Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Δεν αισθάνομαι ότι μας «μαύρισαν» στις ευρωεκλογές

Πετύχαμε το βασικό μας στόχο να φύγουμε από τα μνημόνια, όμως ο κόσμος περίμενε ότι αυτό θα γίνει πιο ανώδυνα, αυτό εκφράστηκε στις ευρωεκλογές τόνισε ο πρωθυπουργός στο ΣΚΑΪ. Οι δύσκολες επιλογές, οι αδύναμοι και η μεσαία τάξη.

Τσίπρας: Δεν αισθάνομαι ότι μας «μαύρισαν» στις ευρωεκλογές

«Είμαι εδώ, θέλω να εξαντλήσω κάθε δημόσια συχνότητα, η παρουσία μου εδώ μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις επιστροφής στην κανονικότητα.», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας τη συνέντευξή του στο ΣΚΑΙ.

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε το ΣΚΑΙ ότι ορισμένες φορές, «με πλήγμα στην αξιοπιστία και την αντικειμενικότητα του σταθμού σας, υπερβήκατε τα όρια». 

Ο ΣΥΡΙΖΑ στοχοποιήθηκε από πολλά μέσα ενημέρωσης, κυρίως από το Mega, διότι όλα αυτά τα ΜΜΕ είχαν ανακαλύψει εκείνη την περίοδο ότι τα μνημόνια είναι ευλογία, σημείωσε.

«Να παραδεχτώ ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει λάθη. Αλλά δεν μπορεί μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει κάνει λάθη», υπογράμμισε. 

Για τον Καλογρίτσα άδικα κατηγορηθήκαμε για διαπλοκή. Αν υπήρχε διαπλοκή με τον Καλογρίτσα, δεν θα του παίρναμε την άδεια, υπογράμμισε.

Δεν αισθάνομαι ότι μας «μαύρισαν» στις ευρωεκλογές

Είχαμε μια ήττα στις ευρωεκλογές, αλλά δεν αισθάνομαι ότι ο κόσμος μας «μαύρισε», είναι δική σας εκτίμηση απάντησε σε σχετική ερώτηση.

Και άλλες φορές εκφράζεται στις ευρωεκλογές η κόπωση του εκλογικού σώματος, αλλά δεν αισθάνομαι ότι μας «μαύρισαν», σημείωσε, προσθέτοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε από τα υψηλότερα ποσοστά κεντροαριστερών κομμάτων στην Ευρώπη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ διαχειρίστηκε πολύ δύσκολα ζητήματα, πέτυχε το βασικό του στόχο, να φύγουμε από τα μνημόνια. Όμως ο κόσμος περίμενε ότι αυτό θα γίνει πιο ανώδυνα. Αυτό εκφράστηκε στις ευρωεκλογές, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Οι δύσκολες επιλογές και η ΕΕ 

Οι επιλογές που έκανα ήταν δύσκολες. Το 2015 έκανα μια πολύ δύσκολη επιλογή. Είναι άλλο ένας δεξιός ή κεντρώος να βλέπει το συμφέρον της χώρας του και να μετατοπίζεται και άλλο εγώ, που έλεγα ότι θα συγκρουστώ μέχρι τέλους, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Προφανώς και ήταν ευθύνη μου η επιλογή Βαρουφάκη και την πλήρωσα, σημείωσε.

Μπορείτε να μου καταλογίσετε όσες ευθύνες θέλετε για την άγνοια κινδύνου και τους συσχετισμούς στην ΕΕ. Τα έχω παραδεχτεί αυτά. Οσον αφορά στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, το μεγαλύτερο μέρος του έχει υλοποιηθεί.

Όμως προϋπόθεση ήταν να υπάρξει μια διαπραγμάτευση με την ΕΕ που θα είχε αποτέλεσμα. Αυτό δεν συνέβη. Η ΕΕ με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έφτιαχνε ήδη το άλλο σενάριο, της εξόδου της χώρας από την ΕΕ, τόνισε.

Υπήρξαν εκείνο το διάστημα συνέπειες. Ημασταν στο χείλος του γκρεμού, δεν υπάρχει αμφιβολία. Ομως έκανα την επιλογή να κρατήσω τη χώρα στον πυρήνα του ευρώ, ανέφερε.

Υποχρέωσή μας η προστασία των αδύναμων

Εμείς είχαμε τη δυνατότητα να κάνουμε ρεκόρ στην απορροφητικότητα των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Υπήρξε μια πολύ μικρή μείωση των δημοσίων επενδύσεων, αλλά δεν είναι δική μας ευθύνη.

«Δεν ήταν επιλογή μας εκείνη την περίοδο, προκειμένου να προστατεύσουμε τους πιο αδύναμους, να φορτώσουμε τα βάρη στους πολλούς. Ηταν υποχρέωσή μας η προστασία των πιο αδύναμων. Και εσείς παρόμοιες επιλογές θα κάνατε στη θέση μου», τόνισε. Υπήρχε κόσμος που ήταν στα πρόθυρα της εξαθλίωσης. Με τα επιδόματα που μας κατηγορούν δώσαμε το δικαίωμα σε ανθρώπους να έχουν μια αξιοπρεπή ζωή.

