Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βρούτσης: Αμεσοι έλεγχοι στην αγορά εργασίας

Η δρομολόγηση της έκδοσης των εκκρεμών συντάξεων αλλά και η αυστηρή τήρηση της νομιμότητας στην αγορά εργασίας, ανάμεσα στις επείγουσες προτεραιότητες του νέου υπουργού Εργασίας.

Βρούτσης: Αμεσοι έλεγχοι στην αγορά εργασίας

Τις «επείγουσες» προτεραιότητες έθεσε, αναλαμβάνοντας μία γνώριμη θέση, ο νέος υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης

Η πρώτη αφορά τη δρομολόγηση της έκδοσης των εκκρεμών συντάξεων, με στόχο έως την 1η Ιουνίου 2020 το 34% των νέων συντάξεων να εκδίδεται ψηφιακά και μέσα σε μία διετία το ποσοστό να φτάσει το 80%.

Με βάση συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, θα επιδιωχθεί η αποτελεσματική οργάνωση των υπηρεσιών, η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων, η εφαρμογή ψηφιακών συστημάτων αποτύπωσης στοιχείων, όπως το ασφαλιστικό βιογραφικό, καθώς και η επαναφορά του λευκού μητρώου των επιχειρήσεων, που θα λειτουργεί ως επιβράβευση των συνεπών εργοδοτών, με εφαρμογή κινήτρων, όπως μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Η αυστηρή τήρηση της νομιμότητας στην αγορά εργασίας άλλωστε, συγκαταλέγεται στις παρεμβάσεις, που η νέα ηγεσία του υπουργείου επιθυμεί να προσδώσει επείγοντα χαρακτήρα.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κύριος Βρούτσης, η πρώτη του απόφαση, που θα δοθεί εντός της ημέρας, είναι η αύξηση των ελέγχων του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας στις τουριστικές περιοχές, με στόχο την πάταξη της παραβατικότητας, καθώς κυρίως εξαιτίας της προηγούμενης προεκλογικής περιόδου, οι έλεγχοι είχαν χαλαρώσει.

Στον τομέα της διαφάνειας, ο νέος υπουργός έθεσε ως προτεραιότητα την έκδοση σε μηνιαία βάση των στοιχείων για τις συντάξεις (ΗΛΙΟΣ, ηλεκτρονικό μητρώο κ.λπ.), καθώς και τη δημοσιοποίηση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων με τον επανυπολογισμό των συντάξεων, θέμα για το οποίο έχει παρέμβει και ο συνήγορος του πολίτη.

Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Βρούτσης και στη στήριξη της οικογένειας, ενώ μιλώντας για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα προανήγγειλε την ενίσχυσή του και τη διεύρυνσή του, ώστε να παρέχει ευκαιρίες απασχόλησης και όχι μόνο οικονομική στήριξη στους δικαιούχους.

Κατά την έναρξη της σύντομης τελετής, η απελθούσα υπουργός κα Εφη Αχτσιόγλου, αφού υπεραμύνθηκε των πολιτικών της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, συνεχάρη τη νέα ηγεσία του υπουργείου, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι γνωρίζει καλά το έργο που αναλαμβάνει και τόνισε ότι θα παρακολουθεί και θα ασκεί αντιπολίτευση, με τη σοβαρότητα που αρμόζει στον δύσκολο αυτόν τομέα.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη συνεργασία της με τους εργαζόμενους του υπουργείου αλλά και τη διαπραγματευτική ομάδα, που κατά τη διάρκεια των δύσκολων διαπραγματεύσεων με την τρόικα, «υπερασπίστηκε με σθένος τα συμφέροντα των Ελλήνων».

Συγκινημένος δήλωσε και ο νέος υπουργός Εργασίας, που μετά από τόσα χρόνια ξανασυναντά γνώριμους ανθρώπους, με τους οποίους συνεργάστηκε μέχρι το 2014.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v