Σκληρό αντιπολιτευτικό ροκ θα «χορέψει» ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή

Έντονη αντίδραση με υπονοούμενα για την αποφυλάκιση του Α. Φλώρου (Energa). Αρνητική ψήφο στον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου για τη θέση αντιπροέδρου της Βουλής. Δυσαρέσκεια στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για την έλλειψη ατζέντας και τις… βουλευτικές συνδρομές. Ο Μαυρωτάς, οι Πρέσπες, το Μάτι και τα κρατικά αξιώματα.

Σκληρό αντιπολιτευτικό ροκ θα «χορέψει» ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή

Συνάντηση με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ESM Κλάους Ρέγκλινγκ είχε σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας, στο γραφείο του στη Βουλή. Κατά τις πληροφορίες, την πρωτοβουλία είχε ο κ. Ρέγκλινγκ, μία ημέρα μετά τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα στο Μαξίμου.

Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να αξιοποιήσει τη δέσμευση του πρωθυπουργού ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει τους δημοσιονομικούς στόχους, ενώ θα μεταφέρει τη θέση ότι οι εν λόγω στόχοι δεν κινδυνεύουν από τα μέτρα ελάφρυνσης που πήρε η δική του κυβέρνηση και, κυρίως, από την ακύρωση του νόμου για μείωση του αφορολόγητου.

«Όχι» στον Χ. Αθανασίου για αντιπρόεδρο

Ο κ. Τσίπρας, μιλώντας χθες στην πρώτη συνεδρίαση της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του δεν θα κάνει αντιπολίτευση «με φωνές και ξόρκια» αλλά ταυτόχρονα «δεν θα αφήσει τίποτα να πέσει κάτω». Είναι ενδεικτικό ότι, όπως έγινε γνωστό, ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπερψηφίσει για πρόεδρο της Βουλής τον βουλευτή της ΝΔ Κώστα Τασσούλα. Προσανατολίζεται ωστόσο να καταψηφίσει για τη θέση του αντιπροέδρου τον επίσης βουλευτή της ΝΔ Χαράλαμπο Αθανασίου, επειδή του προσάπτει «συμπεριφορές σε ζητήματα Δικαιοσύνης», όταν ήταν αρμόδιος υπουργός στην κυβέρνηση Σαμαρά.

«Θα ψηφίσουμε τους προτεινόμενους αντιπροέδρους για τους οποίους δεν έχουμε επιφύλαξη επί προσωπικού», είπε ο κ. Τσίπρας στη συνεδρίαση της Κ.Ο., προϊδεάζοντας για την αρνητική ψήφο στον κ. Αθανασίου.

Υπονοούμενα για την αποφυλάκιση του Α. Φλώρου

Λίγες ώρες νωρίτερα, η Κουμουνδούρου έδειξε διάθεση «σκληρού αντιπολιτευτικού ροκ», καθώς συνέδεσε την αποφυλάκιση του Αριστείδη Φλώρου (σκάνδαλο Energa) με την επαγγελματική σχέση που διατηρούσε με τον νέο «προσωπάρχη» του Μαξίμου και ανιψιό του πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη.

Στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε μάλιστα, επέμεινε ιδιαίτερα στο ερώτημα εάν ο κ. Δημητριάδης «ήταν ο δικηγόρος που έφτιαξε τις offshore της οικογένειας Φλώρου την περίοδο που έλαβε χώρα το σκάνδαλο της Energa» και αφήνοντας υπονοούμενα ότι τον επισκεπτόταν στη φυλακή. Επιπλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει «αβάσιμους και αστείους» τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι ο κ. Φλώρος αποφυλακίστηκε με το νέο Ποινικό Κώδικα που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση, λίγο πριν από την προκήρυξη των εκλογών.

«Ο εξορθολογισμός του Ποινικού Κώδικα για τους καταχραστές του Δημοσίου, μετά και την "υπόθεση της καθαρίστριας", δεν έφερε καμία ουσιώδη αλλαγή στον θεσμό της αναστολής εκτέλεσης της ποινής για τους καταδικασθέντες σε πολυετείς ποινές κάθειρξης», τονίζει.

«Ξηλώθηκε» για το Μάτι, έγινε… Γ. Γραμματέας χθες

Θεωρείται βέβαιο ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα αντιδράσει δυναμικά στην επιλογή ορισμένων εκ των νέων Γενικών Γραμματέων υπουργείων που ανακοινώθηκαν χθες το βράδυ. Τα «πυρά» στρέφονται στον ορισμό του Κωνσταντίνου Τσουβάλα στη θέση του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Τάξης. Κι αυτό διότι ήταν ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. που είχε υπό την εποπτεία του τη διαχείριση της τραγωδίας στο Μάτι και, ως εκ τούτου, «ξηλώθηκε» λίγες ημέρες μετά την τραγωδία.