Αυτό που ξέρω εγώ είναι ότι έχουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ότι δεν αυξάνονται τα λουκέτα. Στις ξένες άμεσες επενδύσεις έχουμε ρεκόρ δεκαετίας, ανοίγουν παντού ξενοδοχειακές μονάδες. Μας κατηγορείτε ότι είμαστε αντιαναπτυξιακοί αλλά στη δική μας διακυβέρνηση γίνονται αυτά. 

Θα δώσω τη μάχη και θα την κερδίσω

Να μην βιάζονται να ράψουν κοστούμια οι πολιτικοί μας αντίπαλοι. Ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει ποιος θέλει να τον κυβερνήσει.

Δεν έχω αποφασίσει να περάσω στην αντιπολίτευση. Εχω αποφασίσει να δώσω τη μάχη και να την κερδίσω, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Αυτή η μάχη κρίνει αν η χώρα θα προχωρήσει προς τα μπρος ή αν ο ελληνικός λαός θα επιλέξει ένα όχημα που θα τον οδηγήσει στο γκρεμό.

Οι κρίσεις στη Δικαιοσύνη

Εμείς τηρήσαμε απολύτως όσα προβλέπει το σύνταγμα, η ΝΔ αρνήθηκε να συναινέσει και αυτό υποκρύπτει μια βαριά σκοπιμότητα. Ο κ. Μητσοτάκης έχει συνηθίσει να θεωρεί ότι οι δικαστές είτε είναι δικοί μας, είτε δεν είναι δικοί μας, το σχόλιο για τις κρίσεις στη δικαιοσύνη.

Ερωτηθείς για τη στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας, τόνισε ότι έχει συζητήσει μαζί του. «Ως εγγυητής του πολιτεύματος, μου είπε ότι δεν θεωρεί ότι πρέπει να εγκρίνει τις κρίσεις μια εβδομάδα πριν τις εκλογές, για να μην γίνει η δικαιοσύνη θέμα προεκλογικών διενέξεων», ανέφερε.

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και το ενδεχόμενο να οδηγήσει σε αποφυλακίσεις τρομοκρατών. «Αναπαράγεται μια ψευδής εντύπωση, ότι εμείς θέλουμε να βγάλουμε έξω το Γιωτόπουλο ή τον Κουφοντίνα. Ο Ποινικός Κώδικας δεν έγινε στο Μαξίμου ή στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, φτιάχτηκε από νομοπαρασκευαστική επιτροπή έγκριτων νομικών», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε, απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους του Σκάι: «Αναδεικνύετε το θέμα, λίγα 24ωρα πριν από τις εκλογές, και επιβεβαιώνεται η άποψή μου ότι η κριτική σας είναι και άδικη και σκόπιμη».

Τι είπε για τις διακοπές στο σκάφος της Κ. Παναγοπούλου

«Ο κάθε πολιτικός έχει δικαίωμα στην ιδιωτικότητα, έχει δικαίωμα να βρεθεί με την οικογένεια και τα παιδιά του, το Σαββατοκύριακο. Βρέθηκα στο σκάφος μιας συνεργάτιδός μου. Σχολιάζετε με πολιτική σκοπιμότητα αυτό, αλλά δεν σχολιάζετε ότι κάποιοι υπέκλεψαν την ιδιωτική μου ζωή για να δημιουργήσουν θέμα προεκλογικά. Δεν ήμουν στο σκάφος του κ. Αλαφούζου ή του κ. Μαρινάκη», είπε ο κ. Τσίπρας όταν ρωτήθηκε για την φιλοξενία του σε σκάφος Κατερίνας Παναγοπούλου.

«Θα ήταν δικαιολογημένη η κριτική αν βρισκόμουν στο σκάφος κάποιου επιχειρηματία της διαπλοκής, ή στο σκάφος κάποιου επιχειρηματία με τον οποία θα είχα fake αντιπαράθεση. Βρέθηκα στο σκάφος της κ. Παναγοπούλου που ήταν συνεργάτης μου και το σκάφος ο άνδρας της δεν το απέκτησε από τη διαπλοκή», είπε ο κ. Τσίπρας.

«Ο Πολάκης και ο Ξανθός έστησαν στα πόδια του το δημόσιο σύστημα υγείας, ανέσυραν στην επιφάνεια δύσοσμες υποθέσεις. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στο έργο του (Πολάκη). Του έχω πει ότι ο τρόπος που επικοινωνιακά χειρίστηκε διάφορα θέματα είναι κάποιες φορές λάθος», είπε ο κ. Τσίπρας όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Παύλου Πολάκη.

Προπαγάνδα ότι έδωσα το όνομα Μακεδονία 

«Αναδεικνύεται σήμερα μια απίστευτη υποκρισία και απίστευτη πατριδοκαπηλεία. Ο κ. Μητσοτάκης, και εσείς στον ΣΚΑΙ, οργανώσατε μια προπαγάνδα ότι ο Τσίπρας έδωσε το όνομα Μακεδονία όταν το όνομα το έδινε η κυβέρνηση της ΝΔ από το 2005», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Δεν μέμφομαι τον Καραμανλή, μέμφομαι τη ΝΔ που σύρθηκε στη γραμμή Σαμαρά ενώ από το 2005 είχε αποδεχθεί το όνομα, είπε ο κ. Τσίπρας και εξήρε τη συμβολή του Προκόπη Παυλόπουλου για να αλλάξει το Σύνταγμα της η Βόρεια Μακεδονία.


 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v