Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα εσωκομματικά «ντέρμπι» των εκλογών

Στη μάχη έχουν ριχτεί πρωτοκλασάτα στελέχη των κομμάτων, με στόχο την επανεκλογή τους. Οι υποψήφιοι βουλευτές που “φλερτάρουν” με την πρωτιά στα ψηφοδέλτια και οι μάχες που ανεβάζουν τον πολιτικό... υδράργυρο.

Τα εσωκομματικά «ντέρμπι» των εκλογών

Αγώνα δρόμου για την προσέλκυση ψηφοφόρων κάνουν πολιτικοί...πρώτης γραμμής, που στοχεύουν σε μία ξεκάθαρη επικράτηση στις εκλογικές τους περιφέρειες. Οι πολιτικές κόντρες είναι εντονότερες στο κλεινόν άστυ, ωστόσο δεν λείπουν τα ντέρμπι σε πολλούς ακόμα νομούς όπου δυνατά ονόματα “κονταροχτυπιούνται” για την πρωτιά. 

Για τα πρωτοκλασάτα στελέχη η αγωνία είναι διπλή: από τη μία πλευρά καρδιοχτυπούν για τα ποσοστά του κόμματος τους και από την άλλη πλευρά αγωνιούν για τον αριθμό των ψήφων που θα συγκεντρώσουν. Μία ανάσα πριν την κάλπη στρέφονται σε σύγχρονες προεκλογικές εκστρατείες χρησιμοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χωρίς ωστόσο να αγνοούν την παλιά καλή “συνταγή” των περιοδειών.

Ιδιαίτερα γνωστά ονόματα του ΣΥΡΙΖΑ τόσο από την παλιά όσο και από τη νεότερη γενιά του κόμματος βάζουν υποψηφιότητα στην Α’ Αθηνών. Δυναμική είσοδο στη συγκεκριμένη περιφέρεια κάνει ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. Επίσης στις υποψηφιότητες που ξεχωρίζουν είναι του Νίκου Βούτση, του Χριστόφορου Βερναδάκη, αλλά και του Νίκου Φίλη, που απευθύνεται σε ένα πιο αριστερό ακροατήριο. 

Από τη Νέα Δημοκρατία “μάχη” στις πρώτες θέσεις αναμένεται να δώσουν οι νυν βουλευτές του κόμματος: Όλγα Κεφαλογιάννη, Βασίλης Κικίλιας και Νικήτας Κακλαμάνης. Η “τράπουλα” ανακατεύεται ακόμα περισσότερο μετά την απόφαση της Ντόρας Μπακογιάννη να είναι υποψήφια στα Χανιά.

Στο Βόρειο Τομέα αδιαφιλονίκητο φαβορί για την πρωτιά στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Δυναμική φαίνεται πως έχει αναπτύξει και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ενώ από τα νεότερα στελέχη ξεχωρίζει ο Κώστας Ζαχαριάδης. Με ενδιαφέρον αναμένεται η “θέση” που θα πάρουν δύο στελέχη που συνδέθηκαν με το ασφαλιστικό: o Γιώργος Κατρούγκαλος και ο Τάσος Πετρόπουλος.

Στη συγκεκριμένη περιφέρεια τα φώτα πέφτουν στη Νέα Δημοκρατία, καθώς και οι δύο αντιπρόεδροι του κόμματος επέλεξαν να κατέβουν στα βόρεια της Αθήνας. Ο Κωστής Χατζηδάκης και ο Άδωνις Γεωργιάδης θα δώσουν μάχη για την πρωτιά, σε μία από τις πιο ενδιαφέρουσες εσωκομματικές “αναμετρήσεις”. Επίσης μία καλή σειρά διεκδικούν γνωστά στελέχη του κόμματος όπως ο Γιώργος Κουμουτσάκος και η Νίκη Κεραμέως.

Στα νότια τρεις υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ βάζουν υποψηφιότητα και διεκδικούν την ψήφο των πολιτών : ο Νίκος Παππάς, η Θεανώ Φωτίου και ο Γιώργος Βασιλειάδης. Επίσης δοκιμάζονται αναγνωρίσιμα πρόσωπα από διαφορετικούς χώρους, όπως ο δημοσιογράφος Γιώργος Χριστοφορίδης αλλά και η γνωστή τραγουδίστρια Ραλλία Χρηστίδου.

Στη Νέα Δημοκρατία προβάδισμα για να κόψει πρώτος το νήμα έχει ο Νίκος Δένδιας. Δυναμική για μια καλή θέση στην αναμέτρηση της Κυριακής αναπτύσσουν επίσης ο Διονύσης Χατζηδάκης (με μεγάλη εμπειρία στην τοπική αυτοδιοίκηση), ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ο Χάρης Θεοχάρης  και ο δημοσιογράφος Μπάμπης Παπαδημητρίου. Επίσης υπάρχουν ισχυρές «γαλάζιες» γυναικείες παρουσίες. Την επανεκλογή τους διεκδικούν η Άννα Καραμανλή και η Σοφία Βούλτεψη, ενώ υποψήφια στο νότιο τομέα είναι η Έμη Ζησιοπούλου- Λιβανίου.

Όσον αφορά στο δυτικό τομέα η πιο δυνατή υποψηφιότητα του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτή του Γιάννη Δραγασάκη, ενώ στη Νέα Δημοκρατία φαίνεται πως ξεχωρίζει ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Δύο πολύ γνωστά ονόματα της πολιτικής κατεβαίνουν στην Ανατολική Αττική : o Χρήστος Σπίρτζης με το ΣΥΡΙΖΑ και ο Μάκης Βορίδης με τη Νέα Δημοκρατία.

Στελέχη πρώτης γραμμής “κυνηγούν” το σταυρό σε πολλές ακόμα περιφέρειες, διεκδικώντας την πρωτιά. Από το ΣΥΡΙΖΑ είναι ο Αλέξης Χαρίτσης στη Μεσσηνία, η Όλγα Γεροβασίλη στην ΄Αρτα και ο Ανδρέας Ξανθός στο Ρέθυμνο. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η “μάχη” του Γιώργου Σταθάκη και του Παύλου Πολάκη στα Χανιά, καθώς σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δεύτερο κόμμα πανελλαδικά θα πάρει μία μόνο έδρα στο νομό. 

Από τη Νέα Δημοκρατία ξεχωρίζουν οι υποψηφιότητες του Χρήστου Σταϊκούρα στη Φθιώτιδα, του Γιάννη Βρούτση στις Κυκλάδες και του Κώστα Καραμανλή στις Σέρρες. Πρόκειται για τρία πρόσωπα που θεωρείται πως θα αναλάβουν κρίσιμα πόστα σε μία “γαλάζια” νίκη στις 7 Ιουλίου. 

Όσον αφορά στο Κίνημα Αλλαγής την πρωτιά διεκδικούν γνωστά στελέχη του κόμματος, όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος στο βόρειο τομέα της Αθήνας, ο Κώστας Σκανδαλίδης στην Α Αθηνών, ο Γιάννης Μανιάτης στην Αργολίδα και ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου στο νότιο τομέα της Αθήνας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v