαία και λαϊκά στρώματα με κεντροαριστερό πολιτικό παρελθόν. Στο πλαίσιο αυτό, γίνεται αναφορά στις βαθιές ιδεολογικές διαφορές με τη Νέα Δημοκρατία σε θέματα κοινωνικής συνοχής, ενώ ασκείται έντονη κριτική στη διακυβέρνηση της χώρας την περίοδο 2004-2009.

Την ίδια στιγμή, τα πυρά στρέφονται και προς τον ΣΥΡΙΖΑ, με τη Φώφη Γεννηματά να λέει πως «ο Αλέξης Τσίπρας με την πολιτική του έγινε ο μέγας χορηγός της δεξιάς» και να επισημαίνει πως «είτε ψηφίσεις Τσίπρα είτε Μητσοτάκη, βγαίνει Καραμανλής». Κάνοντας ειδική αναφορά στην «προοδευτική ταυτότητα των πολιτών», ζητά μία ψήφο «που αποδυναμώνει τον ΣΥΡΙΖΑ και ταυτόχρονα αποτελεί προοδευτικό αντίβαρο στην ανεξέλεγκτη δεξιά».

Στη Χαριλάου Τρικούπη, λίγα 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες, το ενδιαφέρον εστιάζεται: στο λεκανοπέδιο, στις περιφέρειες με τρεις έδρες (όπως είναι η Αρκαδία, η Άρτα κ.α.) αλλά και σε ομάδες που το Κίνημα Αλλαγής δεν πήρε μεγάλα ποσοστά στις ευρωεκλογές (όπως οι νέοι). Στο εσωτερικό του κόμματος η συζήτηση αφορά στο ποσοστό της 7ης Ιουλίου, το οποίο στόχος είναι να είναι υψηλότερο από αυτό των ευρωεκλογών (καθώς στην αντίθετη περίπτωση αναμένεται να ανοίξει εσωκομματική συζήτηση).

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά συνεχίζει τις περιοδείες και μετά την Κρήτη θα βρεθεί σήμερα στη Ρόδο. Σημειώνεται πως η κεντρική προεκλογική ομιλία στην Αθήνα θα γίνει αύριο στις οκτώ το βράδυ στο Θησείο. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v