Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δέσμευση-προειδοποίηση Τσίπρα: «Δεν τελειώσατε με τον ΣΥΡΙΖΑ»

“Ο κ.Μητσοτάκης θα μας ξαναβάλει σε μνημόνιο διότι αλλιώς δύσκολα θα εφαρμόσει αυτά που θέλει”. Πρώτος μετεκλογικός στόχος της Κουμουνδούρου η ενίσχυση του προοδευτικού μετώπου με αρωγή… τη “νεοφιλελεύθερη λαίλαπα που έρχεται”

Δέσμευση-προειδοποίηση Τσίπρα: «Δεν τελειώσατε με τον ΣΥΡΙΖΑ»

Η προεκλογική αυλαία έπεσε και η αντίστροφη μέτρηση για την κάλπη άρχισε. Ο Αλέξης Τσίπρας επιδόθηκε σε ένα σπριντ τις προηγούμενες ημέρες με ομιλίες σε ολόκληρη τη χώρα και τηλεοπτικές συνεντεύξεις, ενώ τα στελέχη και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ εξήντλησαν κάθε περιθώριο της «πόρτα πόρτα» επαφής με τον κόσμο.

Οι δημοσκοπήσεις ωστόσο δεν άφησαν περιθώρια αισιοδοξίας ως προς το ποιο κόμμα θα κόψει το νήμα, ενώ, αντιθέτως, μοιάζει να επιτυγχάνεται ο πραγματικός στόχος της Κουμουνδούρου για ποσοστό «κοντά στο 30».

Σε μία τέτοια εξέλιξη, ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί σε ρόλο ισχυρης αξιωματικής αντιπολίτευσης και θα παραμείνει ο βασικός προοδευτικός «πόλος».

Η φράση-προειδοποίηση του κ.Τσίπρα από το Σύνταγμα χθες «δεν τελειώσατε με τον ΣΥΡΙΖΑ» αυτή την ανάγκη εκφράζει, δεδομένου και «της  σκληρής νεοφιλελεύθερης πολιτικής που θα εφαρμόσει μία κυβέρνηση Μητσοτάκη», κατά τις εκτιμήσεις τους. 

«Και μόνο από το ασφαλιστικό έρχεται λαίλαπα», λένε, με τον κ.Τσίπρα να δηλώνει στην τελευταία προεκλογική συνέντευξή του στην ΕΡΤ χθες ότι «το ασφαλιστικό που προτείνει ο Μητσοτάκης (σ.σ. ιδιωτικής επικουρικής αασφάλισης) ήταν αυτό που ήθελε το ΔΝΤ και εμείς καταφέραμε να αποτρέψουμε».

Το ίδιο βέβαιη θεωρείται η προσπάθεια του κ.Μητσοτάκη να ενταχθεί η χώρα σε πιστοληπτική γραμμή στήριξης, «δηλαδή σε νέο μνημόνιο», διότι μόνο με άλλοθι τους νέους «έξωθεν» όρους, όπως λένε, θα μπορεί να ξεδιπλώσει το σύνολο του προγράμματος – με έμφαση «στην επαναφορά στην εργασιακή ζούγκλα».

«Κανείς δεν θα μπορεί να πει ‘δεν ήξερα’. Ούτε για το ασφαλιστικό του, ούτε για την ένταξη σε νέο μνημόνιο με την πιστοληπτική στήριξης, ούτε για τις απορρυθμίσεις στην αγορά εργασίας.

Εκεί που εμείς βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια ο κ.Μητσοτάκης θα μας ξαναβάλει διότι αλλιώς δύσκολα θα εφαρμόσει αυτά που θέλει», ήταν η χαρακτηριστική φράση του κ.Τσίπρα στη συνέντευξη στην ΕΡΤ.

Το «προοδευτικό προσκλητήριο» εστάλη

Όπως έγινε φανερό από όλες τις τοποθετήσεις στελεχών του, ο ΣΥΡΙΖΑ θα δρομολογήσει άμεσα την προσπάθεια ενίσχυσης του προοδευτικού μετώπου, η οποία, πάντως, θα εξαρτηθεί και από τα ποσοστά που θα πιάσουν αύριο το ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ και το ΜΕΡΑ25. 

Κι αυτό διότι, από διαφορετικές «σκοπιές», η στόχευση θα αφορά το ακροατήριό τους, καθώς το σχετικό προσκλητήριο εστάλη ήδη στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Παρότι οι δημοσκοπήσεις δίνουν από οριακή έως άνετη αυτοδυναμία στη ΝΔ, το ενδεχόμενο να φρενάρει σε λιγότερες από 151 έδρες παραμένει, οπότε εκτιμάται ότι ο ρόλος του ΚΙΝΑΛ θα ξεκαθαρίσει αμέσως. 

Εν προκειμένω, η Φώφη Γεννηματά πύκνωσε τις τελευταίες ημέρες τις αναφορές της στην «υπεύθυνη αντιπολίτευση» που θα ασκήσει, με πρώτο στόχο την αλλαγή του εκλογικού νόμου με κατάργηση της απλής αναλογικής.

Οι συζητήσεις για την «επόμενη ημέρα» έχουν ήδη αρχίσει στην Κουμουνδούρου, ωστόσο οι διεργασίες και οι διαδικασίες θα περιμένουν μέχρι τη νύχτα της αυριανής Κυριακής.

Και την οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v