Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ολοκληρώθηκε η ορκωμοσία της νέας Βουλής

Αύριο εκλέγεται ο νέος πρόεδρος της εξακομματικής Βουλής. Πέντε πρώην πρωθυπουργοί στη νέα σύνθεση, όπου 112 είναι οι βουλευτές που εξελέγησαν για πρώτη φορά. Πώς τοποθετούνται τα κόμματα στην αίθουσα της Ολομέλειας.

Ολοκληρώθηκε η ορκωμοσία της νέας Βουλής

Κοινοβουλευτική αρχή για τους 300 βουλευτές, που ορκίστηκαν σήμερα. Αύριο εκλέγεται το νέο προεδρείο της Βουλής και ακολουθούν οι προγραμματικές δηλώσεις από τις 20 έως τις 22 του μήνα.

Για πρώτη φορά στη μεταπολιτευτική ιστορία, η νέα Βουλή είναι εξακομματική, καθώς συμμετέχουν η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής, το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25. Από τους 300 βουλευτές οι 61 είναι γυναίκες, ενώ στα έδρανα θα βρεθούν πέντε πρώην πρωθυπουργοί (Αλ. Τσίπρας, Αν. Σαμαράς, Π. Πικραμμένος, Γ. Παπανδρέου και Κ. Καραμανλής). Συνολικά 112 είναι οι νέοι βουλευτές.

Για πρόεδρο της Βουλής η Νέα Δημοκρατία προτείνει τον Κώστα Τασούλα και για αντιπροέδρους τους: Χαράλαμπο Αθανασίου, Νικήτα Κακλαμάνη και Αθανάσιο Μπούρα. Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας αναλαμβάνει ο Σταύρος Καλαφάτης.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ, για αντιπρόεδρος της Βουλής θα προταθεί ο Δημήτρης Βίτσας, ενώ γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας αναλαμβάνει η Όλγα Γεροβασίλη. Κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι θα είναι οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Δημήτρης Τζανακόπουλος και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Σύμφωνα με πληροφορίες στο Κίνημα Αλλαγής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος θα είναι ο Ανδρέας Λοβέρδος. Από το ΚΚΕ αναμένεται να προταθεί για αντιπρόεδρος της Βουλής ο Γ. Λαμπρούλης.

Οι αλλαγές στους συσχετισμούς δύναμης των Κοινοβουλευτικών Ομάδων επιφέρουν και χωροταξικές τροποποιήσεις στην αίθουσα της Ολομέλειας. Στις δύο δεξιές σειρές εδράνων θα είναι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, το ΚΙΝΑΛ επανέρχεται στο μπροστινό διάζωμα, στις πρώτες θέσεις της κεντρικής κερκίδας. Πίσω από το Κίνημα Αλλαγής είναι η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ελληνικής Λύσης (στα έδρανα που στην προηγούμενη Βουλή καταλάμβαναν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες), ενώ στα πίσω κεντροαριστερά έδρανα είναι το ΜέΡΑ25. Στην κεντροαριστερή σειρά εδράνων είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και στα αριστερά παραμένει το ΚΚΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v