Από την Κουμουνδούρου υπενθυμίζεται ότι εκείνες τις ημέρες η ΝΔ είχε επιτεθεί με σφοδρότητα στους υπηρεσιακούς παράγοντες που διαχειρίσθηκαν ανεπιτυχώς την πυρκαγιά και δεν ανέλαβαν τις ευθύνες τους.

Στη συνέντευξη Τύπου μάλιστα που είχαν δώσει τέσσερις ημέρες αργότερα (σ.σ. στη διάρκεια της οποίας ο κ. Τσουβάλας είχε δηλώσει «υπερήφανος» για τη συμβολή της Αστυνομίας), η ΝΔ είχε κάνει λόγο για «θλιβερή παράσταση», με τη «συνδρομή και των υπηρεσιακών παραγόντων που έχει επιλέξει ως επικεφαλής των Σωμάτων Ασφαλείας». Ως εκ τούτων, ο ΣΥΡΙΖΑ (και όχι μόνο) εγείρει ερωτήματα για τη σημερινή αξιοποίηση του ίδιου ανθρώπου από το ίδιο κόμμα που τον κατήγγειλε πριν από ένα χρόνο.

Οι Πρέσπες, το «ναι» του Γ. Μαυρωτά και το αξίωμα

Ερωτήματα -άλλης τάξης, πάντως- εγείρονται και για την τοποθέτηση του Γιώργου Μαυρωτά στη θέση του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού, παρότι ο ίδιος παραμένει αντιπρόεδρος του Ποταμιού, όπως διευκρίνισε χθες. Εν προκειμένω, το στοιχείο που αναδεικνύει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι ο κ. Μαυρωτάς όχι απλώς υπερψήφισε τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά ήταν και ένθερμος εισηγητής του «ναι» στην ταραχώδη συνεδρίαση της Βουλής τον περασμένο Φεβρουάριο.

«Ή η Συμφωνία είναι μια χαρά και καλώς την υπερψήφισε ο κ. Μαυρωτάς ή είναι επαίσχυντη αλλά η κυβέρνηση της ΝΔ επιβραβεύει με κρατικό αξίωμα κάποιον που τη στήριξε», παρατηρούν στελέχη του κόμματος.

Τσακαλώτος στην ΚΟ: «Έχουμε ατζέντα;»

Όσο για την οργανωτική δομή του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, ορίστηκε χθες η ομάδα κρούσης. Γραμματέας της Κ.Ο. ανέλαβε η Όλγα Γεροβασίλη, κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ενώ διευθυντής της Κ.Ο. ορίστηκε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Η εκπροσώπηση του κόμματος περνάει πλέον στον Αλέξη Χαρίτση, με τη Ράνια Σβίγκου να αναλαμβάνει την ευρωπαϊκή πολιτική.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η χθεσινή συνεδρίαση της Κ.Ο. δεν ενθουσίασε όλους τους βουλευτές, με το επιχείρημα ότι η διαδικασία εξαντλήθηκε στην ανάδειξη των παραπάνω και στην εισήγηση του κ. Τσίπρα.

Κατά τις ίδιες πηγές, παρενέβη ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εκφράζοντας απορία και δυσαρέσκεια συγχρόνως για την απουσία συζήτησης: «Ποια είναι η ατζέντα, με τι ακριβώς ασχολούμαστε εδώ;», φέρεται να ρώτησε, χωρίς πάντως να θέσει θέμα ημερήσιας διάταξης.

Επίσης, ορισμένοι βουλευτές έθεσαν θέμα για την υψηλή βουλευτική συνδρομή που δίνουν στο κόμμα (σ.σ. περίπου το 35% της βουλευτικής αποζημίωσης), παρά το γεγονός ότι γνώριζαν... πριν εκλεγούν την εν λόγω υποχρέωσή τους. Άλλοι, πάλι, ζήτησαν να επιλέγουν μόνοι τους το σύνολο των επιστημονικών συνεργατών που δικαιούνται (σ.σ. δύο ανά βουλευτή) και να τους αξιοποιούν οι ίδιοι, αντί να τους «μοιράζονται» με το κόμμα.

Ο κ. Τσίπρας δεν έκρυψε τη δυσφορία του για τις εν λόγω παρατηρήσεις και οι απαντήσεις θα δοθούν λίαν προσεχώς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v